Διαφωνία Έβερτ με την τακτική Καραμανλή στην υπόθεση Οτζαλάν

Διαφώνησε ανοιχτά ο κ. Μ. Έβερτ με την τακτική που ακολουθεί ο κ. Κ. Καραμανλής στην υπόθεση Οτζαλάν. Δύο 24ωρα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου απουσίαζε για λόγους υγείας, παρουσίασε τη δική του πολιτική πρόταση για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή που λέει «να αναλάβει τις ευθύνες του ο Πρωθυπουργός και να παραιτηθεί». Αντίθετα, πρότεινε στον κ. Κ. Σημίτη να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και σε σύσκεψη που θα προεδρεύσει είτε ο ίδιος είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας, να χαραχθεί εθνική στρατηγική στην αντιμετώπιση που μεγάλου προβλήματος που έχει προκύψει. «Δεν είναι υποτιμητικό ­ είπε ­ να καλεί ο Πρωθυπουργός τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και να τους ζητεί τη γνώμη τους ή και να τους παρακαλεί να βοηθήσουν τον τόπο. Δεν βοηθάνε την προσωπική ή την κομματική υπόθεση του κ. Σημίτη· την υπόθεση της Ελλάδος βοηθάνε».

Επιπολαιότητες

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν επίμονα τον κ. Μ. Έβερτ εάν θα αποτελούσε λύση η παραίτηση του Πρωθυπουργού, όπως ζητεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η απάντησή του ήταν σαφής:¨«Τα λάθη που έχουν γίνει είναι πάρα πολλά και επικίνδυνα. Έχουμε δείξει μια πολύ μεγάλη επιπολαιότητα. Αλλά το θέμα είναι, λύνονται έτσι τα προβλήματα; Θα βοηθηθεί ο τόπος μας; Θα βοηθηθεί η πατρίδα μας; Πρέπει να δούμε πώς θα βοηθηθεί. Και η Ελλάδα θα βοηθηθεί εάν συνδράμουμε όλοι. Εγώ είμαι διατεθειμένος να συνδράμω προς κάθε κατεύνθυση, διότι αυτό είναι το χρέος μου ως Έλληνα».

Δεν είναι όμως μόνο η άποψη του κ. Μ. Έβερτ η οποία είναι διαφορετική από εκείνη της ηγεσίας. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης ήδη έχει διαχωρίσει τη θέση του από την τακτική τού κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον κ. Κ. Σημίτη για πολλούς λαθεμένους χειρισμούς, λέει ότι δεν είναι ο πρωθυπουργός που μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις και ότι δεν είναι δυνατόν να φορτώνει όλες τις ευθύνες στους υπουργούς που απέπεμψε. Καταλήγει όμως ότι αυτή είναι η κυβέρνηση και πρέπει να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

Επιμένει ο Κ. Καραμανλής

Ο κ. Κ. Καραμανλής επιμένει στη σκληρή γραμμή. Θεωρεί ότι το κόμμα του έχει τη μεγάλη ευκαιρία για να φθάσει το συντομότερο στην εξουσία. Έτσι αποκαλεί με κάθε ευκαιρία ανίκανο τον Πρωθυπουργό, ζητεί την παραίτησή του και προσφυγή στις κάλπες για να δώσει ο λαός τη λύση. Χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος επανέλαβε τις απόψεις του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε το κόμμα του ότι υιοθέτησε άκριτα του ισχυρισμούς της κ. Ντιλάν, λέγοντας: «Στις καταγγελίες τής κ. Ντιλάν υπάρχουν δύο σκέλη. Το ένα σκέλος έχει να κάνει με τη μαρτυρική της εμπειρία και τα ερωτηματικά που προκύπτουν με την εμπειρία αυτή. Το άλλο σκέλος είναι η δική της ερμηνεία. Σ΄ αυτή την ερμηνεία δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να θέλει να υιοθετήσει αυτό το σκεπτικό. Γι΄ αυτό η κυβέρνηση όφειλε να δώσει αποστομωτική απάντηση».

Το συμπέρασμα πάντως είναι ένα. Για μια ακόμη φορά μια μεγάλη κυβερνητική κρίση έγινε και εσωκομματικό πρόβλημα της Ν.Δ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται μπροστά στην κοινή γνώμη με τρεις διαφορετικές γραμμές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “