Ελπίζουν για Αβραμόπουλο

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των στελεχών της Ρηγίλλης. Για πρώτη φορά ύστερα από δύο μήνες άρχισαν να αισιοδοξούν στη Ν.Δ. ότι ο δήμαρχος Αθηναίων τελικά δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Τα κορυφαία στελέχη που εκφράζουν αυτές τις απόψεις διευκρινίζουν ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση από τον ίδιο τον δήμαρχο που να τους καθησυχάζει αλλά, όπως χαρακτηριστικά λένε, «υπάρχουν σημαντικές ενθαρρυντικές ενδείξεις».

Ποιες είναι αυτές; Ο δήμαρχος δεν ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου, όπως όλοι ανέμεναν, ότι προχωρεί στην ίδρυση κόμματος. Δεν φτάνουν πλέον πληροφορίες στη Ρηγίλλης ότι βολιδοσκοπεί πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιό του.

Και η σημαντικότερη ένδειξη είναι ­ όπως υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης ­ τα όσα είπε στην προχθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή του στον Skai, κατά την οποία έδωσε την εντύπωση ότι ρίχνει γέφυρες στη Ν.Δ.

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είπε για πρώτη φορά ότι η Ν.Δ. είναι σε πολύ καλύτερο δρόμο από το ΠΑΣΟΚ και βρίσκεται σε πορεία νίκης.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του κόμματος είπε ότι «ο κ. Κ. Καραμανλής εδώ και δύο χρόνια που εξελέγη αρχηγός, προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις στις εσωτερικές λειτουργίες αυτού του κόμματος, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες περιστάσεις που έχουν δημιουργηθεί».

«Δεν κατάφερε»

Τα ίδια στελέχη της Ν.Δ., ερμηνεύοντας τη νέα στάση του δημάρχου, υποστηρίζουν ότι «έκανε πίσω μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις της κομματικής βάσης ότι δεν θα του επιτρέψει να διασπάσει την παράταξη την ώρα που βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας».

Άλλοι στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι στις διερευνητικές του επαφές δεν κατάφερε να βρει σημαντικά πρόσωπα που θα στελέχωναν το κόμμα του και έτσι αναγκάστηκε να αναβάλει τα σχέδιά του για αργότερα. Οι φίλοι του δημάρχου, πάντως, δεν συμμερίζονται τη αισιοδοξία της Ρηγίλλης. Όταν ερωτώνται για το εάν θα κάνει κόμμα τελικά ή όχι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, απαντούν με τον ίδιο σιβυλλικό τρόπο. Λένε, δηλαδή, ότι εξετάζει όλα τα δεδομένα και την κατάλληλη στιγμή θα πάρει θέση στο θέμα.

Για πρώτη φορά όμως στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους προσθέτουν κάτι που δεν έλεγαν μέχρι σήμερα. «Οι πιθανότητες είναι πενήντα-πενήντα», τονίζουν και αυτή είμαι μια έκφραση που, αν μην τι άλλο, μαρτυρά ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και στασιμότητα στην πλατεία Κοτζιά.

Πάντως μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν πρέπει να αναμένεται κάποια εξέλιξη. Ο δήμαρχος ετοιμάζεται πυρετωδώς για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα είναι τελετάρχης στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου από την ομογένεια.

Με μπάντα

Σε αυτή την επίσκεψη ο κ. Δ. Αβραμόπουλος προσδίδει πανηγυρικό χαρακτήρα και για τον λόγο αυτό θα τον συνοδεύσει η μπάντα του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα παιανίζει στις επίσημες εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο δήμαρχος θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με επίσημους αξιωματούχους και δεν αποκλείεται, όπως λένε στην πλατεία Κοτζιά, να συναντηθεί και με τον Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνηθίζεται μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου να δέχεται τους εκπροσώπους της ομογένειας, καθώς και τον τελετάρχη που είναι το τιμώμενο πρόσωπο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “