ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πριν προλάβουν στην κυβέρνηση να πουν «δόξα τω Θεώ», με το κλείσιμο του αγροτικού μετώπου στον θεσσαλικό κάμπο, λένε πάλι «βοήθα Παναγιά» με τις απρόβλεπτες διαστάσεις που πήρε το θέμα των Κούρδων προσφύγων.

Μία ειρηνική διαμαρτυρία μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκε σε σύρραξη. Η Βασιλίσσης Σοφίας έξω από τη Βουλή έδινε την εικόνα πεδίου μάχης, καθώς για μια ακόμη φορά η Αστυνομία δεν κατάφερε να αποφύγει τα λάθη. Μόνο που χθες την ξεπέρασε το υπουργείο Υγείας με την άθλια επιχείρηση που οργάνωσε για μεταφορά των προσφύγων από την Πλατεία Κουμουνδούρου στην Αγία Βαρβάρα. (Σ ε λ. 17 – 19).

Πέραν της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος των Κούρδων προσφύγων που ζουν στη χώρα μας υπάρχει και η πολιτική διάσταση, μετά την νέα πιεστική απαίτηση του ΡΚΚ για χορήγηση ασύλου στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της ανέβασε τους τόνους και επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο την πάγια ελληνική θέση ότι μια τέτοια ενέργεια κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει τον αγώνα των Κούρδων. (Σελ. 16).

Οι αγρότες της Θεσσαλίας μπορεί να απέσυραν τα τρακτέρ από την εθνική οδό, η ένταση στον χώρο της Υγείας όμως καλά κρατεί. Η κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή, καθώς η ΕΙΝΑΠ στη γενική της συνέλευση θα αποφασίσει εάν θα κλιμακωθούν ή όχι οι κινητοποιήσεις των γιατρών. (Σελ. 15).

Όλα αυτά πάντως δεν επηρέασαν καθόλου τη Σοφοκλέους η οποία τράβηξε και χθες την ανηφόρα σημειώνοντας νέο ρεκόρ ανόδου της τάξης του 2,18%. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού κάθε ημέρα που περνάει χιλιάδες μικροεπενδυτές μπαίνουν στο χορό, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα όλοι οι δρόμοι πια από την επαρχία καταλήγουν στη Σοφοκλέους. Το 40% των κεφαλαίων που κινούνται στο Χρηματιστήριο είναι από επενδυτές που δεν κατοικούν στην Αθήνα. (Σελ. 47).

Αντίθετη πορεία από αυτή του Χρηματιστηρίου ακολουθούν τα επιτόκια. Ο δείκτης της Σοφοκλέους ανεβαίνει και τα επιτόκια κατεβαίνουν. Σύντομα η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζεται να ανακοινώσει και νέα μείωση που δεν θα είναι η μόνη μέχρι το τέλος του χρόνου. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για όσους ετοιμάζονται να αποκτήσουν «δικό τους κεραμίδι» αλλά και για όσους έχουν ήδη πάρει στεγαστικά δάνεια και σε λίγο καιρό η δόση του δανείου θα είναι μικρότερη από το ενοίκιο σε ένα αντίστοιχο σπίτι. (Σελ. 45) .

Τέτοια καλά νέα βλέπουν και ακούνε πολλοί στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ και αρχίζουν να φλερτάρουν με την ιδέα των πρόωρων εκλογών. Ο Πρωθυπουργός πάντως ­ προς το παρόν τουλάχιστον ­ με κάθε ευκαιρία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000. (Σελ. 9).

Όσο για την Ν.Δ., ηγεσία, βουλευτές και στελέχη της σήκωσαν από χθες ­ και επισήμως ­ τα εκλογικά λάβαρα και ετοιμάζονται για την αναμέτρηση του Ιουνίου. Σύνθημά τους; «Νυν υπέρ πάντων αγών». Κύριος αντίπαλός τους; Ο Σημίτης λένε και εννοούν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “