ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Δύο μήνες κράτησαν στη Ρηγίλλης οι χοροί και τα πανηγύρια για τη νίκη τους στις δημοτικές εκλογές. Μέχρι τα Χριστούγεννα δηλαδή. Ύστερα μπήκε στη ζωή τους ο Αβραμόπουλος. Επί τρεις μήνες είχαν ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς της κομματικής «κατασκοπείας» για να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει στην πλατεία Κοτζιά, ενώ είχαν επικεντρώσει όλη την προσοχή τους στο σχέδιο αντεπίθεσης αν ο δήμαρχος τολμούσε να κάνει το μεγάλο βήμα.
Στο ενδιάμεσο προέκυψε η υπόθεση Οτζαλάν. Για πολύ καιρό οι κορυφαίοι της Ν.Δ. εφησύχαζαν βλέποντας τον κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στη δίνη τού κυκλώνα. «Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα τώρα. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και εμείς εισπράττουμε», έλεγαν με πολύ σιγουριά, και το μόνο που έκανε ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν να ζητά κάθε τρεις και λίγο την παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Τη μακαριότητα της Ρηγίλλης ενίσχυσαν και οι δημοσκοπήσεις που μέχρι πριν από έναν μήνα εμφάνιζαν τη Ν.Δ. να προηγείται του ΠΑΣΟΚ έως και 8 μονάδες. Έτσι, η ηγετική ομάδα μέσα στο κλίμα της γενικής ευφορίας ξέχασε ένα βασικό κανόνα: ότι το πολιτικό κλίμα είναι κινούμενη άμμος με απρόβλεπτα δεδομένα και αιφνιδιασμούς.

Απρόβλεπτο δεδομένο ήταν ο πόλεμος στο Κόσοβο που ενίσχυσε το κύρος της κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα κινήθηκε με σύνεση, ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής σύρθηκε πίσω από τα γεγονότα, χωρίς ουσιαστικά να έχει να προτείνει τίποτα διαφορετικό.

Αιφνιδιασμός ήταν η καλά προετοιμασμένη διαφημιστική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, η οποία «βγήκε στον αέρα» δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ στη Ν.Δ. αναζητούν ακόμη την εταιρεία που θα αναλάβει τον προεκλογικό σχεδιασμό τους.

Όσο για τις δημοσκοπήσεις, τώρα δείχνουν ότι η ψαλίδα κλείνει επικίνδυνα για τη Ν.Δ. και στη Ρηγίλλης για άλλη μια φορά πριν προλάβουν να πουν «δόξα τω Θεώ» λένε «βόηθα Παναγιά».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “