Επιμένει ο Αβραμόπουλος

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για ίδρυση κόμματος από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Μάλιστα, είναι πιθανό αυτό να συμβεί και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, μόλις δηλαδή καταλαγιάσουν κάπως οι αντιδράσεις από την υπόθεση Οτζαλάν. Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής επιμένει στην παραίτηση του κ. Κ. Σημίτη και είναι αποφασισμένος να συντηρήσει σε υψηλούς τόνους το θέμα μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δώσει εντολή στα επιτελικά στελέχη του να ετοιμάσουν το κείμενο της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία θα καταθέσει στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες. Το πιθανότερο είναι ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ η πρόταση να κατατεθεί μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή η οποία αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Βεβαιότητα Καραμανλή

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αυτές τις ημέρες κινείται με τη βεβαιότητα ότι το κλίμα που υπάρχει εναντίον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία δεν πρόκειται να αναστραφεί. Θεωρεί δεδομένη τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και εκτιμά ότι αμέσως μετά θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής και ορισμένοι επιτελείς του εκτιμούν ότι μέσα σε αυτήν τη συγκυρία στενεύουν τα περιθώρια για ίδρυση κόμματος από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο επειδή θα είναι δύσκολο, όπως λένε, να εμφανισθεί στον λαό την ώρα που η Ν.Δ. είναι βέβαιο ότι θα κυβερνήσει τη χώρα. Ο δήμαρχος Αθηναίων όμως δεν έχει την ίδια γνώμη. Όπως λένε οι φίλοι του, «εάν είχε ένα λόγο να κάνει κόμμα πριν από δύο εβδομάδες, τώρα έχει 10 λόγους. Γιατί ο λαός έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για ενότητα και μια ενδεχόμενη τέτοια κίνηση του δημάρχου θα υπηρετούσε αυτό το στόχο».

Το μεγάλο βήμα

Ορισμένοι συνομιλητές του κ. Δ. Αβραμόπουλου δεν αποκλείουν ο δήμαρχος Αθηναίων να κάνει το μεγάλο βήμα τις προσεχείς ημέρες και να μην αναμένει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να καθορίσει τη στάση του, όπως αρχικά αρκετοί εκτιμούσαν. Άλλες καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Δ. Αβραμόπουλος δεν θα ανέμενε το Συνέδριο και μάλιστα είναι πιθανό να είχε ανακοινωθεί το κόμμα από την περασμένη εβδομάδα εάν δεν είχε προκύψει το θέμα Οτζαλάν.

Στου Φιλοπάππου

Η χθεσινή δήλωση του δημάρχου στον λόφο του Φιλοπάππου είναι ενδεικτική αυτού του κλίματος που υπάρχει στην πλατεία Κοτζιά: «Το θέμα αυτό είναι εθνικό, πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Είναι καιρός να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος, να ανοίξουν οι δρόμοι της εσωτερικής συνεννόησης και συνεργασίας σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί» Πάντως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του. Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συναίνεσε στην παράδοση του Οτζαλάν και τονίζει ότι η παράδοση έγινε με υπόδειξη των Αμερικανών και πολιτικά ανταλλάγματα. Ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σημίτη και επισημαίνει ότι «ο Σημίτης ναυάγησε ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός και μαζί του προσάραξε και η Ελλάδα. Ο κ. Δ. Τσοβόλας επισημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να χειρισθεί μεγάλα εθνικά θέματα και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “