Μάνος εν υαλοπωλείω...

Η επιλογή του ονόματος έγινε από τον πρώην υπουργό για να καταδείξει ότι φιλελεύθεροι δεν υπάρχουν, κατά την εκτίμησή του, μόνον στον λεγόμενο συντηρητικό χώρο, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και στα κόμματα της Αριστεράς. Σ’ αυτούς απευθύνθηκε χθες, παρουσιάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του ­ «Τολμήστε να έρθετε κοντά μας για να αλλάξουμε όλοι μαζί κάτι σ’ αυτή τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Τους φιλελεύθερους πολίτες, που βρίσκονται παντού, όλα τα κρατικοδίαιτα κόμματα τούς φιλοξενούν με δυσθυμία. Τους κρατούν, όμως, γιατί τους έχουν ανάγκη και τους εχθρεύονται γιατί τους φοβούνται. Φοβούνται τη δύναμη των ιδεών τους και την άρνησή τους να συμβιβαστούν με το κομματικό κατεστημένο».

Μάνος εν υαλοπωλείω…

Ο πρώην υπουργός έκανε την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος, το οποίο εκυοφορείτο το τελευταίο πεντάμηνο, στο Γκάζι παρουσία περίπου 500 πολιτικών του φίλων. Φανερά συγκινημένος, χωρίς να χρησιμοποιήσει στομφώδεις εκφράσεις, σε χαμηλούς τόνους τόνισε ότι «τώρα ξεκινάει κάτι τελείως καινούργιο με φλόγα και πάθος». Και πρόσθεσε «Όποιος νοιάζεται τολμά. Ο ταύρος έρχεται να σπάσει τον φαύλο κύκλο του κομματικού κατεστημένου και της μιζέριας, στην οποία οδήγησαν τη χώρα μας τα παλαιά κόμματα».

Την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος υπογράφουν 350 στελέχη. Οι περισσότεροι είναι στελέχη επιχειρήσεων, αρκετοί είναι επιχειρηματίες, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των πανεπιστημιακών. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες κ.κ. Ν. Παπαγεωργίου, Μ. Καράτζης, Σ. Μπαλουχτσής, οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Κ. Γαρδίκας, Σ. Μακριδάκης, Γ. Πρεβελάκης και Γ. Μπήτρος. Ο συγγραφέας κ. Νίκος Δήμου, ο εκδότης κ. Νίκος Μεγαπάνος και η πρώην σύμβουλος του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Μιράντα Ξαφά, η οποία πρόκειται να είναι στις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου.

Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές θα είναι και ο κ. Στέφανος Μάνος, αλλά όχι σε εκλόγιμη θέση, αφού ως πρόεδρος του νέου πολιτικού φορέα θα οδηγήσει το κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Οι Φιλελεύθεροι, όπως διευκρίνισε ο κ. Στ. Μάνος, θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, αλλά δεν θα πάρουν μέρος σε καμία άλλη εκλογική διαδικασία, δηλαδή δεν θα κατέρχονται με δικούς τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές ή στις αρχαιρεσίες για την εκλογή εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “