Ο πόλεμος στην... πρώτη γραμμή της μάχης για τις ευρωεκλογές

Πρώτο στην επικοινωνιακή «μάχη» των ευρωεκλογών μπήκε το ΠΑΣΟΚ. Χαράς ευαγγέλια στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς πρόλαβαν όλους τους άλλους στην εκκίνηση της «προεκλογικής κούρσας των 60 ημερών». Αντίθετα στη Ν.Δ. επικρατεί πανικός όχι μόνο γιατί το ΠΑΣΟΚ τούς «έπιασε στον ύπνο», αλλά γιατί φοβούνται μήπως ο κ. Κ. Σημίτης αιφνιδιάσει με διπλές εκλογές τον Ιούνιο. Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ετοιμάζουν πυρετωδώς την καμπάνια τους και επικεντρώνουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση στις συνέπειες της χώρας από την ένταξή της στην ΟΝΕ.

Πάντως οι δραματικές εξελίξεις στο Κόσοβο θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία. Το ΠΑΣΟΚ αναπροσαρμόζει την καμπάνια του, αναδεικνύοντας τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ η Ν.Δ. ετοιμάζει σποτ με τον οποία θα κατηγορεί τον κ. Σημίτη για ατολμία και διγλωσσία. Στη μάχη του Κοσόβου «μπαίνουν» και τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία καταγγέλλουν την κυβέρνηση επειδή δεν διαχώρισε τη θέση της από το ΝΑΤΟ.

Προεκλογική εκστρατεία με ονοματεπώνυμο ετοιμάζει η Ν.Δ.: Κώστας κερνάει και Καραμανλής πίνει σε όλα τα διαφημιστικά σποτ που θα αρχίσουν να σφυροκοπούν τους τηλεθεατές μετά τις 10 Μαΐου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές. Είναι μια καμπάνια που σχεδιάζει προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος για τον εαυτό του και συνεργάζεται μόνο με τον υπεύθυνο της εταιρείας Τόμσον, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση. Πρόκειται για τον διαφημιστή Δημήτρη Μαύρο με τον οποίο ο Κ. Καραμανλής από παλιά διατηρεί φιλικές σχέσεις. Η εξόρμηση της Ν.Δ. θα κινείται βασικά σε δύο άξονες. Σε ένα πρώτο επίπεδο, η Ρηγίλλης θα κάνει επίθεση προσωπικά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να καταδειχθεί η διαφορά που κατά την άποψη των στελεχών της Ν.Δ. υπάρχει μεταξύ των Κ. Καραμανλή και Κ. Σημίτη. Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θεωρεί ότι αυτή την ώρα το μεγάλο όπλο του κόμματος είναι ο αρχηγός της. Διότι, όπως εξηγούν κορυφαία στελέχη, ο Κ. Καραμανλής είναι «δυναμικός», «τολμηρός», «καλός ρήτορας», «αυστηρός» όπου χρειάζεται και «ανθρώπινος» στις κοινωνικές του συναναστροφές. Σκοπός τους λοιπόν είναι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά με έξυπνο και όχι στομφώδη τρόπο να περάσουν στην κοινή γνώμη και να λειτουργήσουν συγκριτικά με τον Κ. Σημίτη.

Ο δεύτερος στόχος και σημαντικότερος είναι «η πλήρης απογύμνωση του Κ. Σημίτη και της κυβέρνησής του». Γι’ αυτό θα δοθεί βάρος στη γκρίζα διαφήμιση, μολονότι στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι «εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται να κάνουμε χτυπήματα κάτω από τη μέση στους αντιπάλους μας με αρνητικές διαφημίσεις αμερικανικού τύπου.

Είναι γεγονός ότι η Ν.Δ. διακατέχεται από μια πολύ μεγάλη αγωνία. Φοβάται ότι με την παράταση του πόλεμου θα συνεχίσει να ενισχύεται ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες δύσκολες συγκυρίες. Έτσι αναζητούν τρόπους να επαναφέρουν στο προσκήνιο όλες τις κακές στιγμές της κυβέρνησης την τριετία που πέρασε. Μέχρι τώρα φαίνεται να έχουν καταλήξει σε επτά κυβερνητικά «ολισθήματα», τα οποία θα αναδείξουν. Αν και δεν έχουν βρεθεί οι ακριβείς διατυπώσεις, μερικές από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι εξής: «Το απόλυτο φιάσκο των S-300», «Σκέψου τον εθνικό διασυρμό και την ατιμία στην υπόθεση Οτζαλάν», «Τι έγινε με στην παιδεία; Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δίχασε την κοινωνία».

Η αγωνία στη Ρηγίλλης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Κ. Σημίτης μπορεί να εκμεταλλευθεί την καλή για εκείνον συγκυρία και να κάνει διπλές εκλογές. Για τον λόγο αυτόν όλα τα σποτ θα είναι προσαρμοσμένα ώστε να μπορούν άνετα να αξιοποιηθούν και στο ενδεχόμενο των διπλών εκλογών.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και για τον τρόπο που θα χειριστούν το θέμα του πόλεμου στο Κόσοβο. Κανείς δεν ξέρει πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι τα μέσα Μαΐου, λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα δώσουμε έμφαση στη διγλωσσία της κυβέρνησης, που άλλα λέει στο ΝΑΤΟ και άλλα στους Έλληνες».

Η καμπάνια της Ν.Δ. θα κοστίσει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο και επισήμως την ευθύνη της θα έχει ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Μιχάλης Λιάπης, ενώ σημαντικό ρόλο θα έχουν και οι δυο στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιάννης Λούλης.

Πάντως, κανείς δεν κρύβει στη Ρηγίλλης την αγωνία του για την πρόωρη και πολύ καλά προετοιμασμένη καμπάνια του ΠΑΣΟΚ. Τα πρώτα 24ωρα που βγήκαν στον αέρα τα σποτ του ΠΑΣΟΚ, στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. επικράτησε πανικός. Ύστερα όμως επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις, όπως: «Να μην αλλάξουμε τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν για τα μέσα Μαΐου διότι, αν βγούμε με τηλεοπτική καμπάνια τώρα, θα φανεί η αγωνία μας και ο κόσμος θα πει ότι αντιγράφουμε το ΠΑΣΟΚ».

Κορυφαία στελέχη επικαλούνται και έναν ακόμη λόγο. Υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. δεν έχει πολλά χρήματα και έτσι δεν θα άντεχε μια τηλεοπτική καμπάνια 2 1/2 μηνών. Έτσι, για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις της μεγάλης καθυστέρησης που επέδειξαν, αποφασίστηκε όλοι οι βουλευτές να κατακεραυνώνουν το ΠΑΣΟΚ με σκληρές εκφράσεις για την πρόωρη καμπάνια του.
Από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά, σε κάθε πόλη της Ελλάδας, θα κινηθεί το ΚΚΕ.

Μακριά από το πολιτικό μάρκετινγκ των υπολοίπων κομμάτων, το Κομμουνιστικό Κόμμα ακολουθεί τον δικό του ξεχωριστό δρόμο. «Μένουμε έξω από το παιγνίδι των διαφημίσεων», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος και δίνουν έμφαση «στον ανθρώπινο παράγοντα».

Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να οργανωθούν εκατοντάδες συγκεντρώσεις «απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη τη χώρα», με στόχο να υπάρξει ζωντανός και
εποικοδομητικός διάλογος με τους
πολίτες και να γίνουν γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ για Ελλάδα και Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΟΝΕ, η υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η εκστρατεία του ΚΚΕ.

Με κεντρικό σύνθημα «Ψήφισε τώρα ΚΚΕ, άνοιξε τον δρόμο προς τα μπρος», τα στελέχη του κόμματος επιδιώκουν να συσπειρώσουν τον λαό «κατά της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής του ραγιαδισμού και της υποτέλειας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και την υποστηρίζουν τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας».

ΣΥΝ

Με το σλόγκαν «Ευρωεκλογές ’99 – Αφετηρία εξελίξεων, Λύση Αριστεράς» ρίχνεται στη μάχη των εκλογών του Ιουνίου ο Συνασπισμός.

Τον προγραμματισμό της καμπάνιας, που όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια δραχμές, έχει αναλάβει 9μελής Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία προγραμματίζει την οργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων σε κάθε πόλη της χώρας.

Στο μεταξύ, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με αφίσες κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα πρώτα συνθήματα του Συνασπισμού για τις ευρωεκλογές, τα οποία αναφέρονται στην ανεργία και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής «35ωρο τώρα – 5 ώρες λιγότερες, 170.000 θέσεις εργασίας περισσότερες – Η ανεργία κάνει υπερωρία» και «Το ΕΣΥ νοσεί – Ανθρώπινο σύστημα υγείας τώρα». Αλλά και το Κόσοβο αποτελεί αιχμή για την καμπάνια του ΣΥΝ.

«Άνοιξη»

Σε ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία έχει αναθέσει την προεκλογική της καμπάνια η Πολιτική Άνοιξη η οποία, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, προβλέπεται να κοστίσει γύρω στα 250 εκατομμύρια δραχμές.

Με κεντρικό σύνθημα «Το μέλλον είναι ευθύνη όλων μας» η «Άνοιξη» θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους μέσω μηνυμάτων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αλλά και με πολλές αφίσες που θα τοιχοκολληθούν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
Αποστάσεις από τους άλλους ευρωσοσιαλιστές

Με αυτή την αφίσα ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια το ΠΑΣΟΚ στις αρχές Απριλίου και αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Αλλάζουν στόχευση ορισμένοι από τους προεκλογικούς… πυραύλους του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου!

Μετά την καταφανή αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει και να προωθήσει πρωτοβουλίες για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κόσοβο, το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει την καμπάνια του κατά ορισμένα… «κλικ» αριστερά.

Αν και πρώτος στόχος παραμένει η αποκάλυψη των κινδύνων από μια ενδεχόμενη «νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» τύπου 1990-93, η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί, με περισσότερη έμφαση τώρα, να αναδείξει τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του από τους υπόλοιπους ευρωσοσιαλιστές στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Μία ταύτιση, σε αυτή τη φάση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της, λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν θα ήταν για το ΠΑΣΟΚ ό,τι καλύτερο.

Το θέμα απασχόλησε χθες την Κυβερνητική Επιτροπή και προχθές το Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ανάγκη ανάδειξης των διαφορών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και των ελληνικών πρωτοβουλιών αναμένεται και καταγραφεί και στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο, τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού δεν δέχονται ότι υπάρχει αναπροσαρμογή καθώς, όπως λένε, η κρίση στα Βαλκάνια ήταν γνωστή όταν χαράχτηκε η στρατηγική και οι διαφορετικές θέσεις των άλλων Ευρωπαίων προβλέψιμες. «Έτσι κι αλλιώς, λένε, είχαμε κρατήσει τις αποστάσεις μας και όσον αφορά την κοινωνική Ευρώπη».

Η επανάληψη και αυτό το Σαββατοκύριακο της αφίσας με κέντρο αναφοράς την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μέσα από την οποία εμφανίζονται καθαρά οι διαφορετικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ από τις ευρωπαϊκές, είναι προφανής.

Στόχος της να υπογραμμίσει, εν μέσω των βομβαρδισμών, το «Ναι» στην ειρήνη και τη σταθερότητα και το «Όχι» στη βία, τον πόλεμο, την αλλαγή των συνόρων αλλά και τον ξεριζωμό των προσφύγων. Όπως θα φανεί και με την επόμενη αφίσα που θα «παίζει» κι αυτή με το σύνθημα «Πρώτα η Ελλάδα» και τις αναφορές στην «ασφάλεια» και τη «σιγουριά»…

Ωστόσο, μια ενδεχόμενη απόπειρα της Ν.Δ. να ταυτίσει στην κοινή γνώμη το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του με τις άλλες ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου προβληματίζει τα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία έχουν ήδη έτοιμο τον αντίλογο:

* Θέση υπέρ των βομβαρδισμών και κατά της Σερβίας, λένε, δεν έχουν πάρει μόνο τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση αλλά όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα ­ συντηρητικά ή σοσιαλιστικά.

Συσπείρωση

Βεβαίως η κρίση στα Βαλκάνια έχει και τα θετικά της για την κυβέρνηση, όσο κι αν το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να το παραδεχθεί. Το κλίμα ανασφάλειας από την ύπαρξη μιας επικίνδυνης εστίας δίπλα στα σύνορα της χώρας συσπειρώνει ευρύτερες μάζες κοντά στην (όποια) κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις πιθανές αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις για την πολιτική της σε επιμέρους εσωτερικά θέματα. Το κλίμα αυτό, βοηθούσης και της εικόνας που βγήκε από τις κάλπες του Συνεδρίου, αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπου καταγράφηκε το κλείσιμο της ψαλίδας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Η αύξηση του βαθμού συσπείρωσης των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και η ενεργοποίηση ξανά του πολυσυλλεκτικού του χαρακτήρα είναι δύο στόχοι από τους οποίους προσδοκά πολλά η ομάδα Πολιτικού και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν άλλωστε και οι βασικοί άξονες της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Κ. Λαλιώτης, μέλος της ομάδας Πολιτικού και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού, επιχειρήθηκε να αναδειχθεί ήδη το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κ. Σημίτης ως οι εγγυητές της σταθερότητας και της προοπτικής μέσα από το μήνυμα «όλοι μαζί» της πρώτης γιγαντοαφίσας.

Στο ίδιο πλαίσιο ακολούθησε η καταχώρηση με το περιεχόμενο της αναμέτρησης του Ιουνίου: ποια τα κεκτημένα μέχρι τώρα και τι πρόκειται να γίνει μετά την ΟΝΕ. Παράλληλα με αυτό υπήρξε ήδη ένα μπαράζ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ για τις νέες επιδιώξεις του 2000-2006, την εξέλιξη των 20.000 μικρών και μεγάλων έργων της κυβέρνησης και η θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Όπως και η προβολή των δυνατοτήτων που προβάλλονται από τα 15 τρισ. δρχ. για έργα υποδομής ­ που επαναλαμβάνεται και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το βαρύ πυροβολικό του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, ακολουθεί από την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει η επικοινωνιακή ομάδα (κ.κ. Κ. Λαλιώτης, Ε. Βενιζέλος, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας, Θ. Τσουκάτος, Π. Λάμπρου, Ν. Αθανασάκης και Τ. Χυτήρης) η καμπάνια θα κινηθεί σε τρία επίπεδα:

* Πρώτον, να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει έναν πλήρη «εθνικό σχεδιασμό» για την Ελλάδα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον εν όψει του 21ου αιώνα. Το σκέλος αυτό της καμπάνιας θα κινηθεί κάτω από το μήνυμα «Πρώτα η Ελλάδα».

* Δεύτερον, να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης την περίοδο 1994-1999.

* Τρίτον, να δώσει «δείγματα γραφής» με τη λήψη συγκεκριμένων κυβερνητικών μέτρων και πρωτοβουλιών.

Στους τομείς αυτούς θα οικοδομηθούν και τα διλήμματα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο πολίτης με τη μία ή την άλλη του επιλογή. «Εδώ θα έχουμε εκπλήξεις», επισημαίνει αινιγματικά στέλεχος της Επιτροπής που χαρακτηρίζει «άκρως απόρρητο» το σκέλος αυτό του σχεδιασμού.

Το κόστος

Την υλοποίηση του διαφημιστικού μέρους της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει δύο εταιρείες: Το Τιμ Άθενς της BBDO και η MASS. Τα μέλη της επικοινωνιακής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχουν σχεδόν καθημερινή συνεργασία με τα στελέχη των εταιρειών και συγκεκριμένα τους κ.κ. Κ. Γκόμπλια και Τ. Πειλό της MASS και τους κ.κ. Γ. Ντούση και Μ. Υψηλάντη της Τιμ Άθενς/BBDO. Το ακριβές κόστος της καμπάνιας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να το προσδιορίσουν και λένε αορίστως ότι θα κυμανθεί σε ανάλογα επίπεδα με αυτά του 1996. Άλλα στελέχη προσδιορίζουν το ύψος της σε «περίπου 1,5 δισ. δρχ.».
Τους δρόμους προβλέπεται να πάρουν ο Δημήτρης Τσοβόλας και τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ εν όψει των ευρωεκλογών.

Η προεκλογική εκστρατεία, όπως σημειώνουν συνεργάτες τού κ. Τσοβόλα, δεν πρόκειται να είναι δαπανηρή, ούτε θα ακολουθήσει την «πεπατημένη των υπολοίπων κομμάτων» και θα επικεντρωθεί στα συνθήματα «Για μια Ευρώπη των πολιτών της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης» και «Όχι στην Ευρώπη των τραπεζιτών, της εξαθλίωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού». Το κύριο βάρος πάντως, θα δοθεί σε ανοιχτές συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “