Ευρωψηφοδέλτια με ίδια γεύση

Κανείς στη Χαριλάου Τρικούπη και την Ρηγίλλης δεν μπορούσε μετά την ανακοίνωσή τους ούτε να επικρίνει αλλά ούτε να επικροτήσει τις επιλογές του αρχηγού του. Περιορίζονταν μόνο να λένε ότι οι ευρωλίστες ήταν αναντίστοιχες των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί. Με μια απλή σύγκριση των δύο ψηφοδελτίων πάντως προκύπτει χωρίς δυσκολία το συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεταξύ τους πολλές ομοιότητες και λίγες διαφορές.

Μόλις ανακοινώθηκαν, τα ψηφοδέλτια έμοιαζαν «φτωχά» στα μάτια στελεχών και ψηφοφόρων και των δύο μεγάλων κομμάτων. Διότι ενώ περίμεναν ­ σύμφωνα με όσα έλεγαν οι «πηγές» των κομματικών επιτελείων ­ τα «πρόσωπα-εκπλήξεις» που θα τα στελέχωναν με στόχο να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, ξαφνικά διαπίστωσαν ότι οι αρχηγοί τους ακολούθησαν την πεπατημένη.

Προβλέψιμες κινήσεις

Πάντως οι κινήσεις και του κ. Κ. Σημίτη και του κ. Κ. Καραμανλή ήταν προβλέψιμες. Ο Πρωθυπουργός επεδίωξε να εμφανίσει ένα πιο κομματικό ψηφοδέλτιο για να μη διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες στο κόμμα του. Και αυτό έκανε. Ο κ. Κ. Καραμανλης από την πλευρά του ήθελε να δείξει ότι τολμά να προχωρήσει στην ανανέωση. Έτσι «έκοψε» παλιά κομματικά στελέχη και στη θέση τους έβαλε καινούργια. Δεν ανοίχθηκε όμως πέραν του κομματικού του ορίζοντα και παράλληλα κράτησε τις ισορροπίες με τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Μ. Έβερτ.

Οι δύο επικεφαλής

Οι επικεφαλής και των δύο ψηφοδελτίων, ο κ. Δ. Τσάτσος και η κ. Μ. Γιαννάκου, είναι πρόσωπα των οποίων δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ούτε τις ικανότητες ούτε τη συγκρότησή τους. Είναι και οι δύο αποδεκτοί και δεν συγκεντρώνουν εύκολα πάνω τους εχθρικά βέλη. Δεν είναι όμως τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντύπωση, να δημιουργήσουν θόρυβο και να προσελκύσουν ψηφοφόρους που βρίσκονται εκτός των κομματικών τειχών. Ποιο θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο πρόσωπο; Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι έχει την απάντηση. «Μα, ο Μίκης Θεοδωράκης, τονίζει. Θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός να του ζητήσει να ηγηθεί του ψηφοδελτίου. Αυτή την ώρα ο Μίκης εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του».

Δεν ήθελε

Στη Ν.Δ. πολλοί λένε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν ο Αβραμόπουλος. Ίσως να έχουν δίκιο. Ακόμη και στις κακές στιγμές του ο δήμαρχος είναι «πρόσωπο-μαγνήτης» για πολλούς ψηφοφόρους. Ο κ. Κ. Καραμανλής, αν και είχε επιφυλάξεις, ήταν θετικός σε μια τέτοια λύση, αλλά δεν ήθελε ο δήμαρχος.

Μόνο το ΚΚΕ «τόλμησε» να επιλέξει δύο πρόσωπα που δεν ανήκουν στον στενό κομματικό του χώρο. Τοποθέτησε την δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη και την ηθοποιό Ελένη Γερασιμίδου στην τέταρτη και την πέμπτη θέση του ευρωψηφοδελτίου. Ανεξαρτήτως αν θα αποκομίσει ή όχι εκλογικά οφέλη το κόμμα του Περισσού από αυτή την κίνηση, η πραγματικότητα είναι ότι έκανε κάτι διαφορετικό.

Ίδιο αποτέλεσμα

Με τη σύγκριση των ευρωψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι οι κ.κ. Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο και οδηγήθηκαν περίπου στο ίδιο αποτέλεσμα.

Πρώτα οι ομοιότητες: Και στα δυο ψηφοδέλτια οι επικεφαλής είναι πρόσωπα κύρους, χαμηλών τόνων που δεν προκαλούν αντιδράσεις. Και στα δύο υπάρχει σε υψηλή εκλόγιμη θέση ένας καθηγητής από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ιω. Κουκιάδης, που είναι τέταρτος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Α. Τρακατέλλης, που είναι τρίτος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Και στα δύο ψηφοδέλτια υπάρχουν σε καλές εκλόγιμες θέσεις δύο γνωστοί δημοσιογράφοι. Ο κ. Π. Ευθυμίου είναι στην πέμπτη Θέση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γ. Μαρίνος στην τέταρτη θέση της Ν.Δ. Και στα δύο υπάρχει ένας υποψήφιος από την Κρητη. Ο κ. Γ. Σουλαδάκης καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κ. Χατζηδάκης την έκτη θέση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Και στα δύο υπάρχουν τρεις γυναίκες στις 11 πρώτες θέσεις που θεωρούνται εν δυνάμει εκλόγιμες. Στου ΠΑΣΟΚ είναι η κ. Α. Καραμάνου, η κ. Μ. Μαλλιώρη και η κ. Μ. Ζορμπά. Στης Ν.Δ. είναι η κ. Μ. Γιαννάκου, η κ. Ρ. Κράτσα και η κ. Μ. Καλδη.

Και δήμαρχοι

Και στα δύο ψηφοδέλτια βρίσκονται στην ένατη θέση δύο πρώην δήμαρχοι: ο κ. Μ. Μαστοράκης στου ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γ. Αβέρωφ στης Ν.Δ. Και στα δύο ψηφοδέλτια τοποθετήθηκαν σε μη εκλόγιμες θέσεις οι επικεφαλής των πολιτικών τους Νεολαιών.

Και στα δύο ψηφοδέλτια επίσης υπάρχει ένας αγρότης σε μη εκλόγιμη θέση. Τέλος, μόνο τρεις νυν ευρωβουλευτές παραμένουν στα νέα ψηφοδέλτια ώστε να μπορούν και οι δύο αρχηγοί να μιλούν για ανανέωση. Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ παρέμειναν οι κ.κ. Δ. Τσάτσος, Γ. Κατηφόρης και Α. Καραμάνου, και στης Ν.Δ. οι κ.κ. Α. Τρακατέλλης, Γ. Δημητρακόπουλος και Κ. Χατζηδάκης.

Οι διαφορές

Ποιες είναι οι διάφορες; Στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. υπάρχει στη δεύτερη θέση ένας γνωστός διπλωμάτης, ο κ. Χρ. Ζαχαράκις, ενώ στη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα παλιό στέλεχος του Κινήματος, ο κ. Γ. Σουλαδάκης. Αυτό αναδεικνύει τον κομματικό χαρακτήρα του ψηφοδελτίου που ήθελε να δώσει ο κ. Κ. Σημίτης.

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν σε μη εκλόγιμες θέσεις από τον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού οι κ.κ. Α. Φασιανός και Χρ. Ιακώβου. Αντίθετα, η Ν.Δ. τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση τον γνωστό μουσικοσυνθέτη κ. Στ. Ξαρχάκο.

Πολλές οι ομοιότητες λοιπόν, ελάχιστες οι διάφορες και μία η πραγματικότητα, που λέει ότι σε αυτές τις εκλογές η επιλογή των ψηφοφόρων σίγουρα δεν θα επηρεασθεί από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων. Θα είναι μια πολιτική αναμέτρηση στην οποία τα πρόσωπα που πάνε στην Ευρωβουλή δεν θα παίξουν τον πρώτο ρόλο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “