Στο «λίμιτ ντάουν» ο Αβραμόπουλος

Όσοι παίζουν στο Χρηματιστήριο γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να βλέπεις τη μετοχή σου να καταρρέει μέσα σε λίγα 24ωρα. Στον δήμαρχο Αθηναίων συνέβη κάτι χειρότερο. Είδε τη δική του μετοχή ­ όπως λένε στελέχη όλων των τάσεων στη Ρηγίλλης ­ να σημειώνει κατακόρυφη πτώση μέσα σε μια ώρα. Όσο κράτησε δηλαδή η τηλεοπτική του εμφάνιση στον Antenna το βράδυ της Τρίτης.

Η επόμενη μέρα βρήκε φίλους και εσωκομματικούς αντιπάλους τού κ. Κ. Καραμανλή να αντιμετωπίζουν με επικριτικά σχόλια τον δήμαρχο. Τον κατηγορούν «για γύμνια επιχειρημάτων» και υποστηρίζουν ότι ήταν «η χειρότερη τηλεοπτική εμφάνισή του», αφού κατά την άποψή τους «ήταν νευρικός», «απολογητικός», «αντιφατικός» και σε κάθε περίπτωση δεν έπεισε με τους ισχυρισμούς του ότι όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν περί νέου κόμματος αυτή την περίοδο δεν είχαν τη δική του υπογραφή και οφείλονταν σε μια τεράστια παρεξήγηση.

Επικριτικοί όμως με τον δήμαρχο ήταν και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του προέδρου της Ν.Δ., οι οποίοι είχαν επενδύσει πολλά στις ηγετικές φιλοδοξίες του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Είτε θα τον ακολουθούσαν είτε όχι ήλπιζαν ότι με την εμφάνιση του νέου κόμματος ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αλλάξει στάση, θα «ανοίξει το παιχνίδι» και θα αγκαλιάσει όλες τις τάσεις πιεζόμενος από την ανάγκη.

Το αρνητικό κλίμα για τον κ. Δ. Αβραμόπουλο είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη νύχτα. Πρόεδρος και βουλευτές της Ν.Δ. είχαν «καρφωθεί» μπροστά τις οθόνες τους και παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τη συνέντευξη του δημάρχου, με την οποία έκλεινε το θέμα του νέου κόμματος. Μόλις η εκπομπή τελείωσε άρχισαν τα τηλεφωνήματα μεταξύ τους και με τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι «ο δήμαρχος με την τηλεοπτική του εμφάνιση ζημιώθηκε πολιτικά και δεν ικανοποίησε κανέναν».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τώρα αισθάνεται ισχυρός, αφού ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, όπως επισημαίνουν παλιοί βουλευτές, με τους λαθεμένους χειρισμούς του προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του κ. Κ. Καραμανλή. Και όπως πολλοί είχαν προβλέψει, αμέσως μετά τη δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου η Ρηγίλλης αλλάζει στάση απέναντί του. Τα ανοίγματα και οι προσφορές των περασμένων ημερών δίνουν τη θέση τους στην ψυχρότητα. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., που γνωρίζουν καλά τις προθέσεις του προέδρου του κόμματος, τονίζουν ότι «πλέον ο Καραμανλής έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και εκείνος θα καθορίσει τις σχέσεις του με τον δήμαρχο». Ενδεικτικό αυτό του κλίματος είναι ότι η συνάντηση των δύο ανδρών μετατοπίζεται για μετά το Πάσχα. Το πιθανότερο είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα τον καλέσει για δείπνο στο σπίτι του. Όσο για τις προσφορές της περασμένης εβδομάδας, ότι δηλαδή η ηγεσία της Ν.Δ. επιθυμεί ο κ. Δ. Αβραμόπουλος να είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, τώρα στη Ρηγίλλης «σφυρίζουν αδιάφορα» και λένε ότι εάν ο δήμαρχος επιθυμεί κάτι τέτοιο ας το ζητήσει ο ίδιος και κατά πάσα πιθανότητα θα το εξασφαλίσει.

Από την πλευρά του δημάρχου οι συνεργάτες του λένε ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ούτε διαπραγματεύθηκε ούτε διαπραγματεύεται με κανέναν, παραμένει δήμαρχος Αθηναίων και στο μέλλον θα αποφασίσει ο ίδιος για τις επόμενες κινήσεις του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “