ΟΙ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Οι δύο καφετζήδες της Χαριλάου Τρικούπη και της Ρηγίλλης ­ οι οποίοι μάλιστα εδώ και ένα χρόνο είναι φίλοι έπειτα από μια τηλεοπτική τους συνάντηση ­ είναι οι καλύτεροι μάρτυρες των ρυθμών δουλειάς των κεντρικών επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων για τις ευρωεκλογές. Ο Μαρίνος στο ΠΑΣΟΚ δεν προλαβαίνει να ψήνει καφέδες. Οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν και μάλιστα από νωρίς το πρωί, κάτι πρωτόγνωρο για τους ρυθμούς της Χαριλάου Τρικούπη, οι ένοικοι της οποίας αυτή τη φορά δουλεύουν πιο ομαδικά. Αντίθετα στη Ρηγίλλης, οι πωλήσεις του καφενείου του Γιάννη έχουν πέσει στο μισό. Ο πρόεδρος του κόμματος πήρε το παιχνίδι των εκλογών όλο επάνω του, καταργώντας ουσιαστικά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των επιτελικών στελεχών και τους πολύωρους «πρωινούς καφέδες». Ο κ. Κ. Καραμανλής αποφάσισε να δοκιμάσει μόνος του τις δυνάμεις του στην πρώτη αναμέτρησή του με το ΠΑΣΟΚ, απαλλαγμένος ­ όπως λένε οι φίλοι του ­ από συνταγές του παρελθόντος. Σε αυτή τη μάχη χρησιμοποιεί για την εκλογική καμπάνια ένα πολύ μικρό επιτελείο.

Ο κ. Μαρίνος «εκσυγχρόνισε» πρόσφατα το κυλικείο του ΠΑΣΟΚ και προσφέρει τώρα πια όλων των ειδών τους καφέδες στους ενοίκους και τους επισκέπτες της Χαριλάου Τρικούπη 50. Ωστόσο, ο συμπαθέστατος καφετζής έχει τις τελευταίες εβδομάδες ένα άλλο πιο επιτακτικό καθήκον: να «εκσυγχρονίσει» ουσιαστικά το… ξύπνημα και την… έναρξη κομματικής εργασίας των μελών του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν είχαν συνηθίσει τις πρωινές συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Δουλέψτε ρε! Εκλογές ρε!» είναι το μόνιμο σύνθημα-προτροπή του κ. Μαρίνου, κάθε πρωί στις 8, όταν με το γνωστό του χαμόγελο μοιράζει τους καφέδες στα 10-12 στελέχη που μαζεύονται στον (ανακαινισμένο) 6ο όροφο για να φτιάξουν το εκλογικό «μενού». Σχεδόν από τα μέσα Απριλίου η ομάδα μαζεύεται νωρίς το πρωί, καθώς τα περισσότερα από τα μέλη της πρέπει αμέσως μετά να σπεύσουν και στα κυβερνητικά ή τα κρατικά πόστα τους. Περισσότεροι στην αρχή, πιο «μονταρισμένοι» σε ομάδες στην τελική ευθεία, τα στελέχη του εκλογικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να συντονίσουν πανελλαδικά την οργάνωση και να σχεδιάσουν τις κινήσεις που θεωρούν αναγκαίες στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος.

Στο πρωινό «προσκλητήριο» του κ. Μαρίνου δίνουν το «παρών» τους καθημερινά το τελευταίο διάστημα οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Λαλιώτης, Θ. Τσουκάτος, Π. Λάμπρου, Κ. Γείτονας, Κ. Κουλούρης, Στ. Μανίκας, Χρ. Πρωτόπαππας, Μ. Νεονάκης, Δημ. Καρύδης και η κ. Τόνια Αντωνίου. Οι δύο πρώτοι έχουν καθημερινή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και τους συνεργάτες του.

Στο μπαλκόνι

Μετά το πέρας των υπουργικών του υποχρεώσεων στο εξωτερικό επανήλθε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που αυτές τις ημέρες, πάντως, έχει μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη, όπως και ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος, για την αυριανή ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη. Η ομάδα αυτή των στελεχών, μέχρι σχετικά πρόσφατα, πλαισιωνόταν και από τους κ.κ. Θ. Πάγκαλο, Αλ. Παπαδόπουλο, Γ. Σουλαδάκη, Χρ. Παπουτσή και την κ. Βάσω Παπανδρέου. Τα στελέχη όμως αυτά, ως επί το πλείστον πιο «μαζικά», εκτιμήθηκε ότι έπρεπε να ανέβουν στο μπαλκόνι και έχουν δώσει το βάρος τους στις ομιλίες ανά την Ελλάδα. Από την επιτροπή αυτή περνούν τα πάντα ­ έστω και για απλή ενημέρωση. Εκεί αξιολογούνται οι τακτικές κινήσεις της Ν.Δ. και τα μηνύματα που η Ρηγίλλης επεδίωξε να περάσει την προηγούμενη ημέρα και καθορίζονται τα… αντίδοτα που πιθανώς χρειάζονται. Εκ των πραγμάτων, η (υπο)επιτροπή Επικοινωνίας και Τύπου, που από το Εκτελεστικό Γραφείο έχουν την ευθύνη οι κ.κ. Κ. Λαλιώτης και Ε. Βενιζέλος, έχει σημαντικό μερίδιο του προεκλογικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.

Το πέρασμα στη λογική των «εκλογών του καναπέ» αναβαθμίζει τη συμβολή του τηλεοπτικού μηνύματος στη διαμόρφωση του κλίματος.

Στην πλήρη σύνθεσή του το επικοινωνιακό «τιμ» του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει τους κ.κ. Δ. Ρέππα, Π. Λάμπρου, Θ. Τσουκάτο και Ν. Αθανασάκη. Σε συνάρτηση με τον υπόλοιπο προγραμματισμό, το κύριο βάρος έχουν αναλάβει οι κ.κ. Λαλιώτης και Αθανασάκης, καθώς και ο κ. Π. Λάμπρου. Οι απουσίες που παρατηρούνται αποδίδονται από στελέχη της Χαρ. Τρικούπη στο ότι τα ραντεβού κάθε φορά κλείνονται την «τελευταία στιγμή» με τους ειδικούς των διαφημιστικών εταιρειών και διαψεύδουν μετά βδελυγμίας τα περί διαφωνιών στις τάξεις τους και την ύπαρξη κόντρας Λαλιώτη – Βενιζέλου.

«Ο κ. Βενιζέλος απλώς απουσίασε αρκετές ημέρες σε ταξίδια στα Σκόπια, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τη Βουλγαρία», λένε από το περιβάλλον του και προσθέτουν ότι σχεδόν καθημερινά επισκέπτεται τα γραφεία της διαφημιστικής εταιρείας.

Έτσι ή αλλιώς, η ομάδα αυτή ­ που έγινε «ένα» με τα στελέχη των δύο διαφημιστικών εταιρειών Mass και Τημ Άθενς, οι οποίες συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ ­ «βρίσκεται» τις πιο απίθανες ώρες. Στην Επιτροπή Επικοινωνίας και Τύπου ειδικά καθήκοντα, όσον αφορά την παρακολούθηση της επικαιρότητας και την προετοιμασία των παρεμβάσεων, έχει ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου κ. Δημ. Καρύδης. Στον ίδιο τομέα έχουν δραστηριοποιηθεί τελευταία και οι κ.κ. Τ. Χυτήρης και Ν. Αλευράς.

Η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα ­ στις τάξεις της οποίας από σήμερα προστίθεται και ο κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος θα έχει τον συντονισμό πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων σε καθημερινή βάση ­ κατευθύνει και το έργο άλλων υποεπιτροπών:

* Οργανωτικών θεμάτων, που αφορούν τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των 115 ομιλιών κορυφαίων στελεχών στην επαρχία και το Λεκανοπέδιο, καθώς και των κεντρικών ομιλιών και εμφανίσεων του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη. Στον τομέα αυτό δραστηριοποιούνται στελέχη όπως οι κ.κ. Θ. Τσουκάτος, Π. Λάμπρου, Μ. Νεονάκης, Κ. Κουλούρης, Χρ. Πρωτόπαπας και Τόνια Αντωνίου. Η τελευταία, μαζί με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, έχει την ευθύνη λειτουργίας του κεντρικού εκλογικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Σε στενή συνεργασία με αυτά τα στελέχη είναι η Επιτροπή Κινητοποιήσεων, τα μέλη της οποίας (κ.κ. Σακελλίων, Μπαρδής, Τσολιάς, Ανδρούτσος κ.ά.) «τρέχουν» από πόλη σε πόλη.

* Η κινητοποίηση των ετεροδημοτών αποτελεί το αντικείμενο άλλης υποεπιτροπής με επικεφαλής τον κ. Μιχ. Νεονάκη. Σε καθημερινή βάση, και με ειδικότερη ευθύνη τους πολυπληθείς ετεροδημότες της Πελοποννήσου, ασχολείται ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο άλλοτε «συγκεντρωσιάρχης» του ΠΑΣΟΚ.

* Ειδικό πρόγραμμα εμφανίσεων και παρεμβάσεων έχει καταρτιστεί για τους βουλευτές με ευθύνη του κ. Κ. Γείτονα και του κ. Ν. Ακριτίδη.

* Για την εκτύπωση του έντυπου υλικού (φυλλάδια, αφίσες κ.ά.) υπεύθυνος είναι ο παλαίμαχος κ. Τ. Λυμπερόπουλος.

* Ένας άλλος παλαίμαχος, συνεργάτης του Γέρου της Δημοκρατίας, είναι ο υπεύθυνος για τους εκλογικούς αντιπροσώπους και τη νομική κάλυψη των ευρωεκλογών. Ο κ. Γιώργος Καράτσης φροντίζει και σε αυτές τις εκλογές όλα αυτά τα θέματα υποβοηθούμενος από τα μέλη της Κλαδικής Οργάνωσης Δικηγόρων.

* Τα θέματα που αφορούν τη Διακομματική Επιτροπή αντιμετωπίζει ο κ. Στ. Μανίκας, που έχει αρμοδιότητα και σε οργανωτικά ζητήματα.

* Την ευθύνη της οικονομικής εξόρμησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και κυρίως τον πονοκέφαλο των… πληρωμών έχει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στ. Σουμάκης.

* Ειδική προετοιμασία απαιτεί και η καθημερινή ενημέρωση, που ξεκίνησε ο κ. Κ. Λαλιώτης. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συνεργάζεται γι’ αυτή με τον γραμματέα κ. Κ. Σκανδαλίδη, ενώ έχει «ανοιχτή γραμμή» και με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

Ο Μιχάλης Λιάπης, υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και εξάδελφος του προέδρου του κόμματος, κατάλαβε εγκαίρως ότι σ΄ αυτές τις εκλογές ο κ. Κ. Καραμανλής δεν σκοπεύει να… ανοίξει το παιχνίδι. Δεν ήθελε συσκέψεις, εκλογικά επιτελεία και συμβούλους να μπαινοβγαίνουν στο γραφείο του και να του καταθέτουν προτάσεις για τον τρόπο που θα σχεδιάσει την εκλογική του καμπάνια. «Όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει», φέρεται να είπε πριν από το Πάσχα σε έναν πολύ έμπιστο συνεργάτη του, θέλοντας να καταστήσει σαφές ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ ότι με τη λεγόμενη «συλλογική ηγεσία» δεν κερδίζονται μάχες.

Μόνος στο γραφείο

Έτσι, εδώ και δύο μήνες κλείστηκε στο γραφείο μόνος του και άρχισε να οργανώνει τη στρατηγική του. Μόνον τέσσερις άνθρωποι γνώριζαν τι σκέπτεται. Καμιά φορά τού έλεγαν τη γνώμη τους ­ όταν την ζητούσε ­ αλλά σε λίγα πράγματα τον επηρέασαν. Αυτοί είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο σύμβουλός του Γιάννης Λούλης, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με την παρακολούθηση και ανάλυση των δημοσκοπήσεων, και δύο στελέχη της εταιρείας Σποτ Τόμσον, που σχεδίασε τη διαφημιστική καμπάνια της Ν.Δ. Ο ένας είναι ο διευθυντής της εταιρείας Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος είναι και φίλος του προέδρου από παλιά, και ο άλλος ο υπεύθυνος του δημιουργικού τομέα Χρήστος Κερασιώτης.

Ο κ. Κ. Καραμανλής απλοποίησε όλες τις διαδικασίες της λειτουργίας ενός μεγάλου κόμματος πριν από την εκλογική μάχη. Κατήργησε τις συσκέψεις των επιτελικών στελεχών και υποβάθμισε τη σημασία του λεγόμενου «πρωινού καφέ», που την περίοδο Μητσοτάκη και Έβερτ έπαιζε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της καθημερινής επικοινωνιακής τακτικής του κόμματος. Η κατάργηση των αλλεπάλληλων συσκέψεων στην Ρηγίλλης δεν έχει προκαλέσει μόνο την ενόχληση των επώνυμων στελεχών, τα οποία συνήθως ­ όπως λένε με πικρία ­ πληροφορούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης για τη στρατηγική της Ν.Δ., αλλά και του καφετζή του κτιρίου, του πασίγνωστου Γιάννη, ο οποίος κάθε φορά με τον δικό του τρόπο περιγράφει το κλίμα των αλλαγών που συντελούνται στο κτίριο, όταν αλλάζει η ηγεσία.

«Έχουμε λιτότητα, ούτε τους μισούς καφέδες δεν πουλάμε», λέει και από το ύφος του καταλαβαίνεις ότι το καφενείο της Ρηγίλλης διανύει περίοδο «ισχνών αγελάδων».

Στο πόδι

Τώρα, οι συσκέψεις του κ. Κ. Καραμανλή με τους κ.κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο και Γ. Λούλη γίνονται στο πόδι. Κρατούν λίγο και δεν γίνονται σε συγεκριμένη ώρα της ημέρας. Μόλις ληφθεί η τελική απόφαση, τότε πλέον ενημερώνονται ο κ. Μ. Λιάπης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σ. Δήμας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Δ. Σιούφας.

Δύο ισχυροί

Στη Ν.Δ. υπάρχουν ακόμη δύο πολύ ισχυρά πρόσωπα, τα οποία αποφεύγουν τη δημοσιότητα. Είναι οι νέοι «στρατηγοί» της Ν.Δ., οι οποίοι έχουν απόλυτη εξουσία στις κινητοποιήσεις και τα οργανωτικά θέματα. Πρόκειται για δύο παλιούς φίλους και συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή: τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Γιάννη Τουσιάκη και τον υπεύθυνο Οργανωτικού κ. Γ. Βλάχο. Ευτυχώς ­ λένε στην Ρηγίλλης ­ προς το παρόν οι δύο αξιωματούχοι δεν έχουν ανταγωνισμούς μεταξύ τους και συνεργάζονται αρμονικά. Μοιράζουν αρμοδιότητες και δεν μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου.

Η σημερινή συγκέντρωση

Είναι ενδεικτικό ότι τη σημερινή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την οργανώνει ο κ. Γ. Τουσιάκης, ο οποίος κατάγεται από εκεί, και της Αθήνας, που θα γίνει την Πέμπτη, ο κ. Γ. Βλάχος.

Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. αλλά και πολλοί βουλευτές όλων των τάσεων εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με την τακτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος του κόμματος. «Δεν είναι δυνατόν ­ λένε κάποιοι ­ σε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα ο τρόπος λειτουργίας να παραπέμπει στο “Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει”. Διότι όσο έξυπνος και να είναι ο “Γιάννης”, κάποια στιγμή θα κάνει λάθος». Και προσθέτουν: «Ο σύγχρονος ηγέτης ακούει τις απόψεις όλων και κρίνεται από τη δυνατότητά του να τις συνθέτει». Όσο για τον κ. Μ. Λιάπη, δηλώνει ότι δεν είναι ενοχλημένος. Δεν αμφιβάλλει όμως κανείς στη Ν.Δ. ότι όποιος και να ήταν στη θέση του, δεν θα αισθάνονταν άνετα. Πάντως, μέχρι τις εκλογές είναι προφανές ότι κανείς δεν θα εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την τακτική του προέδρου της Ν.Δ. Κανείς δεν θα την εκφράσει και μετά, αν το κόμμα πάει καλά. Δηλαδή, η διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ να είναι μεγαλύτερη των τριών μονάδων.

Στην περίπτωση, όμως, που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μικρότερο των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί, μαζί με όσα άλλα θα ακούσει ο πρόεδρος, είναι βέβαιο ότι θα κατηγορηθεί και για τη μοναχική του πορεία προς την κάλπη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “