Καμπάνια 2 δισ. ετοιμάζει η Ν.Δ.

Με μεγάλη συγκέντρωση, στις 14 Μαΐου, στο παλαιό «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ, την Πάτρα, θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Μία ημέρα νωρίτερα ­ εκτός απροόπτου ­ θα αρχίσει η προβολή της καμπάνιας του κόμματος στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Μια καμπάνια, το ύψος της οποίας θα φθάσει τα δύο δισ. και όχι ενάμισι, όπως αρχικά είχε προϋπολογισθεί. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα είναι το κεντρικό και το μοναδικό πρόσωπο στα τηλεοπτικά σποτ, αφού η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι αυτή την ώρα το κόμμα δεν έχει ανάγκη να εμφανίζει προς τα έξω συλλογική ηγεσία. Αντίθετα, πρέπει να προβάλει το πρόσωπο του «νέου» και «δυναμικού» προέδρου της.

Πιέζει για TV

Παράλληλα ο κ. Κ. Καραμανλής θα πιέσει τον Πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρότασή του για τηλεοπτική «αναμέτρηση» όλων των πολιτικών αρχηγών. Στην περίπτωση που ο κ. Κ. Σημίτης δεν δεχθεί και απαντήσει ότι θα πάρει μέρος στο γνωστό «ντιμπέιτ» με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κ. Καραμανλής θα δεχθεί, αλλά θα καταγγείλει τον κ. Κ. Σημίτη ότι περιφρονεί τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς. Η εταιρεία Τόμσον, η οποία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της καμπάνιας της Ν.Δ., την Πέμπτη θα δώσει στον πρόεδρο το υλικό με τα φιλμ και τα συνθήματα και ο κ. Κ. Καραμανλής θα λάβει την τελική απόφαση. Εξάλλου μόνος του έχει χειρισθεί το θέμα της καμπάνιας, γεγονός που προκαλεί δυσφορία στα κορυφαία στελέχη, τα οποία δεν έχουν ερωτηθεί.

Τα συνθήματα

Οι αρχικές σκέψεις του κ. Κ. Καραμανλή και των υπευθύνων της Τόμσον ήταν στα συνθήματα να υπάρχει η λέξη αλλαγή ή παράγωγά της με φράσεις του τύπου «αλλάζουμε σελίδα» ή «δυναμική αλλαγή». Στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να γίνει λεπτομερής έρευνα με τη μέθοδο των «φόκους γκρουπς» και να αποφασίσει η κοινή γνώμη για τα καλύτερα συνθήματα. Αυτή την ώρα λειτουργούν στην Αθήνα 10 γκρουπ με πολίτες ηλικίας 18 έως 60 ετών και μέχρι αύριο η δουλειά τους θα έχει ολοκληρωθεί. Σήμερα επίσης ο κ. Κ. Καραμανλής παραλαμβάνει δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΛΚΟ, από την οποία προκύπτει ότι η Ν.Δ. προηγείται 5 μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι η ψαλίδα τον τελευταίο μήνα έχει μικρύνει προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος, αν και στη Ρηγίλλης λένε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μεγάλες συγκεντρώσεις Εκτός της συγκέντρωσης της Πάτρας, η Ν.Δ. σχεδιάζει να οργανώσει ακόμη τρεις συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις. Η μια θα είναι στο Ηράκλειο, η άλλη στη Λάρισα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη. Για την Αθήνα δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του προβληματίζονται ιδιαίτερα, διότι εκτιμούν ότι οι «συγκεντρώσεις νίκης» συγκρίνονται με εκείνες του ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του ’80. Κάτι που είναι απίθανο να επιτευχθεί σήμερα. Επομένως αυτή την ώρα οι επιτελείς της Ρηγίλλης εκτιμούν ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο μια τέτοια κινητοποίηση, η αποτυχία της οποίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο στο παρά πέντε τις εντυπώσεις που κερδήθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “