Οι τελευταίες λεπτομέρειες...

Στην τελική ευθεία έχουν μπει από χθες τα μεσάνυχτα τα κόμματα, με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου. Τα επιτελεία των κομμάτων, και ειδικά των δύο μεγαλυτέρων, εντείνουν τις παρασκηνιακές κινήσεις για να κερδίσουν στα σημεία τη μάχη των εκλογών. Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προβλήματα απόλυτης συσπείρωσης των οπαδών του, ρίχνει όλο το βάρος τις τελευταίες ώρες στο χτύπημα της αποχής. Ακόμη και με τηλεφωνικές προσκλήσεις σε οργανωμένα μέλη του Κινήματος, από την επαρχία, καλούνται οι ψηφοφόροι να δώσουν το «παρών» και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Τα χαμόγελα πάντως έχουν ανθήσει για τα καλά στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου δεκάδες στελέχη εργάζονται εντατικά και μεθοδικά για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος. «Δίνουμε τη μάχη με τον χρόνο», έλεγε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και αναφερόταν στην υπερεντατική προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και μερικά 24ωρα ο κομματικός μηχανισμός για να ενισχύσει την έξοδο των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στην επαρχία. Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι αμέσως μετά τη συγκέντρωση της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και εκείνη προχθές στο Πεδίον του Άρεως, υπήρξε μαζική προσέλευση οπαδών και μελών του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ετεροδημοτών του κόμματος, για την αναζήτηση θέσεων σε μεταφορικά μέσα για την επαρχία.

Όπως εξήγησε στα «ΝΕΑ» μέλος του αρμόδιου Τομέα, η ευφορία προέρχεται από μερικά σημαντικά μηνύματα, όπως το ακόλουθο: μόνο την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν περί τις 20.000 κρατήσεις θέσεων με πούλμαν και τρένα, ενώ μεγάλη ήταν η ζήτηση που παρατηρήθηκε και για θέσεις σε αεροπλάνα, παρά το γεγονός ότι καταργήθηκε η δωρεάν μετάβαση στην επαρχία. Χιλιάδες οπαδοί του κόμματος θα μετακινηθούν με Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Αντίθετα στη Ν.Δ. θεωρούν ότι έχει κερδηθεί η μάχη και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, η αποχή, σε κάθε περίπτωση, ευνοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο σημειωτέον έχει αγγίξει ­ σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις ­ την οροφή από πλευράς συσπείρωσης.

Ήδη στην Ρηγίλλης ετοιμάζονται για τα επινίκια γλέντια αύριο το βράδυ, ενώ στελέχη και βουλευτές σπεύδουν να πλειοδοτήσουν για τη διαφορά που υποθέτουν ότι θα έχουν τα δύο κόμματα. Άλλοι γιατί λειτουργούν έτσι από ενθουσιασμό και άλλοι για να ανεβάσουν, για ευνόητους λόγους, τον «πήχυ» στον Κ. Καραμανλή.

Περισσότερο ψύχραιμος εμφανίζεται ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του αρνείται να τοποθετηθεί για τα αριθμητικά δεδομένα αυτών των εκλογών, παραπέμποντας για αύριο το βράδυ στο άνοιγμα της κάλπης. «Μου αρκεί που θα είμαστε πρώτο κόμμα», είναι η συνηθέστερη φράση που εκφέρει.

Σε ό,τι αφορά την απρόσμενη αύξηση του αριθμού των ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ που θα ταξιδέψουν στην επαρχία, και που ίσως αποβεί καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα, παλιά οργανωτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ την απέδιδαν στη λαθεμένη και παρορμητική τακτική που ακολούθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως ανέφεραν, η βιαστική κίνηση των στελεχών της Ρηγίλλης να προεξοφλήσουν ευρεία σε έκταση νίκη της Ν.Δ. δημιούργησε αντανακλαστικές κινήσεις στον χώρο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ το 1996.

Αυτό είναι ένα μήνυμα που έχουν «πιάσει» στην Ρηγίλλης και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από όλα τα στελέχη να αποφύγουν υπερφίαλες τοποθετήσεις και πρόωρους πανηγυρισμούς πριν κλείσουν οι κάλπες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “