Γκάλοπ μέσω... φαξ

Αποφασισμένος να παραιτηθεί από τον δήμο της Αθήνας και να είναι ο ίδιος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου εμφανίζεται ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στην περίπτωση που αποφασίσει τελικά να προχωρήσει τώρα στην ίδρυση κόμματος. Και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που γίνεται κάθε μέρα πιο πιθανό, παρά το βήμα σημειωτόν με το οποίο κινείται.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αθηναίων, ο οποίος περιμένει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να οριστικοποιήσει τις προθέσεις του, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν από τέσσερις εβδομάδες που ξέσπασε ο θόρυβος. Δηλαδή ένα βήμα μπρος και ένα πίσω. Μόλις αναζωπυρώνονται τα σενάρια από τι δικές του ηγετικές εμφανίσεις και σιβυλλικές αναφορές σπεύδει με δηλώσεις του γραφείου Τύπου να κάνει διαψεύσεις και ούτω καθεξής. Φαίνεται όμως ότι έχει καταλήξει σε ένα πράγμα το οποίο το αποκαλύπτει στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του: Να μην επιχειρήσει με νομικά τερτίπια να παραμείνει στη θέση του δημάρχου μέχρι να εκλεγεί ευρωβουλευτής ούτε να βάλει άλλο πρόσωπο επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιό του και εκείνος να παραμείνει στην Πλατεία Κοτζιά ώστε να διατηρήσει τα προνόμια του δημάρχου μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι φίλοι του λένε ότι εάν προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος την ίδια ώρα θα παραιτηθεί από δήμαρχος και τονίζουν ότι όσοι σπεύδουν να μαντέψουν τις κινήσεις του ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο κάνουν άδικο κόπο.

Παράλληλα ο δήμαρχος Αθηναίων εδώ και 20 ημέρες διενεργεί την δική του καθημερινή δημοσκόπηση. Πώς γίνεται αυτό; Συνεργάτες του στο γραφείο του δέχονται καθημερινά περίπου 200 γράμματα, τηλεγραφήματα, φαξ και τηλεφωνήματα από πολίτες όλης της χώρας τα οποία και αρχειοθετούνται. Από αυτά, σύμφωνα με όσα λένε πάντα οι συνεργάτες του δημάρχου, προκύπτει ότι οι 6 στους 10 που επικοινωνούν με τον δήμαρχο τον καλούν να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος. Οι 3 του ζητούν να μην το κάνει για να αποτελέσει τη χρυσή εφεδρεία στο μέλλον και ο δέκατος τον βρίζει. Όσο για τα στελέχη του, που κάνουν δημόσιες δηλώσεις στην επαρχία ότι ήδη συγκροτούν πυρήνες για το νέο κόμμα, ο δήμαρχος λέει ότι δεν έχει καμία επαφή μαζί τους και πολύ περισσότερο δεν τους ενθαρρύνει.

Πάντως, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είναι αποφασισμένος να μην απαντά στην ομοβροντία επιθέσεων που πρόκειται να δεχθεί από ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ. ­ αρχής γενομένης από αυτήν την εβδομάδα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. «Οι προσωπικές επιθέσεις, οι ύβρεις και οι απειλές δεν ζημιώνουν ποτέ τους αποδέκτες τους», λένε οι φίλοι του δημάρχου και προσθέτουν ότι εάν «η Ν.Δ. μπει σ΄ αυτήν την λογική θα την ακολουθήσει μόνο ένας στενός πυρήνας οπαδών της». Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η απόφαση έχει ληφθεί. Αμέσως μόλις ανακοινώσει το κόμμα του ο δήμαρχος, το σύνθημα προς στελέχη και οπαδούς σε όλη τη χώρα θα είναι «τσακίστε τον». Η εκτίμηση που επικρατεί στη Ρηγίλλης είναι ότι πρέπει εγκαίρως να αντιληφθεί ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ότι δεν πρέπει να προχωρήσει και αν τελικά το τολμήσει η αντίδραση να είναι εξαιρετικά έντονη ­ τόσο που ούτε θα μπορούσε να το φανταστεί. Ο πρόεδρος του κόμματος, πάντως, μιλώντας χθες στο συνέδριο των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα βγει δυνατό και ενισχυμένο από τις ευρωεκλογές.

ΜΗΝΥΜΑ

Ο Δ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του, με συνέντευξή του στο περιοδικό «Μπινγκ» έστειλε μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι δεν θα φοβηθεί τη σύγκρουση: «Όλοι οι μεγάλοι ηγέτες αναδείχθηκαν μέσα από τον πόλεμο που ξέσπασε εναντίον τους. Ο πόλεμος παράγει ενέργεια και οι σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες αξιοποιούν αυτή την ενέργεια που συσσωρεύεται».

Στην ίδια συνέντευξη ο δήμαρχος επικρίνει την Ν.Δ. για την αντιπολιτευτική της στάση, τονίζοντας ότι «ανεξάρτητα από σήμερα η αντιπολίτευση στη χώρα μας είναι αυτοσκοπός με αποτέλεσμα να στερείται η δημοκρατία τη συνθετική της διάσταση. Κυριαρχεί το μαύρο και το άσπρο. Σε τέτοιο τύπο αντιπολίτευσης δεν μπορώ να συμφωνήσω».

Αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή είπε ότι «έχει μια καλή σκηνική παρουσία, διαθέτει ευγλωττία και είμαι βέβαιος ότι όσο περισσότερη εμπειρία αποκτά στην πολιτική τόσο καλύτερος θα γίνεται. Αυτό άλλωστε ισχύει για όλους».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “