ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕ ΚΑΣΕΤΕΣ

Δεν πρωτοτυπούν καθόλου στην Άγκυρα. Αποδεικνύονται ανίκανοι να μας επιφυλάξουν έστω μια έκπληξη, τώρα που πιστεύουν ότι είναι στα πάνω τους. Όπως ανέμεναν οι πάντες, εντός και εκτός Ελλάδος, οι πράκτορες ανέσυραν από το σκουριασμένο οπλοστάσιό τους το σενάριο τής δήθεν εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών σε στρατόπεδο του Λαυρίου.

Μάλιστα ετοιμάζονται να δώσουν στη δημοσιότητα και βιντεοκασέτες που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους. Ας ελπίσουμε να είναι καλό το μοντάζ και όχι τόσο κακόγουστο όσο στην κασέτα με τη σύλληψη Οτζαλάν. (Σελ. 5).

Πάντως, ο ίδιος ο Κούρδος ηγέτης από το 1991 είχε προβλέψει ότι σ΄ αυτά τα φθηνά κόλπα θα κατέφευγε η Τουρκία με την πρώτη ευκαιρία στην προσπάθειά της να σβήσει την ελληνική επιρροή στην περιοχή. «Η μόνη απάντηση ­ έλεγε τότε στον Γ. Ε. Διακογιάννη ­ είναι η ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών». (Σελ. 13-14-15).

Ωστόσο, χθες, φάνηκε και φως στο βάθος του τούνελ. Ύστερα από έξι «σκληρές» μέρες και νύχτες για τον κ. Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του ήρθε η πρώτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι 14 υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν την πρόταση του Έλληνα ομολόγου τους κ. Γ. Παπανδρέου για τη διεθνοποίηση του κουρδικού ζητήματος, απαιτώντας τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Τώρα στην κυβέρνηση αρχίζουν και πάλι τα πρώτα συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας και αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες. (Σελ. 7).

Μεταξύ των αισιόδοξων δεν συγκαταλέγεται ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι οι κάκιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει βαρύτατες ζημίες και οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Προς το παρόν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τηρεί εύγλωττη σιωπή. Οσονούπω όμως πολλοί αναμένουν ότι θα δώσει το στίγμα του. (Σελ. 8-9).

Κατά τα άλλα, σήμερα, οι οικονομικοί επιτελείς της κυβέρνησης είναι με τα μάτια στραμμένα στη Σοφοκλέους. Ενδεχόμενη άνοδος του Χρηματιστηρίου θα είναι μια πρώτη ένδειξη ότι σιγά σιγά η καλή πορεία της οικονομίας ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζάς, με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», εμφανίζεται αισιόδοξος και για το Χρηματιστήριο, αλλά και για την πτώση των επιτοκίων, η οποία αναμένεται να είναι μεγάλη έως το τέλος του χρόνου. (Σελ. 52-53).

Όσο για τους 3.000 Αμερικανούς πεζοναύτες που κατακλύζουν το Βόρειο Αιγαίο, αναμένουν το πράσινο φως για να μεταβούν στο Κόσοβο μέσω Λιτοχωρίου και Θεσσαλονίκης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “