Φήμες για τέταρτο

Τρεις ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, η Alpha Τράπεζα Πίστεως, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς μάχονται για τον έλεγχο της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αυτοί όμιλοι κατέθεσαν στο Λονδίνο λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, προσφορές για την εξαγορά του 51% της Ιονικής Τράπεζας. Ωστόσο, υπήρχαν πληροφορίες ότι για την Ιονική υποβλήθηκε και τέταρτη προσφορά από ξένο επενδυτικό οργανισμό…

Ιονική Τράπεζα. Την διεκδικούν σίγουρα τρεις ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι ­ και πιθανώς ένας τέταρτος ξένος, άγνωστος μέχρι αργά χθες το βράδυ

Από το πρωί χθες τα επιτελεία των τριών ελληνικών τραπεζών εξέταζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες των προσφορών που θα υπέβαλαν οι αντιπρόσωποί τους στα γραφεία της JP Morgan, δηλαδή του συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας που έχει αναλάβει την αξιολόγηση των προσφορών. Το μεσημέρι ελήφθησαν οι οριστικές αποφάσεις και δόθηκε το «πράσινο φως» για την υποβολή των προσφορών. Δύο ώρες περίπου πριν εκπνεύσει η προθεσμία, δηλαδή γύρω στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) το γραφείο της ιαπωνικής Τράπεζας Μιτσουμπίσι κατέθεσε προσφορά για λογαριασμό του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Από την πλευρά τής Τράπεζας Πίστεως η προσφορά προωθήθηκε από τον σύμβουλό της, την Κρεντί Σουίς, ενώ από την πλευρά του Ομίλου Λάτση η υποβολή προσφοράς έγινε από στελέχη του ομίλου στο Λονδίνο. Όσον αφορά τη φημολογούμενη τέταρτη προσφορά, δεν έγινε γνωστός ο τρόπος υποβολής της…

Κλειστά χαρτιά

Οι τρεις τράπεζες ακόμη και χθες κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους, κυρίως για το περιεχόμενο της προσφοράς, καθώς ουδείς αποκάλυπτε το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος. Τραπεζικές πηγές μάλιστα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι προσφορές αυτές να έχουν διερευνητικό χαρακτήρα. «Η προσφορά σ’ αυτήν τη φάση μπορεί να είναι ενδεικτική και όχι αποκαλυπτική των προθέσεων», τόνιζε χαρακτηριστικά αργά χθες το βράδυ τραπεζικός παράγοντας. Όμως ακόμη και το οριστικό σχήμα με το οποίο θα υποβάλουν τις τελικές τους προτάσεις ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους, δεν είχε ξεκαθαρίσει χθες.

Το μόνο που έγινε γνωστό ήταν ότι η Eurobank κατέθεσε από κοινού πρόταση με την Τράπεζα Εργασίας, της οποίας, ως γνωστόν, κατέχει σημαντικό μερίδιο του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Μιτσουμπίσι;

Τραπεζικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στα σχήματα που υπέβαλαν προσφορές, να υπάρχουν και νέες παρουσίες. Για παράδειγμα τραπεζικές πηγές θεωρούσαν χθες ως πιθανό ενδεχόμενο την συμμετοχή με την ομπρέλα του Ομίλου Πειραιώς και της ιαπωνικής Τράπεζας Μιτσουμπίσι, η οποία μέχρι στιγμής έχει αναλάβει χρέη συμβούλου της ελληνικής τράπεζας.

Πέπλο μυστηρίου

Όλη η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι αργά χθες το βράδυ καλυπτόταν από πέπλο μυστηρίου, καθώς ούτε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αλλά ούτε και η πωλήτρια Εμπορική Τράπεζα δεν έδιναν κανένα στοιχείο ακόμη και για τον αριθμό των προσφορών. «Δεν ξέρω», ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννου Παπαντωνίου σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, δύο ώρες μετά την υποβολή των προσφορών, για τον αριθμό των προσφορών. Ανάλογη στάση τήρησε και η Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία, ως γνωστόν, κατέχει το πωλούμενο πακέτο μετοχών της Ιονικής Τράπεζας.

Περί διαδικασίας

Πληροφορίες έφεραν τον σύμβουλο της Εμπορικής Τράπεζας, JP Morgan, ότι θα έκανε σήμερα μία γενική ανακοίνωση για την διαδικασία υποβολής των προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία προβλέπει πως η JP Morgan μετά την πρώτη φάση των προσφορών θα καταρτίσει μία μικρότερη λίστα από τις προσφορές που υποβλήθηκαν με το υψηλότερο τίμημα. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού γίνουν οι προβλεπόμενες διαπραγματεύσεις με τον σύμβουλο πώλησης για το ύψος του αποδεκτού τιμήματος, θα κληθούν να υποβάλουν νέες δεσμευτικές, αυτήν τη φορά, προσφορές για την απόκτηση του 51% της Ιονικής Τράπεζας, ώστε να επιλεγεί ο τελικός αγοραστής.

* Η νέα προκήρυξη υποβολής προσφορών αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος, διάστημα στο οποίο προβλέπεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “