Ανάγκα και Καραμανλής πείθεται

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που ο Κώστας Καραμανλής έθετε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εκτός κομματικών οργάνων. Και για να του χρυσώσει το χάπι τον βάφτισε «στέλεχος υπεράνω κομμάτων».

Σχεδόν ένα χρόνο είχε να πει ο Κ. Μητσοτάκης ότι ανήκει στη Ν.Δ.. Χθες αντήλλαξε θερμή χειραψία με τον Κ. Καραμανλή, υπό το βλέμμα του Μ. Έβερτ

Πέρασαν όμως και σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ο πρόεδρος της Ν.Δ., χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, προειδοποιούσε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο πως αν τολμήσει να διασπάσει την παράταξη για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνολο των ψηφοφόρων της.

Τώρα ξαφνικά το τοπίο άλλαξε στη Ρηγίλλης. Το αυστηρό ύφος του προέδρου ­ εκείνο που φόρεσε την ημέρα των διαγραφών ­ διαδέχθηκαν η διαλλακτικότητα, οι χαμηλοί τόνοι και τα προσκλητήρια ενότητας. Κάθε μέρα και ένα προσκλητήριο απευθύνει ο κ. Καραμανλής. Πρώτα στον δήμαρχο και ύστερα στον πρώην πρωθυπουργό. Τώρα εάν το ερώτημα είναι αν άλλαξαν οι συνθήκες ή άλλαξε ο κ. Κ. Καραμανλής, η απάντηση παλιών στελεχών της Ν.Δ. είναι σαφής: «Ούτε το ένα συνέβη ­ λένε ­ ούτε το άλλο. Βρισκόμαστε δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και είναι ανάγκη η ηγεσία να κάνει κινήσεις τακτικού ελιγμού προκειμένου το κόμμα να δώσει την εντύπωση ότι εμφανίζεται ενωμένο ενώπιον των ψηφοφόρων του».

Μετά τις διαγραφές…

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέρασε μια περίοδο εσωστρέφειας. Από την ημέρα που διέγραψε τους κ.κ. Γ. Σουφλιά, Σ. Μάνο και Β. Κοντογιαννόπουλο αισθάνθηκε απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και για καιρό έδειχνε να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται κανέναν για να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη. Έτσι περιχαρακώθηκε στα στενά όρια του φιλικού κομματικού περιβάλλοντός του, αρνούμενος να ακούσει κάθε αντίθετη φωνή. Περιόδευε ανά την Ελλάδα και σε κάθε κομματική εκδήλωση απηύθυνε προειδοποιήσεις και εξαπέλυε απειλές ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέες διαγραφές.

Πέρασε ο καιρός και ήρθε η ώρα της κρίσης για τον κ. Κ. Καραμανλή που δεν είναι άλλη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στις δημοτικές εκλογές κέρδισε μεν τις εντυπώσεις, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι τα αποτελέσματα «μπλέχτηκαν» με τις συνεργασίες των κομμάτων στο β΄ γύρο, ώστε δεν κατεγράφη η δύναμη της Ν.Δ.. Η 13η Ιουνίου θα καταδείξει εάν η Ν.Δ. βρίσκεται πράγματι στο κατώφλι της εξουσίας ή εξακολουθεί να κάνει κύκλους γύρω από το εαυτό της, αδυνατώντας να επανακτήσει παλιούς ψηφοφόρους της περιόδου 1989 – 1991.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου τριμήνου, μολονότι στη Ρηγίλλης τις χαρακτήριζαν ικανοποιητικές, αφού έδιναν σαφές προβάδισμα στη Ν.Δ., ανησύχησαν τον κ. Κ. Καραμανλή και τους επιτελείς του. Το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων μόλις ξεπερνάει το 50%, επομένως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο πραγματικός νικητής αυτής της αναμέτρησης. Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε επίσης στην ηγετική ομάδα η δημοσκόπηση τής «V. PRC» που δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ» και σύμφωνα με την οποία ο κ. Κ. Μητσοτάκης θα εξασφάλιζε 10% εάν προχωρούσε στην ίδρυση κόμματος. Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν πίστεψε βεβαίως ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα συγκροτούσε τώρα δικό του πολιτικό φορέα. Πήρε όμως το μήνυμα ότι αρκεί η αποστασιοποίησή του την περίοδο των εκλογών ­ και οι ευρωεκλογές προσφέρονται για μια τέτοια στάση ­ ώστε να αποστασιοποιηθεί και ένα ποσοστό φανατικών οπαδών του.

Ανησυχία όμως προκάλεσε και το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο με αξιόλογο μάλιστα ποσοστό, αλλά και το 3% του κόμματος του κ. Σ. Μάνου. Όλα αυτά μαζί ανάγκασαν τον κ. Κ. Καραμανλή να προσαρμόσει τη στρατηγική του στα νέα δεδομένα. Παλιοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι «η ηγεσία της Ν.Δ. συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι τα μεγάλα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά και μόνο ως τέτοια μπορούν να κερδίσουν εκλογές. Διαφορετικά σε κάθε αναμέτρηση θα ψηφίζονται από τον σκληρό πυρήνα τους, ο οποίος σταδιακά θα λιγοστεύει».

Το άνοιγμα του κ. Κ. Καραμανλή προς τον κ. Κ. Μητσοτάκη πάντως φαίνεται ότι έπιασε τόπο.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και πήρε μέρος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που έγινε χθες στη Ρηγίλλης. Κατέθεσε τις γνωστές του απόψεις για το θέμα του Κοσόβου και βγαίνοντας ξάφνιασε με τη δήλωσή του: «Όλοι στην Ν.Δ. είμαστε σύμφωνοι και τις θέσεις μας θα τις πει ο πρόεδρος του κόμματος στη Βουλή». Κορυφαίο στέλεχος σχολίαζε ότι «σχεδόν ένα χρόνο είχε να πει ο κ. Μητσοτάκης ότι ανήκει στη Ν.Δ.».

Ο πρώην πρωθυπουργός από την πλευρά του έχει τους δικούς του λόγους να διατηρεί αυτή την ώρα καλές σχέσεις με τη Ρηγίλλης. Στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει πάντα η φιλοδοξία να προταθεί από το κόμμα του για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και εάν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, η φιλοδοξία του μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Τώρα μέχρι αύριο μένει να φανεί εάν θα ανταποκριθεί και ο δήμαρχος Αθηναίων στο κάλεσμα του κ. Κ. Καραμανλή.

Ο κ. Αβραμόπουλος επιστρέφει από τις ΗΠΑ και έχει δεσμευθεί πως μόλις φθάσει στην Αθήνα θα ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “