Ρήξη Καραμανλή με τον... καραμανλισμό

Τα πάνω κάτω έφερε ο κ. Κ. Καραμανλής στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. με την απόφασή του να «συνταξιοδοτήσει» τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα ανήκαν ­ μέχρι χθες τουλάχιστον ­ στον στενό κύκλο επιρροής του.

Π. Λαμπρίας – Γ. Αναστασόπουλος

Πρόκειται για μια κίνηση που θα προκαλέσει κλυδωνισμούς και εσωκομματικές εντάσεις στην Ρηγίλλης, σε μια στιγμή που η Ν.Δ. ετοιμάζεται να δώσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική μάχη. Εκτός ευρωψηφοδελτίου τέθηκαν ο επικεφαλής στην προηγούμενη αναμέτρηση κ. Τ. Χριστοδούλου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Γ. Αναστασόπουλος, ο στενός προσωπικός φίλος του ιδρυτή του κόμματος κ. Π. Λαμπρίας, ο κ. Π. Σαρλής, ο κ. Α. Τρακατέλης και η κ. Νάνα Μούσχουρη, η οποία όμως είχε εκφράσει εγκαίρως την επιθυμία να μην παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ποιοι σώζονται

Σώζονται μόνο οι κ.κ. Γ. Δημητρακόπουλος και Κ. Χατζηδάκης. Ο τελευταίος μέχρι και πριν από 20 ημέρες εφέρετο να είναι εκτός λίστας, αλλά τώρα θα είναι σε καλή εκλόγιμη θέση, «αφού, όπως λένε στην Ρηγίλλης», ο πρόεδρος εκτίμησε το σημαντικό έργο που επετέλεσε ως ευρωβουλευτής».

Αντίθετα, οι επιτελείς της Ρηγίλλης μέχρι και το Πάσχα έλεγαν ότι σίγουρα θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι κ.κ. Τ. Χριστοδούλου και Γ. Αναστασόπουλος και ενδεχομένως ο κ. Τ. Λαμπρίας. Ο κ. Τ. Χριστοδούλου δεν επιθυμούσε σώνει και καλά να παραμείνει στο Στρασβούργο, θα δεχόταν όμως και πάλι την τιμητική θέση του επικεφαλής. Περισσότερο από σίγουρος εφέρετο να είναι ο κ. Γ. Αναστασόπουλος και λόγω της επιτυχημένης ­ όπως έλεγαν ­ θητείας του στην Ευρωβουλή αλλά και λόγω των στενών φιλικών του σχέσεων με τον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη.

«Αχαριστία»

Τ. Χριστοδούλου – Π. Σαρλής

Χθες το πρωί ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε στο γραφείο του τους κ.κ. Γ. Αναστασόπουλο και Π. Λαμπρία και τους ανακοίνωσε ότι τελείωσε η θητεία τους στο Ευρωκοινοβούλιο διότι προτίθεται να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση. Η αντίδραση των παλιών ευρωβουλευτών δεν εκδηλώθηκε δημόσια, αλλά στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους επικρίνουν τον κ. Κ. Καραμανλή για «άσχημη αντιμετώπιση», ενώ φίλοι και συνεργάτες τους κάνουν λόγο για «αχαριστία του προέδρου» σε ανθρώπους που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την εκλογή του.

Ορισμένοι βουλευτές σπεύδουν μάλιστα ήδη να προβλέψουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής μετά τη ρήξη με τους κ.κ. Γ. Σουφλιά και Στ. Μάνο «τώρα προχωρά και σε ρήξη με στελέχη της παλιάς καραμανλικής πτέρυγας με στόχο να αναδείξει σε θέσεις- κλειδιά προσωπικούς του φίλους τους οποίους βαφτίζει νέα στελέχη».

Η μεγαλύτερη ενόχληση των «κομμένων» πάντως, όπως λένε συνεργάτες τους, προκύπτει από το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν τους ενημέρωσε εγκαίρως για τη στάση του, αντίθετα τους καθησύχαζε.

Οι 13 της λίστας

Ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιο μέχρι την Παρασκευή, με πιο πιθανή ημέρα την Πέμπτη και μέχρι τότε σβήνει και γράφει. Κανένα από τα κορυφαία στελέχη δεν γνωρίζει τις προθέσεις του, πλην των δύο έμπιστων συνεργατών του, των κ.κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου και Γ. Λούλη. Μέχρι χθες αργά το βράδυ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ευρωλίστα της Ν.Δ. πλέον διαμορφώνεται τουλάχιστον για τις 13 πρώτες θέσεις ως εξής: Για επικεφαλής φέρεται επικρατέστερος ο πρέσβης κ. Χρ. Ζαχαράκης αλλά ακούγεται μετ’ επιτάσεως και το όνομα της κ. Μαριέττας Γιαννάκου. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα είναι δεύτερος ο κ. Χ. Ζαχαράκης. Βέβαιοι θεωρούνται επίσης για εκλόγιμες θέσεις οι κ.κ. Γ. Μαρίνος, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Δημητρακόπουλος, ο επιχειρηματίας Γ. Φώλιας, ο Γ. Αβέρωφ και η κ. Ρόδη Κράτσα, ενώ σοβαρές πιθανότητες να είναι σε εκλόγιμες θέσεις έχουν ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, ο σύμβουλος του κ. Κ. Καραμανλή Γ. Κρεμλής, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη (η οποία διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τη σύζυγο του προέδρου κ. Νατάσα Παζαΐτη), ο επιχειρηματίας κ. Αγγ. Φιλιππίδης και ο πρώην βουλευτής κ. Γ. Παπαστάμκος. Η Ρηγίλλης επιθυμεί πάντα να είναι στο ψηφοδέλτιο ο κ. Στ. Ξαρχάκος και η απόφαση ανήκει στον ίδιο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “