Επίθεση Καραμανλή για φόρους - εγκληματικότητα

Άδραξε την ευκαιρία ο κ. Κ. Καραμανλής από το τραγικό συμβάν των ομήρων του Αλβανού κακοποιού και επικεντρώνει τώρα την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση στην εγκληματικότητα.

Κώστας Καραμανλής. Επανέλαβε χθες πως οι εκλογές της 13ης Ιουνίου είναι δημοψήφισμα για τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνηση

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Ζάππειο, έβαλε… στη γωνία τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, «ξέχασε» όσα έλεγε μέχρι σήμερα για τους «μικρούς» ηγέτες της Ευρώπης και την ανυπαρξία του κ. Κ. Σημίτη, υποβάθμισε την πορεία της οικονομίας και θεώρησε περίπου αυτονόητη την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Αντίθετα, με πρόσχημα την ανάδειξη των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, ξεκίνησε την εισαγωγική του ομιλία με την εγκληματικότητα και επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση για τα όσα συνέβησαν το πρωί του Σαββάτου με τους ομήρους. «Είναι αδιανόητο και είναι ντροπή ­ είπε ­ να αναθέτουμε την ασφάλεια Ελλήνων πολιτών στα χέρια της αλβανικής αστυνομίας». Έκανε μια σύντομη αναφορά στην υγεία και την παιδεία και αναφέρθηκε με έμφαση στην υψηλή φορολογία που πληρώνουν οι πολίτες.

Οι δύο άξονες

Αποκάλυψε έτσι ότι οι δύο άξονες της πολιτικής του στις 12 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές θα είναι η εγκληματικότητα και οι φόροι. Δύο θέματα που αγγίζουν ευθέως τους πολίτες. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής εάν φοβάται ότι «με αυτή την τακτική θα επικριθεί ότι ρέπει προς τον λαϊκισμό» απάντησε ότι «η εγκληματικότητα είναι μείζον θέμα και δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν για λαϊκισμό εκείνοι που τον δίδαξαν, δηλαδή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε για μια ακόμη φορά να πείσει ότι και ο ίδιος είναι παράγων σταθερότητας στην οικονομία και την ομαλή λειτουργία της αγοράς, αμφισβητώντας την υπεροχή του κ. Κ. Σημίτη στους τομείς αυτούς. «Δεν νομίζω ότι τον εμπιστεύονται τόσο πολύ οι επιχειρηματίες όταν χρειάζεται κάποιος 17 υπογραφές για να ανοίξει μπακάλικο», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι θέτει ψευτοδιλήμματα του τύπου «μετά από μένα το χάος». Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για την αναμέτρηση της 13ης Ιουνίου. Είπε ότι «αυτές οι εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για τον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του και ότι οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα με την ψήφο τους ότι θέλουν ένα νέο ξεκίνημα».

«Πρώτο κόμμα»

Επανέλαβε ότι η Ν.Δ. θα είναι το πρώτο κόμμα την επομένη των ευρωεκλογών, ήταν όμως συγκρατημένος στην πρόβλεψη ότι το κόμμα του θα είναι και ο νικητής των εθνικών εκλογών. Περιορίστηκε μόνο να πει ότι «θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό» αλλά τόνισε πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα φύγει την επομένη από την εξουσία. «Εγώ δεν ζητώ πρόωρες εκλογές ­ τόνισε ­ διότι δεν μπορώ να τις επιβάλω. Αυτή την δυνατότητα την έχει μόνο ο Πρωθυπουργός».

Για την χαμηλή δημοτικότητά του σε σχέση με εκείνη του κ. Σημίτη εξέφρασε την άποψη ότι «η παρατεταμένη παραμονή στην εξουσία των ίδιων προσώπων δημιουργεί εθισμό στους πολίτες».

Τέλος είπε για μια ακόμη φορά τις θέσεις του για τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίση των Ιμίων και την υπόθεση Οτζαλάν και τόνισε ότι ακόμη μεγαλύτερα ήταν τα σφάλματα της κυβέρνησης στην υπόθεση των S-300.

Πάντως η χθεσινή εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή ικανοποίησε το σύνολο των στελεχών της Ν.Δ., μολονότι δεν είπε καινούργια πράγματα. Ήταν κοινή εκτίμηση ότι εμφανίστηκε συγκροτημένος, μίλησε λίγο, χωρίς να πλατειάσει, χρησιμοποίησε λιτή και κατανοητή γλώσσα, απέφυγε τις παγίδες χωρίς ταυτόχρονα να δώσει την αίσθηση ότι αφήνει αναπάντητα ερωτήματα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “