Μ' έναν ταύρο στο στήθος...

Το άσπρο πούλμαν των 52 θέσεων, έχοντας ζωγραφισμένο έναν μεγάλο κόκκινο ταύρο στο πλάι, σταμάτησε στον Λούρο της Πρέβεζας. Οι θαμώνες του κεντρικού καφενείου σηκώνονται όρθιοι να δουν ποιους μεταφέρει και έκπληκτοι βλέπουν να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο ο Στέφανος Μάνος με σπορ εμφάνιση και πίσω του να ακολουθούν του είκοσι άνθρωποι, φορώντας λευκά μακό με κόκκινους ταύρους στο στήθος. Ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων και τα στελέχη του της περιοχής έκαναν περιοδεία στην Πρέβεζα.
Μάχη των μαχών

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Συμπιλίδης και τα επιτελικά στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης περιόδευαν στην ακριτική Θρακη. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι από το 1993, όταν κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας υποδέχονταν τον πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης μετά βαΐων και κλάδων. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και στις εκλογές του 1994. Τότε που το κόμμα έφθασε το υψηλό ποσοστό του 8,6%. Τώρα ο πρόεδρος επισκέπτεται τους ψηφοφόρους πόρτα πόρτα δίνοντας, όπως ο ίδιος λέει, τη «μάχη των μαχών». Τι σημαίνει αυτό; Εάν το κόμμα στις 13 Ιουνίου δεν σπάσει το φράγμα του 3% ώστε να μπει στην Ευρωβουλή είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα αυτοδιαλυθεί.

«Εθελοντές»

Πρόβατα ή ταύροι. Το σύνθημα δίπλα στον ομιλούντα πρόεδρο των Φιλελευθέρων Στέφανο Μάνο είναι χαρακτηριστικό

Ο Στέφανος Μάνος την επομένη της ανακοίνωσης της ίδρυσης του κόμματός του πήρε τα όρη και τα βουνά και επισκέπτεται νομό νομό, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Έχοντας επίγνωση όμως του πολωτικού κλίματος που διαμορφώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην επαρχία παραμονές εκλογών, σκέφθηκε ότι πρέπει να προσεγγίσει τον κόσμο με έναν πρωτότυπο τρόπο. Έτσι νοίκιασε ένα πούλμαν 52 θέσεων και το έβαψε με τρόπο που να προκαλεί εντύπωση.

Στη συνέχεια παρήγγειλε λευκά μπλουζάκια με τον κόκκινο ταύρο τυπωμένο μπροστά και τα μοίρασε στα στελέχη του. Σε κάθε περιοδεία πηγαίνουν μαζί του είκοσι με τριάντα στελέχη της περιοχής στην οποία περιοδεύει. Ο ίδιος τούς αποκαλεί «εθελοντές». Την ώρα που ο κ. Μάνος βρίσκεται στις πλατείες και τα καφενεία και μιλάει με τον κόσμο, οι «εθελοντές» γυρίζουν στα σπίτια του χωριού και μοιράζουν έντυπα με τις θέσεις του νέου κόμματος.

«Πρόκειται για μια τακτική που αποδίδει», λένε οι επιτελείς του κ. Μάνου και εξηγούν ότι «αυτός ο νέος τρόπος προσέγγισης δημιουργεί θετική ατμόσφαιρα στα χωριά και στις μικρές πόλεις, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι πρόθυμοι να σε ακούσουν». Ο κ. Μάνος, ο οποίος γνωρίζει καλά την τέχνη της πολιτικής επικοινωνίας και τη σημασία που έχει στις εκλογές, δείχνει να νιώθει πολύ άνετα στον νέο του ρόλο.

Μέχρι σήμερα εκλεγόταν με ένα μεγάλο κόμμα στην Αθήνα και ήταν διαφορετικός ο τρόπος που επικοινωνούσε με τους ψηφοφόρους της Α’ περιφέρειας. Ως προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. εκαλείτο ημέρα παρά ημέρα στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, έλεγε τις θέσεις του και αυτό αποτελούσε το βασικό του όπλο. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο τηλεοπτικός χρόνος για τα μικρά κόμματα είναι περιορισμένος και έτσι απαιτείται άμεση επαφή με τους πολίτες.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μάνος έλεγε με το γνωστό του χιούμορ σε μια παρέα δημοσιογράφων: «Ρε παιδιά, μήπως ξέρετε τι πρέπει να κάνω για να βγω στην τηλεόραση;».

Εκείνοι γέλασαν και του απάντησαν: «Να πάρετε έναν αληθινό ταύρο και μπείτε μαζί του στην Αθήνα». «Ε, τότε είναι σίγουρο ­ σχολίασε ­ ότι θα “παίξω” στην τηλεόραση, αλλά δεν θα βρω ποτέ τον δρόμο για την Ευρωβουλή».

Δημοσκόπηση

Πάντως, ο κ. Μάνος εμφανίζεται ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρίσκουν ­ όπως λέει ­ οι απόψεις του στους ψηφοφόρους. Αισιοδοξεί ότι το κόμμα του θα ξεπεράσει το 3% που χρειάζεται για εκλέξει ευρωβουλευτή. Αυτό προκύπτει ­ όπως τονίζουν τα στελέχη του ­ και από την τηλεφωνική δημοσκόπηση που γίνεται καθημερινά από 30 «εθελόντριες».

Τι κάνουν ακριβώς; Τηλεφωνούν από τα γραφεία του κόμματος σε ψηφοφόρους, τυχαία, από τον τηλεφωνικό κατάλογο και διαπιστώνουν ότι το 9% τον ψηφοφόρων αντιμετωπίζει θετικά την κίνηση Μάνου και το 17,9% έχει προβληματισθεί εάν πρέπει να ψηφίσει το νέο κόμμα.

Στην Πολιτική Άνοιξη

Στο επιτελείο της Πολιτικής Άνοιξης, τώρα, το κλίμα που υπάρχει από την ηγεσία μέχρι το τελευταίο τοπικό στέλεχος είναι ότι το κόμμα τους για να διαπραγματευθεί αξιοπρεπώς τη συνεργασία του με Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές πρέπει να έχει εκλέξει τουλάχιστον ένα ευρωβουλευτή.

Διαφορετικά ­ όπως πολλοί εκτιμούν ­ την επομένη των ευρωεκλογών θα αρχίσουν να προσχωρούν μεμονωμένα στελέχη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους όρους που θα θέτει τότε η Ρηγίλλης.

Ο κ. Α. Σαμαράς αισιοδοξεί ότι τελικά θα πετύχει τον εκλογικό του στόχο την 13η Ιουνίου, αν και από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Πάντως, η Πολιτική Άνοιξη, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, έχει πολύ έξυπνη διαφημιστική καμπάνια και είναι κοινή εκτίμηση ότι σε αυτό τον τομέα έχει κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων.

Εάν τελικά εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, αυτός θα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, αφού ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι επικεφαλής, θα παραιτηθεί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “