«Άλλοι θα χάσουν»

Γύρισε σελίδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Οι χαμηλοί τόνοι των πρώτων ημερών στην αντιμετώπιση του δημάρχου Αθηναίων είναι πλέον παρελθόν.

Καραμανλής – Αβραμόπουλος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αλλάζει τακτική απέναντι στον δήμαρχο Αθηναίων. Οι χαμηλοί τόνοι ανήκουν στο παρελθόν

«Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ αγρίεψε» λένε πολλοί στη Ρηγίλλης, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Η απόφαση έχει ληφθεί: Εάν προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, η αντίδραση της ηγεσίας της Ν.Δ. θα είναι τόσο έντονη που δεν θα έχει προηγούμενο στην πολιτική ζωή, υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει αυτήν την ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ενώ βουλευτές, στελέχη και κομματικές οργανώσεις της Ν.Δ. έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιδράσουν δυναμικά στην εμφάνιση νέου κόμματος, όλες οι πληροφορίες που φθάνουν στη Ρηγίλλης από τους συνομιλητές του κ. Δ. Αβραμόπουλου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το μεγάλο βήμα του δημάρχου θα γίνει στο τέλος Μαρτίου και μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Δείγμα γραφής της τακτικής που θα ακολουθηθεί έδωσε από την Κύπρο ο κ. Κ. Καραμανλής. Σε κλειστή σύσκεψη που είχε στη Λευκωσία με τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. στην περιοχή, είπε με έμφαση: «Οφείλω να προειδοποιήσω τους πάντες για το εξής: Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κάποιοι ολίγοι οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η αναπαραγωγή των δικών τους συμφερόντων. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι βλέπουν τώρα την κυβέρνηση Σημίτη να καταρρέει και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν τη Ν.Δ. να έρθει στην εξουσία. Να ξέρετε ότι είμαι αποφασισμένος αυτό να μην το επιτρέψω. Παρότι είμαι από αυτούς που δεν κάνουν την πρώτη κίνηση, να είστε βέβαιοι ότι, εάν προκληθώ, αυτήν την εξέλιξη θα την εμποδίσω. Εγώ δεν έχω τίποτε να φοβηθώ και τίποτε να χάσω. Άλλοι έχουν να χάσουν πολλά».

Τα κομματικά στελέχη ζήτησαν να πληροφορηθούν για τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες Αβραμόπουλου και ο κ. Κ. Καραμανλής τους απάντησε: «Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, ούτε μου αρέσει να προσωποποιώ καταστάσεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτοί θα εμποδισθούν. Γιατί έχει διαμορφωθεί μια τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, στην οποία συμμετέχουν πλέον ακόμη και άνθρωποι που ποτέ στο παρελθόν δεν ψήφιζαν τη Ν.Δ.».

Ο κ. Κ. Καραμανλής έκανε την πρόβλεψη ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών. «Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ­ είπε ­ ότι διαρκώς διευρύνεται η απόσταση που μας χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ. Είμαι από τη φύση μου ιδιαίτερα συγκρατημένος, αλλά διαβλέπω ότι η τροχιά εξουσίας στην οποία έχουμε εισέλθει δεν μπορεί να αντιστραφεί. Για να μπορεί κανείς να μιλήσει για αντιστροφή, πρέπει να γίνουν πολλά και μεγάλα σφάλματα. Και επειδή έχουμε νου και γνώση και εμπειρία πλέον, σας λέω ότι μικρά σφάλματα μπορεί να γίνουν, αλλά όχι τέτοια που να αναστρέψουν την πορεία μας».

Στην πλατεία Κοτζιά εξακολουθεί να επικρατεί σιωπή. Η απάντηση των συνεργατών του δημάρχου είναι πάντα η ίδια, ότι δηλαδή ο κ. Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν τις επόμενες κινήσεις του. Στη Ρηγίλλης πάντως είναι βέβαιοι ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει ανακοινωθεί το νέο κόμμα. Προσθέτουν μάλιστα ότι ο δήμαρχος με την ομιλία του στην ορκωμοσία δεν άφησε καμία αμφιβολία για τα σχέδιά του, αφού ήταν η καλύτερη ευκαιρία εάν το επιθυμούσε να κλείσει αυτό το θέμα λέγοντας ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του για εξάντληση της τετραετίας, αλλά απέφυγε με πολύ έξυπνο τρόπο να το πει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “