Ν.Δ.: Φωτιές για τον Πρόεδρο

Φωτιές άναψε στη Ν.Δ. το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός, με την πρότασή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την επανεκλογή του κ. Κ. Στεφανόπουλου, ουσιαστικά έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του για το θέμα αυτό ο κ. Κ. Καραμανλής.

Στεφανόπουλος – Καραμανλής. Η κίνηση Σημίτη να προτείνει ξανά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώτο, άναψε φωτιές στο εσωτερικό της Ν.Δ. προκαλώντας πονοκέφαλο στον πρόεδρό της
Αιφνιδίως το κάθε στέλεχος εκφράζει δημοσίως και κατ΄ ιδίαν τη δική του άποψη, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. μάταια επιχειρεί να κλείσει το θέμα δηλώνοντας ότι «είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση». Τα σενάρια πάλι δίνουν και παίρνουν, ενώ μέχρι και το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου ρίχνουν τώρα κάποιοι από τη Ρηγίλλης στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κ. Σημίτης εμφανίζεται αποφασισμένος να κλιμακώσει το θέμα αυτό. Με κάθε ευκαιρία θα καλεί την αντιπολίτευση να επιδείξει διάθεση προς συνεννόηση στην εκλογή Προέδρου. Μαλιστα ­ όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου ­ θα επικαλείται μία τοποθέτηση του κ. Κ. Καραμανλή στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος πριν από 8 μήνες. Τοτε ­ κατά τους συνεργάτες του κ. Κ. Σημίτη ­ είχε πει ο πρόεδρος της Ν.Δ: «Πρέπει να βρούμε μια διαδικασία, που να αποτρέπει την προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, πρόκειται να πει ότι «εμείς συμφωνούμε με αυτήν τη θέση, ελάτε να κάνουμε την αρχή».

Ένα όπλο ακόμη που θα χρησιμοποιήσει ο κ. Κ. Σημίτης, προκειμένου να πείσει την αντιπολίτευση αλλά και την κοινή γνώμη, είναι ότι «ο Μάρτιος και ο Απρίλιος του 2000 θα είναι δύο κρίσιμοι μήνες, στους οποίους θα γίνονται οι καθοριστικές συζητήσεις για το αν θα μπει η όχι η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Και θα έκανε ζημιά στη χώρα μια εκλογική αναμέτρηση εκείνη την περίοδο». Η πρώτη αντίδραση στην πρόταση του κ. Κ. Σημίτη ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Ράλλη, ο οποίος πήρε ανοιχτά θέση διαφωνώντας με την τακτική και τους χειρισμούς του προέδρου της Ν.Δ: «Έχει δίκιο ο Πρωθυπουργός, που προτείνει την επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρόταση του κ. Σημίτη να στηριχθεί από όλα τα κόμματα. Η επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου είναι απολύτως σωστή».

Δεν είναι, όμως, μόνο ο κ. Γ. Ράλλης που έχει αυτή την άποψη. Πολλοί βουλευτές αλλά και κορυφαία στελέχη, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, τάσσονται υπέρ της επανεκλογής Στεφανόπουλου. Πρώτοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν θα έχουν τι να πουν στους ψηφοφόρους τους, όταν θα τους ρωτούν «γιατί δεν θέλετε τον Στεφανόπουλο; Έναν πολιτικό που βγήκε από τα σπλάχνα της παράταξης και τίμησε το ύπατο αξίωμα με την άψογη στάση και συμπεριφορά του;». Υπάρχουν και άλλοι, που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, επειδή ανησυχούν ότι δεν θα επανεκλεγούν. Κάποιοι, μάλιστα, χάνουν το δικαίωμα σύνταξης, αν γίνουν πρόωρες εκλογές και βρεθούν εκτός Βουλής.

Αλλά και ο κ. Μ. Έβερτ δεν διαφώνησε με την επανεκλογή του κ. Κ. Στεφανόπουλου. Δικαιολόγησε, όμως, μιλώντας στον Φλας, τους χειρισμούς του προέδρου της Ν.Δ. «Ο κ. Κ. Καραμανλής ­ τόνισε ο κ. Μ. Έβερτ ­ δεν είπε ότι δεν στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο. Δεν είπε τίποτα. Είπε μόνον κάτι πολύ σωστό, ότι δεν είναι δυνατόν τόσους μήνες νωρίτερα να μιλάμε γι΄ αυτό το θέμα. Μπορεί η Ν.Δ. να πει ότι “στηρίζω το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά θα προχωρήσω πρώτα σε εκλογές και αν τις κερδίσω, θα υποστηρίξω τον κ. Στεφανόπουλο”. Δεν ξέρετε πώς θα χειριστεί το θέμα τότε».

Αντίθετα, ο κ. Π. Παυλόπουλος επετέθη με δριμύτητα στον κ. Κ. Σημίτη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι «δεν είναι αξιόπιστοι οι “κληρονόμοι του Κουτσόγιωργα” να κάνουν τέτοιες προτάσεις, αφού το 1985 εξαπάτησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα, ήρθε να προστεθεί και η δυσφορία των βουλευτών, φίλων του κ. Κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι ήλπιζαν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα κάνει την ανάγκη φιλότιμο και θα προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό, προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος. Τώρα έχουν πειστεί ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αποκλείσει από τα σχέδιά του αυτό το ενδεχόμενο. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, ο οποίος εδώ και αρκετές ημέρες είχε κατανοήσει ότι είναι εκτός των σχεδιασμών της ηγεσίας της Ν.Δ., απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όταν ρωτήθηκε το Σάββατο για το σχετικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ». Οι συνεργάτες του περιορίστηκαν να δηλώσουν μόνο ότι τον «κ. Μητσοτάκη δεν τον απασχολεί το θέμα».

Το ενδιαφέρον της σεναριολογίας εντοπίζεται τώρα, πάντως, στο όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Κορυφαία στελέχη του κόμματος δηλώνουν με έκπληξη ότι δεν γνωρίζουν, πώς αιφνιδίως μπήκε στο παιχνίδι ο δήμαρχος. Όμως, βουλευτές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τονίζουν ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είναι ένα από τα πρόσωπα που θα εξετάσει ο κ. Κ. Καραμανλής, επειδή διαθέτει ορισμένες προϋποθέσεις. Έχει υψηλή δημοτικότητα και δεν είναι κομματικό στέλεχος. Επομένως ­ όπως λένε ­ θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους ­ αν προταθεί πριν από τις εθνικές εκλογές ­ και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή, πάντως, επιμένουν ότι ο πρόεδρος θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις μετά τον Οκτώβριο. Σταθερός προσανατολισμός του είναι να βρει πρόσωπο εκτός των τειχών της Ν.Δ., αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν αποκλείεται να στηρίξει τον κ. Κ. Στεφανόπουλο αλλά μετά τις εθνικές εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “