Ο Καραμανλής κλείνει την πόρτα της επιστροφής σε Σουφλιά - Σαμαρά

Κλείνει την πόρτα της επιστροφής στη Ν.Δ. ­ προς το παρόν τουλάχιστον ­ για τους κ.κ. Γ. Σουφλιά και Α. Σαμαρά ο κ. Κ. Καραμανλής. Με τρόπο κατηγορηματικό δήλωσε χθες ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» και πρόσθεσε με έμφαση: «Η εκλογική απήχηση μιας παράταξης έχει κυρίως να κάνει με το κατά πόσον είναι ενωμένοι οι πολίτες οι οποίοι προτιμούν να την ακολουθήσουν και με το κατά πόσο είναι πειστική η εκπομπή μηνυμάτων και πολιτικού λόγου, παρά με πρόσωπα».
Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήθελε να θέσει τέλος στις συζητήσεις που άνοιξαν την επομένη των εκλογών για ενδεχόμενη επιστροφή των δύο πρώην κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για τους κ.κ. Σ. Μάνο και Β. Κοντογιαννόπουλο, τους οποίους δεν θα ήθελε ξανά στο κόμμα, όπως δεν θα ήθελαν και εκείνοι να επιστρέψουν με τις παρούσες συνθήκες.

Το πάνω χέρι

«Κλείνει τώρα το θέμα, για να έχει το πλεονέκτημα να το ανοίξει όποτε και όταν ο ίδιος το κρίνει σκόπιμο», λένε οι συνεργάτες του και προσθέτουν: «Αυτή η στιγμή, εάν κάποτε έρθει, δεν θα είναι άλλη από τις παραμονές των εθνικών εκλογών». Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η επιστροφή του Θεσσαλού πολιτικού αν και εκείνος το επιθυμεί είναι πολύ πιθανό να γίνει. Δεν είναι όμως το ίδιο εύκολο η Ρηγίλλης να ανοίξει διάπλατες τις πόρτες της και στον κ. Α. Σαμαρά. «Ο κ. Κ. Καραμανλής θα κρίνει τότε ­ επισημαίνουν ­ εάν είναι σκόπιμο ή όχι πριν από τις εκλογές να συγκρουστεί με τον κ. Κ. Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις ευρωεκλογές, την οποία παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, έκανε νέο άνοιγμα προς τον δήμαρχο Αθηναίων προεξοφλώντας τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του δημάρχου: «Με τον κ. Αβραμόπουλο έχουμε μια πολύ καλή συνεννόηση. Θεωρώ ότι είναι ένα προβεβλημένο και ικανότατο στέλεχος της παράταξης, το οποίο ορθώς έχει παραμερίσει την κομματική του ιδιότητα αφού υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα το αν και το πότε ο κ. Αβραμόπουλος επανενταχθεί στον πολιτικό στίβο, αυτό είναι κάτι που κυρίως αφορά τον ίδιο και νομίζω ότι θα το συνεννοηθούμε μαζί».

Με την απάντηση αυτή, όπως εκτιμούν βουλευτές της Ν.Δ. «ο κ. Κ. Καραμανλής ήθελε ουσιαστικά να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο δήμαρχος να επαναφέρει στο προσκήνιο τις φιλοδοξίες του για την ίδρυση κόμματος».

«Νίκη και στις εθνικές»

Ο κ. Κ. Καραμανλής προεξόφλησε τη νίκη τού κόμματός του και στις εθνικές εκλογές, τόνισε ότι στην αναμέτρηση τής 13ης Ιουνίου ένα σημαντικό μέρος των πολιτών αποδοκίμασε την κυβέρνηση Σημίτη. Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν το λέω για εφησυχασμό. Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά και απλώς αυτή η εκλογική νίκη μάς δίνει δύναμη και κέφι να το κάνουμε με ακόμη πιο αποδοτικό τρόπο».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο απάντησε: «Δεν το ξέρω. Λέω όμως το εξής: Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πλήρης ομολογία ήττας. Παράλληλα, είναι σαν να λέει σε πολλούς βουλευτές. “Τελειώσατε κύριοι, δεν θα είστε πια εκπρόσωποι στο Κοινοβούλιο”. Αυτό είναι φυσικό, αν μη τι άλλο, να προκαλέσει σοβαρές εστίες αντίστασης.»

Ο κ. κ. Καραμανλής απέφυγε να προβλέψει αν θα γίνουν εκλογές τον Μάρτιο τού 2ΟΟΟ, γιατί ­ όπως εξήγησε ­ «ο κ. Κ. Σημίτης έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και έτσι οι εκλογές μπορεί να γίνουν τότε, μπορεί αργότερα, μπορεί και νωρίτερα». Απέφυγε επίσης να αποκαλύψει τις προθέσεις του στην ερώτηση εάν θα προτείνει η όχι για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Κ. Μητσοτάκη: «Αυτό είναι πολύ ανεπίκαιρο για να σας απαντήσω. Είναι ένα θέμα που όταν έρθει η ώρα, με νηφαλιότητα θα το αποφασίσουμε και θα τοποθετηθούμε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “