Άνεμος ευρωανανέωσης φύσηξε στα κόμματα

Μετά το Πάσχα τα σπουδαία, λένε οι κ.κ. Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής κάθε φορά που κορυφαία στελέχη των κομμάτων τους ζητούν να πληροφορηθούν για τις προθέσεις τους στη συγκρότηση των ευρωψηφοδελτίων. Οι αρχηγοί κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, όμως στη Χ. Τρικούπη και στη Ρηγίλλης θεωρείται βέβαιο ότι περισσότεροι από τους μισούς σημερινούς ευρωβουλευτές θα εγκαταλείψουν το Στρασβούργο είτε με δική τους επιθυμία είτε με απόφαση των ηγεσιών τους. Πάντως, ο κατάλογος όσων ζητούν μία θέση στην Ευρωβουλή και στα δύο κόμματα κάθε μέρα μεγαλώνει και η πρόβλεψη είναι ότι αυτή τη φορά ο αριθμός των επίδοξων ευρωβουλευτών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αλλά και στα ψηφοδέλτια μικρότερων κομμάτων αναμένονται αλλαγές.

Γιώργος Παπανδρέου. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ίσως τεθεί επικεφαλής του ανανεωμένου ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ – Γιάννος Κρανιδιώτης. Αν συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, προορίζεται για συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Δημήτρης Παπούλιας. Η παρουσία του θα επιδιωχθεί να εκφράσει μαζί με άλλες προσωπικότητες και το άνοιγμα της Χαρ. Τρικούπη σε χώρους εκτός ΠΑΣΟΚ

ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% ανανέωση ξεκινά η συγκρότηση του νέου ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, για τη σύνθεση του οποίου ο Πρωθυπουργός έχει κόψει «με το μαχαίρι» κάθε συζήτηση μέχρι το Συνέδριο.

Και αυτό, καθώς τρεις από τους δέκα εν ενεργεία ευρωβουλευτές ­ οι κ.κ. Π. Αυγερινός, Κ. Κληρονόμος και Στ. Παναγόπουλος ­ έχουν καταστήσει σαφές στους συναδέλφους τους ότι δεν ενδιαφέρονται να ανανεώσουν τη θητεία τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι δύο πρώτοι μάλιστα, έχουν και δημόσια εκφράσει την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

500 ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ

Βεβαίως, για την κάλυψη του… κενού ­ που ορισμένοι στη Χαριλάου Τρικούπη το βλέπουν πολύ μεγαλύτερο ­ οι προσφορές είναι πολλές: «Δεν είναι υπερβολή ότι οι ενδιαφερόμενοι πλησιάζουν τους 500 και μάλιστα με εκδηλωμένη την επιθυμία τους», σχολίαζε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που εκ της θέσεώς του γνωρίζει τα διαδραματιζόμενα.

Για τον Πρωθυπουργό το θέμα των ονομάτων είναι κλειστό και τις προάλλες ήταν ιδιαίτερα αυστηρός όταν ένας εκ των συνομιλητών του προσπάθησε να ξεκινήσει σχετική συζήτηση. Ο κ. Κ. Σημίτης θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρό το θέμα των ευρωεκλογών αφού, όπως υποστηρίζει, θα είναι μια συνολική πολιτική μάχη. «Αν αυτήν τη μάχη την εξοστρακίσουμε σε ονοματολογία που έχει να κάνει με φιλοδοξίες ή μεταιοδοξίες κάποιων, τότε τα χάνουμε όλα», σχολιάζει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, που δεν αρνείται βεβαίως και την ύπαρξη εσωκομματικής πτυχής στην επιλογή αυτή.

ΤΡΙΒΕΣ

Δημήτρης Κώνστας – Γιώργος Γραμματικάκης. Οι πρώην πρυτάνεις του Παντείου (ο πρώτος) και του Πανεπιστημίου Κρήτης (ο δεύτερος) «παίζουν» ανάμεσα στα ονόματα των (νέων) υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Μια αξιολόγηση τών εν ενεργεία ευρωβουλευτών, αλλά και των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στο νέο ψηφοδέλτιο κατά την προσυνεδριακή περίοδο θα άφηνε πολλούς δυσαρεστημένους και θα δημιουργούσε πρόσθετες εστίες τριβών στο εσωκομματικό σκηνικό. «Δεν είναι λίγοι, μερικές εκατοντάδες… υποψήφιοι αντίπαλοί σου», σχολίαζε αφοπλιστικά στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να χρειαστεί το ευρωψηφοδέλτιο για την αποτύπωση τυχόν συνεργασιών που θα προκύψουν στο Συνέδριο.

Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για τις ευρωεκλογές, που συνεδρίασε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, καθόρισε τα γενικά χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου και της διαδικασίας συγκρότησής του: «ανανέωση», «αξιοκρατία», «συμμετοχή γυναικών», «δυναμισμός» είναι οι άξονες που συμφωνήθηκαν, ενώ αυτονόητη θεωρήθηκε η καλή γνώση και εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα. Κι αυτό καθώς με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Κομματικό στέλεχος που έχει συχνά συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό, θεωρεί ότι από τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές οι κ.κ. Δημ. Τσάτσος και Γ. Κατηφόρης «πρέπει να θεωρούνται απολύτως σίγουροι», παρ’ όλο που δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση. «Συνεπώς όλοι παίζουν», είπε αναφερόμενος στις κυρίες Άννα Καραμάνου, Αγγέλα Κοκκόλα και Ειρήνη Λαμπράκη, καθώς και τους κ.κ. Γιάννη Ρουμπάτη και Ν. Παπακυριαζή, με τους οποίους συμπληρώνεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Για μια εκλογική θέση φέρονται ως υποψήφιοι οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου ­ που ίσως τεθεί μάλιστα και επικεφαλής ­ Γ. Κρανιδιώτης ­ που αν συμπεριληφθεί προορίζεται για συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και ο κ. Δημ. Παπούλιας του ΟΠΕΚ, η παρουσία του οποίου θα επιδιωχθεί να εκφράσει, μαζί με άλλες προσωπικότητες, ένα άνοιγμα της Χαρ. Τρικούπη σε χώρους εκτός ΠΑΣΟΚ. Για το εύρος όμως ενός τέτοιου εγχειρήματος που επιδιώκεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ορισμένα στελέχη, ακόμα και του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, είναι αρκετά συγκρατημένα.

Πέραν αυτής της διάστασης της ανανέωσης, ο Πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει την πρόταση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ και της γραμματέως του κ. Άννας Καραμάνου να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο ίσος αριθμός ανδρών – γυναικών και μάλιστα με εναλλαγή στις θέσεις. Στους κόλπους των νυν ευρωβουλευτών επικρατεί η άποψη ότι η ανανέωση που γίνεται με τις αποχωρήσεις των τριών, είναι αρκετή.

Και επικαλούνται τα ποσοστά ανανέωσης που ήδη αποφάσισαν οι Γάλλοι Σοσιαλιστές και οι Βρετανοί Εργατικοί και τα οποίο κυμαίνονται στο 30%. Το Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έκανε ανανέωση μόνο 10%, ενώ κάπου ενδιάμεσα εκτιμούν ότι θα κινηθούν και τα άλλα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Έτσι ή αλλιώς οι ενδιαφερόμενοι παραμένουν πολλοί, όπως και τα ονόματα που ακούγονται ότι «παίζουν». Σ’ αυτά περιλαμβάνονται, εκτός των κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Γ. Κρανιδιώτη και Δ. Παπούλια, οι κ.κ. Δ. Κώνστας (πρέσβης στο Συμβούλιο της Ευρώπης), Γ. Γραμματικάκης (πρώην πρύτανης), Στ. Περράκης (γ.γ. του ΥΠΕΞ), Στ. Καμπέλης (γ.γ. Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας), κ.ά. Στόχος είναι η επιλογή τους, σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, να γίνει πριν από το Πάσχα αλλά το πιθανότερο είναι ότι όλα θα γίνουν αμέσως μετά. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν στη διαδικασία αυτή θα περιληφθούν και προκριματικές εκλογές, όπως έχει προτείνει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ προβλέπεται η ανανέωση στις εκλόγιμες θέσεις των ευρωψηφοδελτίων των μικροτέρων κομμάτων, αν και οι σχετικές συζητήσεις είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο.

Στο ΚΚΕ, δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή και στις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου ­ εκτός από τον κ. Γ. Θεωνά, ενδέχεται να υπάρξει και «συνταξιοδότηση», λόγω ηλικίας, του «βετεράνου» της Ευρωβουλής κ. Βασ. Ευφραιμίδη, παρά το γεγονός ότι στον Περισσό οι πάντες εκτιμούν το έργο του στις Βρυξέλλες.

Στον ΣΥΝ, θεωρητικά τη λύση θα δώσει η κομματική βάση ­ με το δημοψήφισμα στο οποίο θα μετάσχουν όλα τα μέλη του κόμματος. Ωστόσο, το σύστημα της ψηφοφορίας είναι τέτοιο που διασφαλίζει ότι στις δύο πρώτες ­ και κατά πάσα πιθανότητα εκλόγιμες ­ θέσεις θα εκπροσωπούνται οι δύο μεγάλες «τάσεις» του κόμματος. Ο κ. Αλ. Αλαβάνος προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί από την πλευρά τού Αριστερού Ρεύματος, ενώ ο κ. Μιχ. Παπαγιαννάκης θα πρέπει να δώσει μάχη.

Στο ΔΗΚΚΙ, ο κ. Δημ. Τσοβόλας κρατάει ­ ως συνήθως ­ κλειστά τα χαρτιά του και στους σχεδιασμούς του είναι να «χτυπήσει» λίγο πριν από τη λήξη των προθεσμιών που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία. Θά προηγηθεί, βεβαίως, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τα πρόσωπα που ήδη «πέφτουν στο τραπέζι».

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί και στην Πολιτική Άνοιξη, που είχε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές το ’94. Ο κ. Αντ. Σαμαράς μελετά όλα τα ενδεχόμενα σε συνδυασμό και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και διαμηνύει ότι «ουδείς είναι σίγουρος», είτε ως προς την παραμονή είτε ως προς Ετην απαλοιφή από το ευρωψηφοδέλτιο.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Παπαθανασίου, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πρώην βουλευτής Μερόπη Καλδή και η δημοτική σύμβουλος Αθηναίων Ρόδη Κράτσα, είναι ανάμεσα στα ονόματα που «παίζουν» στη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.

ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ τού σπεύδε βραδέως έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό ο πρόεδρος τής Ν.Δ. στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του. «Έχουμε καιρό γι’ αυτά. Θα αποφασίσω μετά το Πάσχα ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν», λέει κάθε φορά που οι συνεργάτες του τον πιέζουν να προχωρήσει στη διαδικασία της επιλογής των νέων προσώπων.

Η αρχική σκέψη του κ. Κ. Καραμανλή είναι από τους 9 ευρωβουλευτές του κόμματος να παραμείνουν μόνο οι τέσσερις και οι υπόλοιποι να αλλάξουν. Για επικεφαλής της λίστας προορίζεται και πάλι ο κ. Τίμος Χριστοδούλου, αν και ο ίδιος δεν έχει πει ακόμη το τελικό ναι. Πάντως στην περίπτωση που δεχθεί, εάν κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ. θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του και θα επιστρέψει αμέσως στην Αθήνα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα αναλάβει σημαντικό κυβερνητικό πόστο. Πολλοί στη Ρηγίλλης θεωρούν βέβαιο ότι, με κυβέρνηση της Ν.Δ., θα είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Σίγουρη θεωρείται η παραμονή στην Ευρωβουλή του σημερινού αντιπροέδρου του Σώματος κ. Γ. Αναστασόπουλου, καθώς και του κ. Π. Λαμπρία. Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι το κόμμα δεν πρέπει να στερηθεί τη μεγάλη εμπειρία τους σ’ αυτή τη θέση. Από εκεί και κάτω όλα παίζονται πλην της υποψηφιότητας της κ. Νάνας Μούσχουρη, η οποία ζήτησε να μην είναι και πάλι στο ευρωψηφοδέλτιο. Εκτός ψηφοδελτίου είναι πολύ πιθανό να βρεθεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Στέλιος Αργυρός, ενώ κανείς από το επιτελείο του κ. Κ. Καραμανλή δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα για την τύχη του νεώτερου ευρωβουλευτή, πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ, κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος χρεώνεται στην «μητσοτακική» πτέρυγα.

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Πιθανή είναι η μετακόμιση του Αντ. Τρακατέλλη από το Στρασβούργο στη Θεσσαλονίκη μολονότι ο ίδιος θα επιθυμούσε μια ακόμη θητεία στην Ευρωβουλή. Ο κ. Κ. Καραμανλής όμως εκτιμά ότι πρέπει να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο της συμπρωτεύουσας στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Ίδια τύχη ενδεχομένως θα έχει και ο κ. Γ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος θα πολιτευθεί στη Λάρισα.

Ονόματα νέων προσώπων που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο ακούγονται ουκ ολίγα και ο κατάλογος των υποψηφίων για μια θέση στην Ευρωβουλή διαρκώς μεγαλώνει. Όπως λένε στη Ρηγίλλης, επίσημη πρόταση από τον κ. Κ. Καραμανλή έχει γίνει μόνο στον γνωστό δημοσιογράφο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» κ. Γ. Μαρίνο. Πιθανές είναι επίσης οι υποψηφιότητες του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Γ. Παπαθανασίου καθώς και του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ κ. Ευρ. Στυλιανίδη, ενώ ακούγονται και τα ονόματα δύο γυναικών, των κ.κ. Μερόπης Καλδή και Ρόδης Κράτσα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “