Ο Καραμανλής κόβει τον Μητσοτάκη

Στο… ράφι βάζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όσοι είχαν πιστέψει το τελευταίο δίμηνο ότι ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του σχεδιάζουν να προτείνουν τον πρώην πρωθυπουργό για το ύπατο αξίωμα, «καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν», όπως χαρακτηριστικά λένε επώνυμα στελέχη της Ρηγίλλης.

Η ηγεσία του κόμματος έχει καταλήξει ότι η υποψηφιότητα Μητσοτάκη δεν συμβαδίζει με το «νέο ξεκίνημα» και εκτιμά ότι, εάν προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, ουσιαστικά θα προσέφερε ένα μεγάλο δώρο στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Κ. Σημίτη στην κρίσιμη αναμέτρηση τού Μαρτίου 2000.

Για τον αποκλεισμό τού κ. Κ. Μητσοτάκη οι απόψεις κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρες: «Εάν υποστηρίξουμε ­ τονίζουν ­ την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, θα υποστούμε πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τα κέρδη που θα αποκομίσουμε. Είναι πράγματι κέρδος να έχεις σύμμαχο τον πρώην πρωθυπουργό σε μια καθοριστική αναμέτρηση, αλλά δεν αρκεί αυτό για να κερδηθούν οι εκλογές». Πάντως επισήμως από τη Ρηγίλλης θα συνεχίσουν να αφήνουν την πόρτα ανοιχτή για να μην προκαλέσουν τους οπαδούς του πρώην πρωθυπουργό και να διατηρηθεί το καλό κλίμα της τελευταίας περιόδου. «Οι καλές σχέσεις Καραμανλή – Μητσοτάκη πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψει ο πρόεδρος του κόμματος. Θα συνεχίσει τα ανοίγματα και τις χειρονομίες καλής θέλησης προς τον πρώην πρωθυπουργό» λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Ν.Δ. Έτσι τόσο ο κ. Κ. Καραμανλής όσο και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος κάθε φορά που θα ερωτώνται, θα απαντούν ότι «το θέμα είναι πρόωρο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».
Δεν τρέφει ψευδαισθήσεις

Ο ίδιος ο κ. Κ. Μητσοτάκης ωστόσο δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Χωρίς να έχει συγκρεκριμένη πληροφόρηση για τις προθέσεις τού προέδρου της Ν.Δ., εντούτοις λόγω της μεγάλης εμπειρίας του έχει κατανοήσει ακριβώς τι συμβαίνει. Το αποκάλυψε πρόσφατα σε κοινωνική βραδιά μιλώντας σε ένα πηγαδάκι επιχειρηματιών, οι οποίοι τον ρώτησαν τι θα κάνει ο κ. Κ. Καραμανλής με την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Μπα, δεν θα προτείνει εμένα για Πρόεδρο» είπε επί λέξει και έκλεισε τη συζήτηση. Την ίδια άποψη έχουν και οι φίλοι βουλευτές και οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν πως «θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς στα σοβαρά ότι η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. θα πρότεινε για Πρόεδρο τον κ. Μητσοτάκη και καλό θα είναι αυτή η συζήτηση να σταματήσει».
Το σενάριο της ενδεχόμενης υποψηφιότητας Μητσοτάκη έπεσε στο τραπέζι από επιτελείς της Ρηγίλλης λίγο πριν από τις ευρωεκλογές με προφανή στόχο τη συσπείρωση όλων των ψηφοφόρων του κόμματος. Το σχέδιο πέτυχε. Για πρώτη φορά μετά το 1980 το κόμμα οδηγήθηκε ενωμένο στις εκλογές και για πρώτη φορά από την ημέρα που ο κ. Κ. Μητσοτάκης έφυγε από την ηγεσία οι οπαδοί του ­ που δεν είναι λίγοι ­ στη μεγάλη τους πλειοψηφία ψηφίσαν τη Ν.Δ. Τότε οι επιτελείς της Ν.Δ. έλεγαν ότι τα σενάρια που μελετούν στη Ρηγίλλης για την Προεδρία είναι τρία: το πρώτο ήταν να προταθεί ο κ. Κ. Μητσοτάκης, το δεύτερο να ψηφίσει και η Ν.Δ. το κ. Κ. Στεφανόπουλο, αλλά μετά τις εθνικές εκλογές, και το τρίτο να αναζητηθεί ένα νέο πρόσωπο.

Τώρα τα σενάρια έγιναν δύο. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να βρεθεί ένα πρόσωπο που να μην είναι στέλεχος της Ν.Δ., αλλά να προέρχεται από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. «Εκεί βρίσκεται η δεξαμενή των ψηφοφόρων που θέλουμε να προσεγγίσουμε και ένα τέτοιο πρόσωπο θα διευκόλυνε πολύ τους σχεδιασμούς μας» λένε χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση πάντως που αυτό το πρόσωπο δεν βρεθεί, η Ν.Δ. δεν θα έχει αντίρρηση στην επανεκλογή του κ. Κ. Στεφανόπουλου. Ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος όμως σε κάθε περίπτωση να προκαλέσει εθνικές εκλογές έτσι, εάν λειτουργήσει το σενάριο με τον σημερινό πρόεδρο, θα αιτιολογήσει τη στάση του ως εξής:

Η δικαιολογία

«Επειδή αυτή η κυβέρνηση υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και πρέπει να φύγει από την εξουσία, θα ψηφίσουμε για Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, αλλά μετά τις εθνικές εκλογές». Παραδέχονται ωστόσο στη Ρηγίλλης ότι αυτή η διαδικασία είναι περίπλοκη και η Ν.Δ. θα δεχθεί επικρίσεις ότι «παίζει με τους θεσμούς και οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, μόνο για να εξυπηρετήσει τα κομματικά της συμφέροντα».

Για τον αποκλεισμό του κ. Κ. Μητσοτάκη υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα των στελεχών της Ν.Δ. Επικαλούνται τους ειδικούς αναλυτές των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, οι οποίοι λένε ότι για να κερδίσει η Ν.Δ. χρειάζεται πέραν των άλλων 1,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι το ΔΗΚΚΙ και τα κόμματα της Αριστεράς θα κρατήσουν τις δυνάμεις τους. «Επομένως είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ το άνοιγμα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Πρέπει ο κ. Κ. Καραμανλής να πείσει ότι είναι ένας νέος σύγχρονος πολιτικός και οι κινήσεις του να μην προκαλούν αντιδεξιά σύνδρομα του παρελθόντος» τονίζουν και προσθέτουν:

Σκοπιμότητες

«Δεν είναι τυχαίο που στις προεκλογικές αφίσες δεν υπήρχε ο πυρσός που είναι το έμβλημα του κόμματος, ενώ στην κεντρική του ομιλία στο Πεδίον του Άρεως ο πρόεδρος δεν ανάφερε ούτε μία φορά τις λέξεις “Νέα Δημοκρατία” και μιλούσε μόνο για μεγάλη παράταξη. Αποφεύγει επίσης να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί μόνο την κυβέρνηση Σημίτη. Πρέπει στα κοινωνικά θέματα να εμφανιζόμαστε με αριστερές θέσεις και στα οικονομικά με φιλελεύθερες» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι σύμβουλοι του προέδρου.

Μέσα λοιπόν σ΄ αυτή τη στρατηγική της απαγκίστρωσης από το παρελθόν, η υποψηφιότητα του κ. Κ. Μητσοτάκη ενδεχομένως θα αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο. «Θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα ­ τονίζουν χαρακτηριστικά ­ αν πηγαίναμε στις εκλογές με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεών μας. Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο. Τώρα το ζητούμενο είναι τα ανοίγματα προς πάσα κατεύθυνση». Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι αν προταθεί για Πρόεδρος ο κ. Κ. Μητσοτάκης, όλη η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ θα στηθεί πάνω σ΄ αυτό με αποτέλεσμα, αντί να γίνει αντιπαράθεση Σημίτη – Καραμανλή, να δοθεί μάχη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Κ. Μητσοτάκη με αναφορές στο παρελθόν. Και αυτός ­ όπως λένε ­ θα είναι ο καλύτερος τρόπος το κυβερνών κόμμα να συσπειρώσει τη βάση του. Έτσι για τον πρώην πρωθυπουργό, που πρώτος από την περίοδο Έβερτ μιλούσε με έμφαση για ανοίγματα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, τώρα οι πάγιες θέσεις του γίνονται τροχοπέδη στη δική του υποψηφιότητα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “