Όλοι ποντάρουν στο μαγικό «3»

Το «3» είναι ο μαγικός αριθμός για μεγάλα και μικρά κόμματα στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ θα «πανηγυρίσει», εάν μειώσει τη διαφορά του με τη Ν.Δ. λίγο κάτω από τις τρεις μονάδες. Η Ν.Δ. θα θεωρήσει μεγάλη νίκη, εάν καταφέρει να διατηρήσει την «ψαλίδα» ανοιχτή και να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με κάτι περισσότερο από τρεις μονάδες.

Ο αριθμός «3» είναι το κλειδί της επιτυχίας και για τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι στο εθνικό Κοινοβούλιο. ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΙ δίνουν σκληρή μάχη για την τρίτη θέση, με στόχο μάλιστα την εκλογή τριών ευρωβουλευτών. Ποσοστό, όμως, πάνω από 3% χρειάζονται και τα κόμματα των κ.κ. Σ. Μάνου και Α. Σαμαρά, για να κατακτήσουν μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο.

«Κρατάμε την ψαλίδα»

Ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγε, πριν από λίγες ημέρες, σε ένα πηγαδάκι βουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα της 13ης Ιουνίου: «Κοιτάξτε, πριν από δύο μήνες, ο Καραμανλής κρατούσε την “ψαλίδα” στα χέρια του και την άνοιγε κάθε ημέρα και περισσότερο. Μια εβδομάδα, όμως, μετά την έναρξη του πόλεμου πήραμε την ψαλίδα πίσω. Και αυτό δεν είναι λίγο. Δεν ξέρω πόσο θα καταφέρουμε να την κλείσουμε, σημασία όμως έχει ότι πλέον την κρατάμε εμείς». Αυτή είναι μια άποψη, πάντως, που δεν επιχειρεί να την αντικρούσει κανείς στη Ρηγίλλης. Τα στελέχη του κ. Κ. Καραμανλή, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, παραδέχονται ότι έχασαν την «ψαλίδα» που κρατούσαν την περίοδο της υπόθεσης Οτσαλάν. Εμφανίζονται βέβαιοι όμως πως, ότι και αν συμβεί, η Ν.Δ. θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε αυτή την αναμέτρηση.

Επιστροφή αισιοδοξίας

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που του αρέσει να μιλά πάντα με παρομοιώσεις, αντανακλά το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στο κυβερνών κόμμα. «Πήραμε ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων», λένε ηγεσία και επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη που άρχισαν και πάλι να αισιοδοξούν έπειτα από ένα πολύ βαρύ πολιτικό χειμώνα για την κυβέρνηση. Η αισιοδοξία τους δεν πηγάζει μόνο, όπως εξηγούν, από τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα ­ από τις οποίες προκύπτει ότι η διάφορα μεταξύ των δύο κομμάτων μειώθηκε περισσότερο από το μισό ­ αλλά από την «αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία». Κατά την άποψή τους, «οι πολίτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τον πόλεμο στα Βαλκάνια δείχνουν με κάθε τρόπο ότι εμπιστεύονται τον Κώστα Σημίτη. Και αυτό φαίνεται, μεταξύ άλλων, από τον τρόπο που αντιδρά η αγορά. Και αυτό δεν είναι λόγια. Λένε: «Βλέπουμε ότι, παρά την κρίση, η οικονομία συνεχίζει την καλή της πορεία και είναι δεδομένο πλέον ότι η χώρα μας θα μπει στην ΟΝΕ».

Τι θα θεωρήσουν επιτυχία στο ΠΑΣΟΚ; Η διάφορα τους με τη Ν.Δ. να είναι μικρότερη από τρεις μονάδες. Τότε θα μπορούν να λένε ότι κατάφεραν μέσα σε λίγο διάστημα να ανατρέψουν το κλίμα και να μειώσουν κοντά στο ένα τρίτο την απόσταση που τους χώριζε τον Φεβρουάριο με τη Ν.Δ. Στη Χαριλάου Τρικούπη επικαλούνται πάντα τη χειρότερη δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ. Εκείνη, που εμφάνιζε διάφορα 11 μονάδων, ενώ υπήρχαν και άλλες που έδειχναν διάφορα 7 και 8 μονάδων. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται για να μπορούν να τονίζουν την επόμενη των εκλογών ότι έχει αντιστραφεί το κλίμα, άρα, αν συνεχιστεί η καλή πορεία του ΠΑΣΟΚ, θα είναι και ο νικητής των εθνικών εκλογών.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού παραδέχονται ότι θα έβρισκαν πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα το να βρίσκεται η Ν.Δ. λίγο κάτω από 37% και το ΠΑΣΟΚ λίγο άνω από 34%

Στο νεοδημοκρατικο στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός. Και αυτό γιατί κινδυνεύουν, παρ’ ότι θα είναι οι νικητές των εκλογών, να χάσουν τη μάχη των εντυπώσεων. Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, παραδέχονται ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο έκαναν επικοινωνιακά λάθη. Κινήθηκαν με «έπαρση», υιοθέτησαν εμμέσως αλλά σαφέστατα τα αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων και δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες στην εκλογική τους βάση.

«Πάμε για σαρωτική νίκη. Την επόμενη των ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ, θα ξεσπάσει μεγάλη κρίση και ο Σημίτης θα αμφισβητηθεί όσο κανένας αρχηγός μέχρι σήμερα», έλεγαν επώνυμα στελέχη λίγο πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τώρα έχουν πέσει οι τόνοι και επισήμως η Ν.Δ., διά του εκπροσώπου της, διακηρύσσει ότι «νίκη για τη Ν.Δ. σημαίνει να είναι πρώτο κόμμα». Και πράγματι θα μπορούσε να είναι νίκη, αν είχαν χειριστεί τα πράγματα διαφορετικά. Θα αρκούσε μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 1984 το κυβερνών κόμμα θα χάσει την πρωτιά στις ευρωεκλογές. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές η Ν.Δ. είχε λάβει ποσοστό 33,15% και το ΠΑΣΟΚ 37,75%. Τώρα, στη Ρηγίλλης, ποντάρουν στην αντιστροφή αυτών των ποσοστών.

Το ΚΚΕ, σε κάθε περίπτωση, θέλει να διατηρήσει την τρίτη θέση που έχει στο εθνικό Κοινοβούλιο και να αυξήσει το ποσοστό του από 6, Ο7%, που ήταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές, τουλάχιστον στο 9%, προκείμενου να εξασφαλίσει και τρίτο ευρωβουλευτή. Στην τρίτη θέση στοχεύει και ο Συνασπισμός, που είχε ποσοστό 5,99%.

Την τρίτη θέση διεκδικεί όμως και το ΔΗΚΙ, το οποίο για πρώτη φορά μπαίνει στη μάχη των ευρωεκλογών.

Όσο για τους κ.κ. Α. Σαμαρά και Στ. Μάνο, αν χάσουν το κλειδί του 3%, χάνουν και τον δρόμο για το Στρασβούργο, με τις γνωστές συνέπειες για το μέλλον των κομμάτων τους.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Καινοτομίες στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου, αλλά και στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών εισήγαγε ο κ. Στ. Μάνος, ο οποίος ανακοίνωσε τους υποψηφίους του κόμματός του για την Ευρωβουλή.
Οι υποψήφιοι χωρίζονται κατά διοικητικές περιφέρειες. Άλλος δηλαδή έχει περιοχή ευθύνης την Ήπειρο, άλλος τη Στερεά Ελλάδα, άλλος την Α΄ Αθηνών και άλλος τη Β’ Αθηνών. Εάν το κόμμα τελικά μπει στην Ευρωβουλή, θα εκλεγεί πρώτος ευρωβουλευτής εκείνος που στην περιοχή ευθύνης του το κόμμα συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό. Για παράδειγμα, εάν στην Α’ ΑΘηνών το κόμμα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δύναμή του, θα εκλεγεί πρώτος ο κ. Θ. Σκυλακάκης. Πώς θα γίνει αυτό; Τα στελέχη του κόμματος έκαναν «συμφωνία κυρίων» ­ όπως την αποκαλούν ­ που λέει ότι οι υποψήφιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο κατ’ αλφαβητική σειρά και θα παραιτούνται για λογαριασμό εκείνου που έχει τις προϋποθέσεις που ορίζει η συμφωνία. «Δεν έκανα χρήση του αρχηγικού δικαιώματος και να πω ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν στη Ευρωβουλή ­ αυτή την επιλογή θα την κάνει ο λαός», δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων παρουσιάζοντας τους υποψηφίους, που είναι οι κ.κ. Τάσος Αβραντινής, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Μιλτιάδης Ανδριόπουλος, Δημήτριος Βασιλειάδης, Νίκος Γεωργιάδης, Ανθή Δοξιάδη, Γιώργος Καλαμοτουσάκης, Αντύπας Καρίπογλου, Σπύρος Κασιμάτης, Ειρήνη Ευγενιάδου – Κατσαρού, Θεμιστοκλής Κουβαράκης, Χάρης Λαμπρίδης, Γιάννος Μπενόπουλος, Μιράντα Ξαφά, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χριστόδουλος Πασχαλίδης, Γεώργιος Πρεβελάκης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Θωμάς Σταμόπουλος, Στέλιος Σταυρίδης, Άρης Συγγρός, Νίκος Τσίρος, Λέων Φλώρος – Ξυνόπουλος, Γιώργος Φουφουνης και Γιώργος Ψαχαρόπουλος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “