Τα 4 βήματα Καραμανλή

«Ενδεκάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» λένε στο ποδόσφαιρο και αυτό είναι το σύνθημα της Ρηγίλλης τα τελευταία 24ωρα πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση.

Μετρημένες στα δάκτυλα τού ενός χεριού και πολύ καλά μελετημένες είναι οι κινήσεις του προέδρου και των επιτελών του μετά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης

Ο πρόεδρος του κόμματος έχει αποφασίσει να μην αλλάξει τίποτε από την στρατηγική που ακολούθησε έως σήμερα, στις 4 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Η εκτίμησή του είναι ότι η μάχη ήδη έχει κριθεί και η Ν.Δ. θα εξασφαλίσει την Κυριακή ένα ικανοποιητικό προβάδισμα από το κυβερνών κόμμα: «Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, για πειραματισμούς της τελευταίας στιγμής» τονίζουν οι συνεργάτες του, οι οποίοι από τη μια εμφανίζονται υπεραισιόδοξοι και από την άλλη έχουν την αγωνία μήπως κάτι στραβώσει την τελευταία στιγμή: «Τώρα που πήγαν όλα καλά, ζούμε με την αίσθηση ότι περπατάμε μέσα σε ένα υαλοπωλείο που, μία λάθος κίνηση να κάνουμε, οι ζημιές θα είναι μεγάλες».

Ανησυχία

Για τον κ. Κ. Καραμανλή θα ήταν ό,τι καλύτερο, όπως λένε οι συνεργάτες του, «οι εκλογές να γίνουν, αν είναι δυνατόν, σήμερα. Η τελευταία εβδομάδα είναι επικίνδυνη και δεν ξέρεις ποτέ τι σου βγάζει.

Θυμόμαστε όλοι ότι τη μεγάλη ζημιά στις εθνικές εκλογές του ’96 ο Μιλτιάδης Έβερτ την έπαθε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αποκορύφωμα τη συνέντευξή του στο Ζάππειο, την Πέμπτη πριν από τις εκλογές».

Έτσι λοιπόν μετά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης ­ παρότι η συγκέντρωση ήταν μικρότερη των προσδοκιών της ηγεσίας ­ οι επόμενες κινήσεις του προέδρου και των επιτελών του, μέχρι την ώρα που θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη, είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και πολύ καλά μελετημένες.

Η πρώτη κίνηση ήταν μία συνέντευξη τού προέδρου στο Mega, η οποία μεταδόθηκε χθες.

Η δεύτερη είναι μία συνέντευξη στην ΕΡΤ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μεταδοθεί σήμερα. Στο στούντιο θα υπάρχει μόνο ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με την επιθυμία του κ. Κ. Καραμανλή.

«Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τη διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Κ. Σημίτης με τρεις συντάκτες εφημερίδων, αφού εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκπροσωπηθεί το σύνολο των μέσων ενημέρωσης», λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

* Η τρίτη είναι η μεγάλη συγκέντρωση, την Πέμπτη στην Αθήνα. «Σε αυτή τη συγκέντρωση θα τα δώσουμε όλα. Θα θυμίζει εκδήλωση της δεκαετίας του ’80 σε ένταση, παλμό και μέγεθος», τονίζουν τα οργανωτικά στελέχη.

Για τα πούλμαν

«Ξέρουμε ότι θα πούμε πως φέραμε κόσμο με πούλμαν από όλη την Ελλάδα» προσθέτουν. «Το θέμα πλέον είναι να μπορείς να πείσεις τον κόσμο να μπει στο λεωφορείο. Και εμείς αυτό το μπορούμε». Βουλευτές της Ν.Δ., ωστόσο, συστήνουν στους οργανωτικούς επιτελείς να είναι συγκρατημένοι και να μην καλλιεργούν μεγάλες προσδοκίες. «Τα ίδια έκαναν και στη Θεσσαλονίκη ­ λένε. Περίμεναν 80.000 ανθρώπους και τελικά δεν ήταν ούτε 40.000».

Η τέταρτη και η τελευταία κίνηση της Ν.Δ. έχει να κάνει με την τηλεοπτική της διαφήμιση.

Από χθες προβάλλονται δύο νέα τηλεοπτικά σποτ. Το ένα είναι συρραφή όλων των προηγούμενων και το άλλο απευθύνεται στους νέους. Είναι στην κατηγορία των γνωστών «γκρίζων» μηνυμάτων της Ν.Δ. και δείχνει ένα παιδί να μεγαλώνει με κυβέρνηση Σημίτη και να έχει κουραστεί ακούγοντας διαρκώς τα ίδια και τα ίδια.

Δεν θα προκαλέσει

Πάντως, σε όσες εμφανίσεις θα κάνει ο κ. Κ. Καραμανλής, θα φροντίσει να μην προκαλέσει τα λεγόμενα «αντιδεξιά ανακλαστικά» των πολιτών, λένε οι συνεργάτες του. Η ανησυχία είναι μήπως αυξηθεί την τελευταία στιγμή η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ και, ακόμη χειρότερα, μήπως η αποχή είναι τελικά μικρότερη από την αναμενόμενη. «Είναι προφανές ότι η σημαντική διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ, εάν τελικά υπάρξει, θα προκύπτει κυρίως από τη μικρή συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τη σημαντική αποχή», εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ. Παράλληλα ο κ. κ. Καραμανλής θα κάνει ειδικές αναφορές στους νέους, τις γυναίκες, τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους.

Αυτές, άλλωστε, είναι οι κοινωνικές ομάδες, στις οποίες στοχεύει και το κυβερνών κόμμα.

Ακόμη, θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους πολίτες ότι με την «πρωτιά» της Ν.Δ. δεν κινδυνεύουν τα κεκτημένα τους, ενώ θα συνεχίσει να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι θέτει ψεύτικα διλήμματα στον λαό, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

* Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής θα συμπεριφέρεται αυτές τις ημέρες με τον αέρα τού νικητή αφού, όπως υποστηρίζουν οι φίλοι του, «αυτό που έχει να περιμένει την Κυριακή είναι, αν η διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ θα είναι 3 ή 4%. Ούτως ή άλλως, λοιπόν, τη Δευτέρα θα πανηγυρίζει».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “