Στο εδώλιο η γραμμή Καραμανλή

Ο ένας μετά τον άλλον οι πρώην ηγέτες της Ν.Δ., ο δήμαρχος Αθηναίων αλλά και τα στελέχη που έχουν διαγραφεί, διαφωνούν ανοιχτά με την πολιτική τού κ. Κ. Καραμανλή στην υπόθεση Οτζαλάν.

Τον κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς ότι χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για προσωπικό όφελος, οι οποίες δεν εξυπηρετούν αυτή την ώρα το εθνικό συμφέρον. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όμως αγνοεί τις παρεμβάσεις τους και επιμένει στην σκληρή γραμμή, ζητώντας την παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Χθες ο κ. Κ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε τους πάντες στην Ρηγίλλης. Όχι τόσο για όσα είπε, αλλά τις διατυπώσεις τις οποίες χρησιμοποίησε. Τρεις ώρες πριν συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών για να ενημερωθεί, εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία, αφού διαπίστωνε ότι ο κύκλος της υπόθεσης Οτζαλάν ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος, κάλεσε τους πάντες να κάνουν νηφάλιες διαπιστώσεις τονίζοντας:

Πορεία με την κυβέρνηση

«Πέρα από τις αδιαμφισβήτητες και βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες, αυτό που είναι σήμερα πραγματικότητα είναι ότι η χώρα βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από αυτή την περιπέτεια. Έχουμε μια κυβέρνηση τελείως αποδυναμωμένη, πολιτικά ανάπηρη, με την οποία θα πρέπει να πορευτούμε τον αμέσως προσεχή χρόνο και να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την εθνική μας πορεία, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη». Η αναφορά αυτή του κ. Κ. Μητσοτάκη προκάλεσε πολλές συζητήσεις και σχόλια, καθώς γίνεται σε μια στιγμή που ο κ. Κ. Καραμανλής ζητεί καθημερινά την παραίτηση του Πρωθυπουργού και την προσφυγή στις κάλπες.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε»

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν δίστασε να επικρίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Το συμπέρασμά μου είναι ­ είπε ­ ότι πρέπει να σοβαρευτούμε. Να σταματήσουμε τις υπερβολές προς τις οποίες ρέπουμε και τις εύκολες αλληκατηγορίες. Να θέσουμε κατά μέρος τις κομματικές και τις προσωπικές επιδιώξεις και να δούμε τι ωφελεί και τι βλάπτει τη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός για πρώτη φορά εμφανίσθηκε τόσο ανήσυχος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Οι σχέσεις μας με την γειτονική Τουρκία ­ τόνισε ­ βρίσκονται στο λεπτότερο και πλέον επικίνδυνο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Η τουρκική πλευρά έχει χάσει τελείως την ψυχραιμία της, κάτι που καθιστά ακόμη επιτακτικότερη την ανάγκη να διατηρήσουμε εμείς την ψυχραιμία μας».

Η παρέμβαση του κ. Κ. Μητσοτάκη ήρθε δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Μ. Έβερτ, οι οποίες ήταν στο ίδιο κλίμα και μία ημέρα μετά την δήλωση του κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος είπε ότι η λύση για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η εθνική συνεννόηση.

Όχι από Μάνο και Σουφλιά

Εναντίον της παραίτησης του Πρωθυπουργού και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έχουν ταχθεί και οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Β. Κοντογιαννόπουλος, ενώ χθες πήρε θέση και ο κ. Στ. Μάνος. Ο πρώην υπουργός, που μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του το οποίο θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, δήλωσε: «Η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα, δεν πιστεύω όμως ότι στην παρούσα φάση χρειαζόμαστε εθνικές εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Προσωπικά πιστεύω ότι όταν τα πολιτικά κόμματα και οι ηγεσίες τους δεν ξέρουν να κάνουν αυτά που χρειάζονται για να είμαστε ενωμένοι, τότε έχουμε λάθος κόμματα και λάθος ηγεσίες».

Επιμένει ο Καραμανλής

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ίδια σκληρή γραμμή, έδωσε απάντηση χθες το βράδυ από την Καλλιθέα, όπου περιόδευσε. Ζήτησε για μία ακόμη φορά την παραίτηση του Πρωθυπουργού και την προσφυγή στις κάλπες και επετέθη με δριμύτητα στον κ. Κ. Σημίτη. Αλλά και ο κ. Π. Παυλόπουλος, μιλώντας στον Πλάνετ, απάντησε στα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης λέγοντας «προς όλους εκείνους που συνιστούν αποφυγή του κομματισμού και υπεύθυνη στάση έναντι των κρισίμων περιστάσεων, η απάντηση είναι ότι προφανώς δεν απευθύνονται στην Ν.Δ.».

Όσο για την κ. Ντ. Μπακογιάννη ισορροπεί μεταξύ της επίσημης κομματικής γραμμής και των προσωπικών της θέσεων για την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Μιλώντας χθες στον Antenna, είπε πρώτα ότι είμαστε ένας λαός υπερβολής και απαιτείται εθνική συσπείρωση και μετά πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. είναι διατεθειμένη να κάνει κάθε προσπάθεια να ρίξει το δικό της ειδικό βάρος, ώστε να μπορέσει να στηρίξει το εθνικό μέτωπο αυτές τις στιγμές».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “