Έβαλαν βέτο στον γάμο

Κοινή συναινέσει το διαζύγιο ενός «πολιτικού γάμου», που προαναγγέλθηκε αλλά δεν πρόλαβε να επισημοποιηθεί, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον Σπύρο Βούγια.

Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σπ. Βούγιας
Ο Πρωθυπουργός απλώς επικύρωσε το διαζευκτήριο, αφού στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε προ ειλημμένων αποφάσεων. Την ίδια ώρα που ο κ. Σπ. Βούγιας έβαζε την υπογραφή του στη δισέλιδη ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε ότι τελικά δεν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα έθετε βέτο: «Αν μπει ο Βούγιας στο ψηφοδέλτιο, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην κινητοποίηση των στελεχών», είπε ορθά κοφτά ο γραμματέας της Οργάνωσης και στενός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου Κώστας Μαμέλης.

Ο κ. Κ. Σημίτης προς στιγμήν βρέθηκε σε δίλημμα, αλλά δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να διαβλέψει ότι η συμμετοχή του υποψηφίου δημάρχου του Συνασπισμού μέσα σε αυτό το κλίμα θα του δημιουργούσε μόνο προβλήματα.

Θα έδινε την ευκαιρία για αποστασιοποίηση και αδράνεια, σ΄ αυτήν την κρίσιμη εκλογική μάχη, στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και θα πυροδοτούσε αντιδράσεις, και μάλιστα μέσα στην έδρα του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να ρίξει βάρος στον ένα μήνα που απομένει μέχρι τις εκλογές, με κορυφαία εκδήλωση την κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού στις 8 Ιουνίου.

Η συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του κ. Σπ. Βούγια για την κάθοδό του στις ευρωεκλογές είχε κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες. Μάλιστα, επρόκειτο να είναι στην τρίτη ή στην τέταρτη θέση του ευρωψηφοδελτίου. Με τον τρόπο αυτό το ΠΑΣΟΚ ήθελε να σηματοδοτήσει το άνοιγμα που επιχειρεί εδώ και καιρό στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Για να πείσουν τον υποψήφιο δήμαρχο του Συνασπισμού τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον κ. Θ. Τσουκάτο, δεν κουράστηκαν πολύ.

Παραβίασαν ανοιχτές πόρτες, αφού ο κ. Σπ. Βούγιας είχε αρχίσει να «φλερτάρει» με το κυβερνών κόμμα αμέσως μετά την επιτυχημένη εμφάνισή του στις δημοτικές εκλογές. «Υπήρξε μια συνεχής διαπραγμάτευση», αναφέρουν τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που από την πρώτη στιγμή δεν είδαν με καλό μάτι τη «διείσδυση» του κ. Σπ. Βούγια στον πολιτικό τους χώρο.

Ο ίδιος λέει ότι η πρώτη κρούση τού έγινε μόλις πριν από δύο μήνες από τον Θόδωρο Τσουκάτο. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι συνεννοήσεις είχαν αρχίσει από παλιά. Μάλιστα, καλά πληροφορημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν ότι η πρώτη συνάντηση Τσουκάτου – Βούγια έγινε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Από τότε ήταν σε όλους γνωστό ότι ο κ. Σπ. Βούγιας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με το κόμμα του. Ο Συνασπισμός δεν μπορούσε να του διασφαλίσει το διαβατήριο για την Ευρωβουλή και τον υποχρέωσε να μπει στη διαδικασία του εσωτερικού δημοψηφίσματος, από το οποίο θα προέκυπτε εάν θα μπορούσε ή όχι να καταλάβει μια εκλόγιμη θέση στην ευρωλίστα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν ήθελε να πάρει μέρος σε αυτές τις διαδικασίες και, αφού σώνει και καλά επιθυμούσε μια θέση στην Ευρωβουλή, προχώρησε στις διαπραγματεύσεις του με το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος όταν πληροφορήθηκε αυτές τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις άστραψε και βρόντηξε. Επειδή θεώρησε ότι εξαπατείται, έφθασε στο σημείο να τηλεφωνήσει στον γραμματέα της Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη και να του πει ότι θα καταγγείλει δημοσίως τόσο το κυβερνών κόμμα για τις μεθοδεύσεις του όσο και τον κ. Σπ. Βούγια για την απαράδεκτη συμπεριφορά του.

Παρ΄ όλα αυτά, το προξενιό προχώρησε και ο «πολιτικός γάμος» προαναγγέλθηκε πριν από 10 ημέρες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου στη Χαριλάου Τρικούπη. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο κ. Κ. Σκανδαλίδης γνωστοποίησε την ομόφωνη αντίθεση της Νομαρχιακής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είχε προηγηθεί μια έντονη κομματική αντιπαράθεση στη Θεσσαλονίκη παρουσία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Θρ. Λαζαρίδης απείλησε με αποχώρηση από το κόμμα σε περίπτωση συμμετοχής του κ. Σπ. Βούγια στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ο κ. Θ. Λαζαρίδης δεν έχει καμία δυσκολία όταν ερωτάται να λέει τη γνώμη του για τον συνυποψήφιό του κ. Σπ. Βούγια. Υποστηρίζει ότι δέχθηκε πρωτοφανή πολεμική από εκείνον στον δεύτερο γύρο. Μια πολεμική που, κατά τη γνώμη του, ήταν καθοριστική για την ήττα του ΠΑΣΟΚ και τη νίκη του υποψηφίου της Ν.Δ.

Η άποψη του κ. Θ. Λαζαρίδη είναι ότι «εάν ο κ. Σπ. Βούγιας ανακάλυψε τώρα ότι βρίσκεται πιο κοντά ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ από ό,τι στον Συνασπισμό, τότε να γίνει μέλος και στις εθνικές εκλογές να δοκιμάσει την τύχη του ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποιοι οπαδοί του θα τον ακολουθήσουν».

Αυτή είναι και η γνώμη των περισσοτέρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, που υποστηρίζουν ότι ο κ. Σπ. Βούγιας με τη στάση που τήρησε στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών ήταν προφανές ότι έμμεσα επεδίωκε την εκλογή του κ. Β. Παπαγεωργόπουλου.

Ο ίδιος ο κ. Σπ. Βούγιας δηλώνει πάντως ότι ήθελε να γίνει ευρωβουλευτής διότι πίστευε ότι με τον νέο του ρόλο «θα ενίσχυε την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και παράλληλα θα μπορούσε να φέρει μερικά από τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης στην Ευρώπη».

Όσο για τους λόγους που τον οδήγησαν να κάνει πίσω, όπως είπε στον Φλας δεν ήταν τόσο οι αντιδράσεις των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ: «Τις καταλαβαίνω αυτές τις αντιδράσεις και δεν με ενδιαφέρουν. Με επηρέασε όμως το γεγονός ότι είδα πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης διέγνωσαν σε μένα μια αλλαγή, μια στροφή πολύ απότομη που δημιουργούσε αισθήματα ανησυχίας και ένα παράπονο».

Είτε οι κομματικές αντιδράσεις είτε το «παράπονο» των συμπολιτών του είναι ο πραγματικός λόγος που τον οδήγησε στο πρόωρο «διαζύγιο», η πραγματικότητα είναι η ίδια. Ο επίλογος γράφτηκε την Κυριακή. Ο κ. Σπ. Βούγιας ενημέρωσε τηλεφωνικά για την απόφασή του τον κ. Θ. Τσουκάτο και εκείνος με τη σειρά του τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Κ. Σημίτης, που ήδη είχε σταθμίσει όλα τα νέα δεδομένα, έδειξε μάλλον να διευκολύνεται και φέρεται να είπε στους συνεργάτες του: «Προκειμένου να μπλέξουμε σε αντιθέσεις, πείτε στον κ. Βούγια ότι τον αποδεσμεύουμε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “