Όχι στις κομματικές σημαίες

Η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ν.Δ. στην Αθήνα ήταν εντυπωσιακή. Είχε ένταση, πάθος, παλμό, συνθήματα, βεγγαλικά και καλό «τηλεοπτικό στήσιμο». Δεν είχε όμως τόσο πολύ κόσμο, όσο ανέμεναν οι διοργανωτές της.

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης επανέλαβαν το ίδιο λάθος που έκαναν στη Θεσσαλονίκη. Άπλωσαν πολύ τη συγκέντρωση στην Πατησίων και την Αλεξάνδρας, με αποτέλεσμα να αφήσουν πολλά κενά. Και το μεγαλύτερο ήταν στη συμβολή Αλεξάνδρας και Μαυρομματέων: δηλαδή στην καρδιά της συγκέντρωσης. Ένα κενό που γινόταν όλο και μεγαλύτερο όσο περνούσε η ώρα.

Ο κ. Κ. Καραμανλής σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του ­ όπως έλεγαν στελέχη όλων των τάσεων ­ εκφώνησε έναν πολύ καλά δομημένο λόγο. Για πρώτη φορά δεν μίλησε από στήθους αλλά βάσει κειμένου, το οποίο είχε διανείμει νωρίτερα στους δημοσιογράφους. Ο κ. Κ. Καραμανλής, φανερά συγκινημένος με τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι οπαδοί του, διέκοπτε διαρκώς την ομιλία του, η οποία ήταν μια συνεχής επίθεση στον Πρωθυπουργό, και απαντούσε στα συνθήματα: «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. «Να τος, να τος ο κυρίαρχος λαός», απαντούσε εκείνος.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης απέφυγαν επισήμως να κάνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των συγκεντρωμένων. Εξέφραζαν μόνο τη μεγάλη ικανοποίησή τους και τόνιζαν ότι «ο λαός μίλησε απόψε στην Αθήνα».

Ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έλεγαν ότι ο κόσμος που παρακολούθησε την ομιλία πλησίασε τις 50.000.

Τα άκρα της συγκέντρωσης, η οποία παρουσίαζε μεγάλα και μικρά κενά: στην οδό Πατησίων, από την ΑΣΟΕ έως τη Σολωμού, και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από τη ΓΣΕΕ όπου ήταν η εξέδρα μέχρι τη συμβολή με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Κ. Καραμανλής για πρώτη φορά έβγαλε στην εξέδρα και άλλα πρόσωπα.

Καλούσε έναν έναν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, τους χαιρετούσε, τους φιλούσε και τους παρουσίαζε στους συγκεντρωμένους.

«Κάποιοι μας λένε ότι δεν έχουμε στελέχη», είπε. «Αυτή είναι η απάντηση. Για τις ευρωεκλογές, ποιότητα πρώτα απ’ όλα. Έχουμε πολλές γυναίκες που είναι πιο ευαίσθητες στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη».

Δύο φορές στο πρώτο λεπτό της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ν.Δ. φώναξε κτυπώντας το χέρι του στο έδρανο: «Όχι στην πολιτική Σημίτη». Και αυτό ήταν μόνον η αρχή. Ακολούθησε επί 45 λεπτά ένα συνεχές «σφυροκόπημα» εναντίον του Πρωθυπουργού με διαρκείς προσωπικές επιθέσεις. Και έκλεισε, καλώντας τους οπαδούς του να πουν την Κυριακή ένα «δυνατό ΟΧΙ στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, που δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε αδιέξοδη».

Ο κ. Κ. Καραμανλής, στην κορυφαία προεκλογική του εκδήλωση, επιχείρησε να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μια ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης, αφού απευθυνόταν σε συγκέντρωση οργανωμένων οπαδών και από την άλλη ήθελε να καθησυχάσει τους πολίτες, ότι με την «πρωτιά» της Ν.Δ. δεν απειλούνται τα κεκτημένα τους.

Από την αρχή κιόλας της ομιλίας απηύθυνε άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, λέγοντας: «Η νίκη που έρχεται δεν ανήκει αποκλειστικά σε μια παράταξη. Είναι νίκη όλων των Ελλήνων! Είναι νίκη της Ελλάδας! Αφήστε σε άλλους τις κομματικές σημαίες, σε μας αρμόζουν οι ελληνικές.

Μας αρμόζουν οι ελληνικές σημαίες, γιατί εμείς δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν για να ανασύρουμε παλιούς διχασμούς, αλλά προχωρούμε προς το μέλλον για να σφυρηλατήσουμε μια νέα ενότητα!». Αμέσως μετά πρόσθεσε με έμφαση: «Ήρθε η ώρα να γκρεμίσουμε τα διαχωριστικά τείχη του παρελθόντος! Το κάναμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές»! Και απηύθυνε έκκληση για «συνεννόηση» και «συναίνεση» στην πολιτική ζωή.

Και σε μια αποστροφή του λόγου ο κ. Κ. Καραμανλής, είπε εκτός χειρογράφου: «Θα προχωρήσουμε χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις».

Στον πρώτο άξονα της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στα εθνικά, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για την υπόθεση των Ιμίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τους S-300 και το θέμα Οτζαλάν. Πήρε την αφορμή από το κεντρικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, που είναι «Πρώτα η Ελλάδα» και απηύθυνε ρητορικά ερωτήματα στους συγκεντρωμένους, όπως: «Σας ερωτώ όλους. Πρώτα η Ελλάδα στις γκρίζες ζώνες; Πρώτα η Ελλάδα χωρίς φωνή στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία;».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πολλές φορές αναφέρθηκε εμμέσως στα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια ­ όπως εξηγούν οι συνεργάτες του ­ να απεγκλωβίσει τους πολίτες από τα «διλήμματα» και τα «διχαστικά μηνύματα» της προεκλογικής καμπάνιας του κυβερνώντος κόμματος.

«Στις εκλογές», είπε ο κ. Κ. Καραμανλής, «είναι φυσικό τα κόμματα να παρουσιάζουν στους πολίτες τις απόψεις τους με τη μορφή διλημμάτων. Τα διλήμματα αυτά, όμως, δεν είναι όλα τα ίδια. Υπάρχουν διλήμματα καθαρά και έντιμα. Και υπάρχουν διλήμματα που υποκρύπτουν εκβιασμούς και γι’ αυτό μόνο έντιμα δεν είναι».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε αυτό το σημείο επετέθη με δριμύτητα εναντίον του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι επιλέγει «την υπόγεια κινδυνολογία», τα «εκβιαστικά και ασαφή διλήμματα». Και τόνισε: «Μας λέει ο Πρωθυπουργός: Αν χάσω τις εκλογές θα υπάρξει αστάθεια. Θα υπονομευθεί η πορεία της χώρας. Ή με στηρίζετε ή ακολουθεί το χάος».

Ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής έδωσε στους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες, αλλά και στην εγκληματικότητα. Και επανέλαβε το πρόσφατο περιστατικό με τους ομήρους στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, για να καταλήξει: «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι. Τα σύνορά μας είναι διάτρητα, η Αστυνομία ανεκπαίδευτη. Και τραγικά ανέτοιμη».

Ούτε μία φορά ο κ. Κ. Καραμανλής στην ομιλία του δεν ανέφερε το όνομα του κόμματός του. Οι λέξεις «Νέα Δημοκρατία» δεν ακούστηκαν.

Αντίθετα, είπε τουλάχιστον είκοσι φορές το σύνθημά του σε αυτές τις εκλογές, που είναι «Νέο ξεκίνημα».
Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. κατέβηκαν χθες στη συγκέντρωση επικεφαλής μπλοκ οπαδών τους με πανό και σημαίες. Η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη με τον σύζυγό της ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς ­ με διακόσιους οπαδούς της ­ που κρατούσαν πανό για το «νέο ξεκίνημα» που επαγγέλλεται ο κ. Καραμανλής, ενώ η κ. Φάνη Πετραλιά με μία ομάδα γυναικών περιφερόταν για πολλή ώρα στην οδό Πατησίων.

Νωρίτερα, κάπου μιάμιση ώρα πριν από την αρχή της ομιλίας, ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Ζαχαράκης περιφέρονταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ανταλλάσσοντας χαιρετισμούς με οπαδούς της Ν.Δ., ενώ την ίδια ώρα πάρκαρε τη Χάρλεϊ μοτοσυκλέτα του, στο ξενοδοχείο «Παρκ», ο βουλευτής Βύρων Πολύδωρας.

Από τα μεγάφωνα ­ τέσσερις ώρες πριν βγει στην εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά στη ΓΣΕΕ ο Κώστας Καραμανλής ­ ακουγόταν μουσική, σύγχρονη και παραδοσιακή, η οποία εναλλασσόταν με συνθήματα. Ποπ μουσική, πολλά δημοτικά τραγούδια, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Πυξ Λαξ, Πρωτοψάλτη, Σπανουδάκης ακούγονταν και έδιναν τον τόνο.

Στο μεταξύ, κυριαρχούσε το μπλε χρώμα. Χιλιάδες σημαίες της Ν.Δ., αλλά και πάρα πολλές ­ οι περισσότερες ­ ελληνικές ανακατεύονταν με το πλήθος. Πολλοί οπαδοί κρατούσαν πέντε και έξι σημαίες στα χέρια τους, προσθέονττας έτσι περισσότερο χρώμα στη συγκέντρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολλοί φορούσαν λευκά μπλουζάκια με το σλόγκαν «νέο ξεκίνημα».

«Ήρθε η ώρα του Καραμανλή», «ήρθε η ώρα της Ελλάδας», «όλοι μαζί με τον Καραμανλή», «Καραμανλής – Ευρώπη ισότιμοι και πρώτοι», «νάτος νάτος ο πρωθυπουργός», «στα χέρια σου κρατάς το μέλλον μας» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν, ενώ οι κόρνες, τα βεγγαλικά και οι καπνοί δημιουργούσαν ατμόσφαιρα.

Την ώρα που βγήκε στην εξέδρα ο αρχηγός της Ν.Δ., τα βεγγαλικά και οι κόρνες δημιούργησαν ατμόσφαιρα. Και η σύζυγος τού κ. Καραμανλή, Νατάσα, η οποία συνοδευόταν από τον υπεύθυνο του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο, δεν έκρυβε τη χαρά της για τον ενθουσιασμό με τον οποίο ο κόσμος υποδέχθηκε τον λόγο του προέδρου της Ν.Δ.

Το ίδιο συνέβη και στο τέλος, όταν ομοβροντία βεγγαλικών, που ρίχνονταν από το άγαλμα του Κωνσταντίνου του Α’, «σκέπασε» τη συγκέντρωση μαζί με μουσική του Σπανουδάκη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “