«Ο Μάνος δεν είναι μόνος»

Την ώρα που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν θα κάνει και πότε νέο κόμμα και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προβλέπει ότι «η Δεξιά στην Ελλάδα θα γίνει κομμάτια», ο Στέφανος Μάνος ανακοίνωσε ότι ο δικός του κομματικός σχηματισμός είναι έτοιμος για να πάρει μέρος στις εθνικές εκλογές.

Στέφανος Μάνος. Σε εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν 2.500 φίλοι και οπαδοί του ανακοίνωσε την ίδρυσή κόμματος το οποίο φιλοδοξεί να μην είναι απλώς ένα κίνημα διαμαρτυρίας

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ Μάνος ήθελε μέσα σ’ αυτό το θόλο τοπίο των τελευταίων ημερών του λεγόμενου συντηρητικού χώρου να στείλει, όπως λένε οι συνεργάτες του, το μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι «ο Μάνος δεν είναι μόνος». Έτσι μιλώντας χθες σε μεγάλη εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινέταλ», την οποία παρακολούθησαν περίπου 2.500 φίλοι και οπαδοί του, είπε ότι φιλοδοξεί το κόμμα του να μην είναι απλώς ένα κίνημα διαμαρτυρίας: «Στόχος μας δεν είναι να ιδρύσουμε απλώς ένα πολιτικό κόμμα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική δύναμη που θα διεκδικήσει στις προσεχείς εθνικές εκλογές τη θετική ψήφο του ελληνικού λαού με στόχο να αλλάξει την Ελλάδα και να μειώσει την δύναμη και την επιρροή των κομμάτων και των μηχανισμών στην ελληνική κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να ιδρύσουμε μια νέα πολιτική δύναμη που θα εκπροσωπήσει πολιτικά τον μέσο, τον ανυπεράσπιστο, τον ανοχύρωτο Έλληνα. Τον οδηγό που δεν το αφήνουν να πάει στη δουλειά του. Τον επιβάτη της Ολυμπιακής που τον ταλαιπωρούν και τον βασανίζουν. Τον γονιό, που κρατούν κλειστό το σχολείο του παιδιού του. Τον άρρωστο, που δεν βρίσκει κρεβάτι στο νοσοκομείο. Το πολίτη, που δεν θέλει να κάνει τη δουλειά του με ρουσφέτι και λάδωμα και απαιτεί το κράτος να του φέρεται με ήθος και αξιοπρέπεια».

«ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ»

Ο πρώην υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Θέλουμε να στείλουμε στη Βουλή πολίτες- πολιτικούς, που θα είναι ελεύθεροι, υπεύθυνοι, ευαίσθητοι και ασυμβίβαστοι. Τέσσερις λέξεις, που είναι οι τέσσερις όψεις της νέας πολιτικής δύναμης που σήμερα δημιουργούμε».

Στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκαν βουλευτές της Ν.Δ. Ήταν όμως οι διαγραφέντες Β. Κοντογιαννόπουλος και Ν. Κάκκαλος, καθώς και πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι τού επιχειρηματικού κόσμου και πολλοί απλοί πολίτες, ενώ έστειλε τηλεγράφημα ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε προσκληθεί.

Στόχος του κ. Σ. Μάνου είναι να μη συμπεριλάβει στο κόμμα του πολιτικούς, αλλά πρόσωπα που έχουν κοινωνική δράση και μέχρι σήμερα δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική. Ο προσανατολισμός τού κ. Σ. Μάνου είναι το κόμμα του να διεκδικήσει την ψήφο του λαού στις εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές. Εάν όμως τον Ιούνιο στηθούν διπλές κάλπες, τότε το κόμμα θα πάρει μέρος στην αναμέτρηση.

Η Ν.Δ.

Στην Ν.Δ. παρακολουθούν με «ψυχραιμία» ­ όπως λένε οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή τις κινήσεις για την δημιουργία νέων κομμάτων. Η πρωτοβουλία τού κ. Σ. Μάνου τους προκαλεί μικρότερη ανησυχία από τις κινήσεις Αβραμόπουλου, καθώς κάθε ημέρα που περνά στα ηγετικά κλιμάκια της Ρηγίλλης ενισχύεται η άποψη ότι ο δήμαρχος θα αιφνιδιάσει. «Επιλέγει να σιωπά τώρα και κάποια στιγμή χωρίς να έχει προετοιμάσει το έδαφος θα ανακοινώσει ότι ιδρύει κόμμα», λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Και δεν αποκλείουν αυτό να γίνει στις αρχές Φεβρουρίου, αν και οι περισσότεροι το περιμένουν λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα. Πάντως, όπως υποστηρίζουν στην Ρηγίλλης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν από βουλευτές και κομματικά στελέχη, οι απώλειες της Ν.Δ. θα είναι μικρές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο δήμαρχος θα πάρει μόνο 2% έως 3% από την Ν.Δ. και 4% από το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ σε επίπεδο στελεχών θα τον ακολουθήσουν μόνον ελάχιστοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πρόσκεινται στην Ν.Δ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«Στα προβλήματα της ηγεσίας της Ν.Δ., πάντως, ήρθαν να προστεθούν οι αιχμές της κ. Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και οι βαρύτατες κατηγορίες του κ. Κ. Μητσοτάκη, ότι «για όλα ευθύνεται ο Καραμανλής, ο οποίος με τις ανεπάρκειες και τη συμπεριφορά του δημιούργησε το πολιτικό κενό που υπάρχει αυτή την ώρα». Επισήμως, οι επιτελείς τού κ. Κ. Καραμανλή αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Μόνον ο κ. Π. Παυλόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς απάντησε εμμέσως στον κ. Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «κάποιοι με σενάρια, ψιθύρους και κραυγές επιχειρούν ανεπιτυχώς να δημιουργήσουν κλίμα αρνητικής εσωστρέφειας στη Ν.Δ.». Παλιοί βουλευτές όμως μιλώντας χθες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στη Βουλή για τα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης, έλεγαν ότι «ανεξαρτήτως εάν έχει δίκιο ή άδικο, στην πολιτική ισχύει πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “