Κλείνει την πόρτα στους νεοφιλελεύθερους

Μετά τη χθεσινή του νίκη κλείνει την πόρτα οριστικά ο κ. Κ. Καραμανλής σε τρία πρώην επώνυμα στελέχη του κόμματος και έναν βουλευτή. Ο Στέφανος Μάνος, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και ο Νίκος Κάκκαλος αποτελούν οριστικά παρελθόν για τη Ν.Δ. Αντίθετα ανοίγουν οι πόρτες για την υποδοχή του Γιώργου Σουφλιά, ενώ μετέωρο είναι το βήμα της επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά.

Βέβαια ως προς τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, η απροθυμία της Ν.Δ. να τον επανεντάξει στους κόλπους της είναι κενή περιεχομένου, αφού και ο ίδιος ο κ. Σ. Μάνος το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε αυτή την ώρα είναι να επιστρέψει στο «μαντρί». Θεωρεί ότι το κόμμα του, για το λίγο διάστημα που είχε να γνωστοποιήσει τις θέσεις του στον κόσμο, πήγε πολύ καλά και θα δώσει τη νέα μάχη του με περισσότερο κέφι στις εθνικές εκλογές.

Οι επιτελείς της Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι κ.κ. Σ. Μάνος, Α. Ανδριανόπουλος και Β. Κοντογιαννόπουλος, με τις απόψεις που εκφράζουν, μάλλον ζημιά θα προκαλούσαν στο λεγόμενο νέο ξεκίνημα της Ν.Δ.: «Οι παρωχημένες νεοφιλελεύθερες θέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια τού οικοδομήματος τής Ν.Δ. αυτή την ώρα και να την απομακρύνουν οριστικά από την εξουσία», εκτιμούν τα ίδια στελέχη και εξηγούν: «Όσο και αν αυτό ξαφνιάζει, σε ορισμένους τομείς η πολιτική μας πρέπει να είναι αριστερόστροφη. Χρειάζεται ευαισθησία και ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα των απλών ανθρώπων το κόμμα που θα να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές. Γι΄ αυτό και ο κ. Κ. Καραμανλής ­ προσθέτουν ­ αναφέρει συχνά τη λέξη “ψυχή”. Πρέπει να κερδίσουμε τον κόσμο, που με τη στάση του έδιωξε ο κ. Σημίτης. Είναι μια ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί και απαιτείται σοβαρότητα. Η Ν.Δ., για να κερδίσει, πρέπει να είναι κόμμα λαϊκό όχι όμως λαϊκιστικό. Και βεβαίως όχι ανάλγητο».

Πάντως ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού κ. Μ. Λιάπης, μιλώντας το βράδυ των εκλογών στο Mega, επανέλαβε ότι στο κόμμα δεν πρέπει νε επιστρέψει μόνο ο κ. Γ. Σουφλιάς αλλά και ο κ. Σ. Μάνος. Στενός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή τόνιζε ότι «σε περίπτωση που ζητήσει ο ίδιος ο κ. Μάνος να επιστρέψει στο κόμμα είναι αλήθεια πως θα μας φέρει σε δύσκολη θέση γιατί δεν είναι εύκολο να του πεις όχι. Δεν πιστεύω όμως ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων».

Χωρίς όρους

Αντιθέτως, για τον κ. Γ. Σουφλιά το κλίμα είναι καλό περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη Ρηγίλλης. Η ηγετική ομάδα εκτιμά ότι όλο αυτό το διάστημα της διαγραφής του, ο κ. Γ. Σουφλιάς λειτούργησε με ευπρέπεια και δεν έσπασε τις γέφυρες. Ταυτόχρονα είναι ένα πρόσωπο με υψηλή δημοτικότητα, ενώ οι πολιτικές του θέσεις βρίσκονται κοντά με αυτές που εκφράζει η ηγεσία της Ν.Δ. Τα ίδια ηγετικά στελέχη τονίζουν, ωστόσο, ότι «μολονότι είναι καλοδεχούμενος ο κ. Σουφλιάς, το κόμμα δεν θα δεχθεί αυτή η επιστροφή να γίνει με όρους». Και ένας από τους όρους που ενδέχεται να βάλει ο Θεσσαλός πολιτικός, είναι η επιστροφή του μαζί με τον άλλο διαγραμμένο, τον κ. Ν. Κάκαλο. Η Ρηγίλλης, όμως, δεν θα τον δεχθεί, αφού ο κ. Κάκαλος με τη συμπεριφορά του έχει εξοργίσει την ηγεσία της Ν.Δ.

Ως προς τον χρόνο της επιστροφής του, τώρα, ο κ. Κ. Καραμανλής εκτιμά ότι η καλύτερη στιγμή είναι οι παραμονές των εθνικών εκλογών, διότι «μόνο τότε μια τέτοια κίνηση κεφαλαιοποιείται πολιτικά. Ενώ, εάν γίνει αυτή τη στιγμή, μέσα σε έναν δύο μήνες θα έχει ξεχαστεί».

Για τον Αντώνη Σαμαρά το κλίμα είναι βαρύ. Προσωπικά ο κ. Κ. Καραμανλής επιθυμεί την επιστροφή τόσο του ιδίου όσο και των περισσοτέρων στελεχών της Πολιτικής Άνοιξης, με πρώτο τον Νικήτα Κακλαμάνη. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, όμως, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αστειεύεται όταν λέει ότι η «επιστροφή του Σαμαρά είναι casus belli». Πρέπει, λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση η ηγεσία της Ν.Δ. να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα το αντιμετωπίσει τώρα. «Εάν είναι να επιστρέψει ο Σαμαράς, αυτό θα γίνει τη 12η ώρα», λένε οι γνωρίζοντες τα πράγματα στη Ρηγίλλης. Δηλαδή τις παραμονές των εκλογών, που ενδεχομένως, αν αντιδράσει ο πρώην πρωθυπουργός, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη βάση του κόμματος.

Με Μητσοτάκη

Προς το παρόν ο κ. Κ. Καραμανλής θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο για βελτίωση των σχέσεών του με τον κ. Κ. Μητσοτάκη και προς αυτή την κατεύθυνση κάνει ό,τι μπορεί. Το ίδιο, όμως, κάνει και ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός χθες του τηλεφώνησε στο γραφείο του, στη Ρηγίλλης, και του είπε: «Συγχαρητήρια, Κώστα, ήταν μεγάλη νίκη, πήγες πολύ καλά». Ο κ. Κ. Καραμανλής, αφού τον ευχαρίστησε, του απάντησε ότι «ήταν ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου του κόμματος, που είναι η νίκη στις εθνικές εκλογές». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. την ίδια άποψη επανέλαβε και σε όλα τα επιτελικά στελέχη του, με τα οποία συναντήθηκε χθες. «Δεν θέλω πανηγυρισμούς. Να κρατήσετε χαμηλούς τόνους. Δεν κερδήθηκε ακόμη ο πόλεμος.

Ώρες δουλειάς

Αμέσως μετά την πρωινή σύσκεψη, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος με μια λακωνική δήλωση έδωσε τη γραμμή σε βουλευτές και στελέχη. «Αυτές οι ώρες ­ είπε ­ είναι ώρες μεγάλης ευθύνης και περισσότερης δουλειάς. Η Ν.Δ. πρέπει τώρα να ανταποκριθεί καλύτερα στο μήνυμα που έδωσε ο λαός και να οργανωθεί καλύτερα. Να προετοιμαστεί ορθότερα και να δώσει τη μεγάλη μάχη έτσι ώστε να πείσει ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις». Και κατέληξε: «Για μας δεν είναι ώρα πανηγυρισμών. Είναι ώρα δουλειάς».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “