Ελαφρύνσεις για τους πολλούς

Πέντε προτάσεις για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προβλέπονται στο σχέδιο που έχουν συντάξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση και το οποίο θα παραδοθεί στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Στο σχέδιο αυτό προτείνεται αύξηση του αφορολόγητου ποσού κατά 1 εκατομμύριο δραχμές και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δημιουργία δύο νέων κλιμακίων και η μείωση κατά δύο μονάδες του ανώτατου φορολογικού συντελεστή. Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο για ιδιοκατοίκηση και τις εκπτώσεις φόρου για παιδιά, προβλέπεται η σύνδεσή τους με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Επίσης προωθείται η απλοποίηση της διαδικασίας υπολογισμού και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων με την παροχή της δυνατότητας στους ίδιους τους φορολογουμένους να υπολογίζουν τον φόρο που πρέπει να καταβάλουν.

Οι προτάσεις, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, είναι οι εξής:

1 Η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους στα 2.300.000 δρχ. και στα 2.000.000 δρχ. για τους υπόλοιπους φορολογουμένους από 1.355.000 δρχ. και 1.055.000 δρχ., που είναι αντίστοιχα σήμερα.

2 Η προσθήκη δύο νέων κλιμακίων στη φορολογική κλίμακα. Τα δύο νέα κλιμάκια και οι αντίστοιχοι συντελεστές θα παρεμβληθούν στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 4 εκατ. δρχ. και πάνω από τα 7 εκατ. δρχ., αντίστοιχα. Έτσι η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα έχει 8 κλιμάκια και συντελεστές από 6 που είναι σήμερα. Παράλληλα θεσπίζεται η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με βάση το ποσοστό του προβλεπόμενου πληθωρισμού.

3 Η μείωση στο 43% (από 45% σήμερα) του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα πάνω από 15 εκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα, προβλέπεται οι δύο πρώτοι συντελεστές να μειωθούν στο 4% και 14%, από 5% και 15% που είναι σήμερα.

4 Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για ιδιοκατοίκηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Το αφορολόγητο όριο από 150 τ.μ. που είναι σήμερα για την έκταση της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογουμένου θα αυξηθεί κατά 25 τ.μ. για κάθε παιδί, με αποτέλεσμα για μια τετραμελή οικογένεια να ανέλθει στα 200 τ.μ. Παράλληλα, προβλέπεται κλιμακωτή αύξηση μέχρι 50% του ποσού της έκπτωσης του φόρου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του φορολογουμένου.

5 Η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης Ι.Χ. αυτοκινήτων. Παράλληλα και στις κατηγορίες δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα (ιατρο-νοσοκομειακή περίθαλψη, ενοίκια, δίδακτρα κ.ά.) αποφασίσθηκε να μη γίνει καμία αλλαγή. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε χθες ότι με τα μέτρα αυτά θα υπάρχουν αισθητές ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι 9 εκατομμύρια δραχμές, ενώ μειώσεις φόρου θα έχουν και όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 15 εκατομμύρια δραχμές λόγω της μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.

Επίσης προωθείται και η απλοποίηση των εντύπων και των διαδικασιών για την υποβολή και την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την καθιέρωση ενός νέου συστήματος, με βάση το οποίο οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπολογίζουν τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημά τους και έτσι ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης θα καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου. Το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών θα κάνει αργότερα την τελική εκκαθάριση των δηλώσεων και έτσι θα ελέγχει την ορθότητα των υπολογισμών των φορολογουμένων.

Μάλιστα στο πλαίσιο αναζήτησης του νέου τρόπου εκκαθάρισης των δηλώσεων ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Δρύς θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στην Αγγλία για να ενημερωθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές σχετικά με το σύστημα αυτόματης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που εφαρμόζεται εκεί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “