Τρέχουν γιατί η «ψαλίδα» κλείνει

Με κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας «Νέο ξεκίνημα» παίρνει τα όρη και τα βουνά ο κ. Κ. Καραμανλής μέχρι τις 10 Ιουνίου. Από τη Μακεδονία που ήταν μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, ήρθε στην Αθήνα, πήρε μέρος σε δύο κρίσιμες συσκέψεις για τις ευρωεκλογές, έκανε μια ομιλία και αμέσως έφυγε για ένα ταξίδι – αστραπή σε Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ιωάννινα. Από εκεί θα φύγει για τη Θεσσαλονίκη όπου θα μείνει μια ημέρα και πάλι μετά στην Αθήνα.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια μάτια στο πρόγραμμά του για να καταλάβει την αγωνία που διακατέχει τη Ρηγίλλης για την αναμέτρηση του Ιουνίου. Μια ημέρα και ένας νομός, κάθε νομός και δέκα εκδηλώσεις φαίνεται ότι είναι η συνταγή. Μιλάει σε πλατείες, σταματάει σε δρόμους, ανεβοκατεβαίνει σε νομαρχίες, δημαρχεία, επιμελητήρια και Μητροπόλεις. Συναντάται με φορείς, ακούει προβλήματα, υπόσχεται λύσεις και διαβεβαιώνει όλους τους συνομιλητές του ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Η φράση που ακούγεται περισσότερο από κάθε άλλη στη Ρηγίλλης το τελευταίο 15νθήμερο είναι «έχουμε αργήσει». Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρόλαβαν οι εξελίξεις. Ηγεσία και κορυφαία στελέχη είχαν εφησυχάσει μέχρι και τα τέλη Μαρτίου καθώς όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση ιδιαίτερα μετά την υπόθεση Οτζαλάν πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ήταν και οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι είχε ανοίξει πολύ η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων με τη Ν.Δ. να προηγείται μέχρι 11 μονάδες, γεγονός που ενίσχυσε τον εφησυχασμό. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και τρέχουν και δεν φθάνουν. Η ψαλίδα έκλεισε και πάλι μέσα σε πολύ λίγο χρόνο και ανησυχούν μήπως μέχρι τον Ιούνιο η κατάσταση γίνει ακόμη χειρότερη για τη Ν.Δ.

Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι το «κακό», όπως χαρακτηριστικά λένε, θα σταματήσει εδώ. Και την 13 Ιουνίου η διάφορα μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι από 4 έως 5 μονάδες. Την αισιοδοξία όμως δεν συμμερίζονται ιστορικά στελέχη του κόμματος και παλιοί βουλευτές, οι οποίοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν τη μεγάλη ανησυχία τους αφού, όπως λένε, ο κ. Κ. Καραμανλής αδυνατεί να παρέμβει δυναμικά σε ένα θέμα και να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Η παρέμβαση στις εξελίξεις βέβαια είναι μια κουβέντα. Οι καλόπιστοι επικριτές τού κ. Κ. Καραμανλή παραδέχονται ότι δεν είχε πολλά περιθώρια για δράση τους τελευταίους μήνες. Στο μέτρο του δυνατού επέκρινε το ΝΑΤΟ, διαφώνησε με τη στάση των Αμερικανών, ζήτησε σε όλους τους τόνους διπλωματική λύση. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εάν ο αρχηγός του κόμματος ήταν «πολιτικός με εμπειρία και πολιτικό εκτόπισμα, όπως ο κ. Κ. Μητσοτάκης, θα μπορούσε να διατηρήσει στο προσκήνιο το κόμμα, ακόμη και αν δεν έλεγε τίποτα διαφορετικό από τον κ. Κ. Καραμανλή».

Ό,τι και αν συνέβη πάντως, η πραγματικότητα δεν αλλάζει και τώρα στη Ρηγίλλης κάνουν ό,τι μπορούν να διατηρήσουν τουλάχιστον τη διάφορα με το ΠΑΣΟΚ στα επίπεδα που είναι σήμερα. Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του αποφεύγουν να μιλήσουν για συντριπτική νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές. Περιορίζονται μόνο να πουν ότι η Ν.Δ. θα αναδεχθεί σε «πρώτο κόμμα και δεσπόζουσα δύναμη την 13η Ιουνίου». Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος, ώστε ακόμη και εάν η τελική διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι για παράδειγμα της τάξης των δύο μονάδων, να μπορούν να μιλούν για «νίκη της Ν.Δ.». Το ερώτημα είναι σε μια τέτοια περίπτωση ποιος θα τους ακούει. Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει περισσότερους κρυφούς εχθρούς από όσους φαντάζεται στο κόμμα, οι οποίοι τον περιμένουν στη γωνία.

Στη Ρηγίλλης πάντως γνωρίζουν καλά ότι το κλίμα της επόμενης ημέρας στο κόμμα θα το σηματοδοτήσουν με δηλώσεις οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης και Μ. Έβερτ. Αρκεί, λένε, μια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, του τύπου «μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα» για να δημιουργήσει νέο κλίμα ηττοπάθειας.

Πάντως χθες ο κ. Κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του κατέληξαν στο περιεχόμενο της προεκλογικής καμπάνιας. Μια καμπάνια που θα είναι κυρίως αρνητική, αν και στη Ρηγίλλης λένε ότι η μισή θα περιέχει αρνητικά μηνύματα για την κυβέρνηση και η άλλη μισή θετικά για το «νέο ξεκίνημα» του κ. Κ. Καραμανλή. Η απόφαση για τα τηλεοπτικά σποτ βγήκε ­ όπως υποστηρίζουν ­ από την κοινή γνώμη με τη μέθοδο των «φόκους γκρουπ». Τριακόσιοι πολίτες όλων των ηλικιών πήραν μέρος σ΄ αυτή την έρευνα και η πλειοψηφία είπε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί η καμπάνια στις κακές στιγμές της κυβέρνησης, όπως η υπόθεση Οτζαλάν και η Παιδεία. Αλλά και στα καθημερνά προβλήματα των πολιτών. Δηλαδή στην ποιότητα ζωής, τη φορολογία και την ανεργία.

Σε όλα τα «θετικά» μηνύματα θα εμφανίζεται ο πρόεδρος του κόμματος κυρίως σε ανθρώπινες στιγμές, αφού η εκτίμηση της Ρηγίλλης λένε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αυτή την ώρα το δυνατό όπλο του κόμματος. Παράλληλα αναζητούν στα τηλεοπτικά αρχεία φράσεις του Πρωθυπουργού, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία στη δημόσια εικόνα του. Μία από αυτές που συζητούν είναι η δήλωσή του στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι «Η Ελλαδα είναι μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “