Στην τελική ευθεία ο Αβραμόπουλος ­ τρέχουν και δεν φθάνουν στη Ν.Δ.

Για άλλη μία φορά η Ρηγίλλης έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της και τώρα οι επιτελείς τού κ. Κ. Καραμανλή τρέχουν και δεν φθάνουν. Ο δήμαρχος Αθηναίων μπήκε στην τελική ευθεία και είναι έτοιμος ­ εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις ­ να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του.

Από την περασμένη Δευτέρα που ξέσπασε η υπόθεση Οτζαλάν στην Ρηγίλλης έτριβαν τα χέρια τους. «Τώρα ο Αβραμόπουλος θα κάνει πίσω. Είναι αδύνατον να προχωρήσει ύστερα από αυτές τις εξελίξεις», έλεγαν στις μυστικές συσκέψεις επώνυμα στελέχη της Ρηγίλλης και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι φιλοδοξίες του δημάρχου παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Επιτάχυνση

Άλλαι όμως αι βουλαί της Ρηγίλλης και άλλοι οι σχεδιασμοί της Πλατείας Κοτζιά. «Εάν πρώτα είχε ένα λόγο να κάνει κόμμα, τώρα έχει δέκα λόγους», λένε οι συνομιλητές τού κ. Δ. Αβραμοπούλου, οι οποίοι εμφανίζονται σχεδόν σίγουροι ότι επιταχύνονται οι διεργασίες για την ίδρυση του νέου φορέα. Τα γράμματα και τα φαξ που φθάνουν στο δημαρχείο τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιασθεί, όπως λένε οι φίλοι του δημάρχου, και σε όλα υπάρχει πίεση προς τον κ. Δ. Αβραμόπουλο να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση.

Ο δήμαρχος εκτιμά ότι η συγκυρία τον ευνοεί γιατί πιστεύει ότι αυτή την ώρα ο λαός έχει ανάγκη από ενότητα, αλλά και ελπίδα και εκείνος με την παρουσία του μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ­ όπως υποστηρίζει ­ ότι μπορεί να ενώσει τον λαό.

Οι φίλοι του λένε ότι τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να προχωρήσει, διότι θα απευθυνθεί κυρίως στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που αισθάνεται πλήρη απογοήτευση από την ηγεσία του κόμματός του. Και προσθέτουν ότι «μία τέτοια κίνηση αυτή την ώρα με σαφείς αναφορές σε αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων θα περιορίσει και τις αντιδράσεις της Ρηγίλλης, αφού θα δίνεται η εντύπωση ότι ο πρώτος στόχος του δεν είναι η διάσπαση της Ν.Δ., αλλά ο περιορισμός της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ». Οι φίλοι του δημάρχου επισημαίνουν, ωστόσο, ότι «οι εξελίξεις εκτός Ελλάδος στο θέμα Οτζαλάν τις προσεχείς ημέρες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον χρόνο της ανακοίνωσης του νέου κόμματος».

Αμηχανία στη Ρηγίλλης

Στην Ν.Δ. επικρατεί και πάλι αμηχανία και νευρικότητα, αν και κάποιοι ελπίζουν ακόμη ότι ο δήμαρχος μπορεί την τελευταία στιγμή να ματαιώσει τα σχέδιά του. Τονίζουν μάλιστα ότι ο στόχος του δεν είναι να ιδρύσει κόμμα, αλλά να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος για τον ρόλο του στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Και προσθέτουν ότι εάν τελικά ο κ. Δ. Αβραμόπουλος κάνει το μεγάλο βήμα, ουδείς θα είναι μαζί του επιεικής. «Με όποιο μανδύα και εάν επενδύσει την κίνησή του θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργισμένη βάση της Ν.Δ. Και αυτή η οργή θα είναι τόσο μεγάλη που τώρα δεν μπορεί να την φαντασθεί. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταρρέει η παράταξη δεν θα δεχθεί προδοσίες μέσα από τα σπλάχνα της», λένε με έμφαση κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Και σύντομα…

Πάντως, όσοι συνομιλούν με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η ανακοίνωση του κόμματος. Κάποιοι εκτιμούν μάλιστα ότι αυτό είναι πιθανόν να συμβεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Άλλοι το τοποθετούν λίγο πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο ίδιος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος όταν ερωτάται ευθέως συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά του κλειστά.

Παραπέμπει όμως σε μία παράγραφο της δήλωσης του περασμένου Σαββάτου για την υπόθεση Οτζαλάν, από την οποία ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις προθέσεις του: «Η χώρα μας ­ είχε δηλώσει ­ εισήλθε σε περίοδο βαθιάς κρίσης που επιβεβαιώνει την ανάγκη ανασυγκρότησης του κράτους και των μηχανισμών του και ανανέωσης εις βάθος της πολιτικής, ηθικής και θεσμικής λειτουργίας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “