Μετωπική επίθεση

«Εσύ φταις για όλα», διαμηνύει στον πρόεδρο της Ν.Δ. ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι εάν ο Αβραμόπουλος προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος γι’ αυτό θα ευθύνεται ο Κ. Καραμανλής. «Οι ανεπάρκειες και οι αδυναμίες του Καραμανλή δημιουργούν το πολιτικό κενό», λέει με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός στους συνομιλητές του.

Ο ΠΡΩΗΝ πρωθυπουργός, ο οποίος ακόμη δεν έχει αποκαλύψει την στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στον δήμαρχο Αθηναίων, τα τελευταία 24ωρα βλέπει διαρκώς βουλευτές, στελέχη της Ν.Δ. και συνεργάτες του και δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στον λεγόμενο συντηρητικό χώρο, τον οποίο ο ίδιος αποκαλεί μεγάλη φιλεύλεθερη παράταξη. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του αποκαλεί «σοφή» την πρόταση που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου για επανίδρυση του κόμματος με ανοιχτές τις πόρτες της Ρηγίλλης σε όλους πλην του Αντώνη Σαμαρά. «Αυτή είναι η μόνη λύση για να γίνει το κόμμα και πάλι μεγάλο», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι εάν «ο κ. Κ. Καραμανλής συνεχίσει την ίδια τακτική της προσωποπαγούς λειτουργίας των διαγραφών και των αποκλεισμών, εάν δεν είναι ο Αβραμόπουλος θα είναι κάποιος άλλος που θα καλύψει το κενό».

Μάλιστα, χθες, μιλώντας με έναν βουλευτή τού είπε επί λέξει «το κόμμα είναι χάλια. Επιτέλους κάντε και σεις κάτι, πείτε τι θέλετε, βουλευτές είστε. Φοβάμαι ότι η Δεξιά στην Ελλάδα θα γίνει κομμάτια όπως είναι η Δεξιά στη Γαλλία».

Η ΝΤΟΡΑ

Οι βολές τού κ. Κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Κ. Καραμανλή δεν είναι οι μόνες. Ύστερα από δύο εβδομάδες που κυοφορείται το κόμμα Αβραμόπουλου, η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε για πρώτη φορά θέση και έστρεψε τα βέλη της όχι μόνον εναντίον της Πλατείας Κοτζιά, αλλά κυρίως εναντίον της Ρηγίλλης. Ουσιαστικά κάλεσε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να μην κάνει το μεγάλο βήμα. Αλλά βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε να πει στον πρόεδρο της Ν.Δ. «ήθελές τα κι έπαθές τα» και ταυτόχρονα να τον επικρίνει για ηγεμονισμό και προσωποπαγή λειτουργία του κόμματος.

ΕΥΘΕΙΑ ΒΟΛΗ

Η πρώην υπουργός ήταν η πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό που μίλησε σε κομματική εκδήλωση και όπως λένε οι συνεργάτες της είπε έξω από τα δόντια αυτά που πιστεύει για την πορεία του κόμματος, διότι εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα την δικαιώσουν. Η βολή κατά τού κ. Κ. Καραμανλη ήταν ευθεία και έπεσε με τη φράση: «Η παράταξη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός». Αμέσως μετά η κ. Ντ. Μπακογιάννη είπε: «Σ’ αυτή την παράταξη χωρούν όλοι. Όλοι πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο. Και ο Καραμανλής και ο Μητσοτάκης και ο Έβερτ και ο Μάνος και ο Σουφλιάς και ο Αβραμόπουλος και άλλοι αξιόλογοι βουλευτές τής νέας γενιάς που καταξιώθηκαν μέσα από τους αγώνες στη συνείδηση του κόσμου. Όλοι όσοι αγωνιστήκαμε μέσα από αυτή την παράταξη μπορούμε να δουλέψουμε συλλογικά. Μπορούμε με καλή πίστη και συλλογική προσπάθεια να πετύχουμε τη σύνθεση απόψεων. Κανένας μοναχικός δρόμος δεν μπορεί να οδηγήσει στην σύνθεση».

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Η πρώην υπουργός από το «προσκλητήριο ενότητος» εξαίρεσε τον κ. Α. Σαμαρά, για τον οποίο, και υπό τις νέες συνθήκες, πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψει στην Ρηγίλλης. Αντίθετα μια τέτοια κίνηση θα ενθάρρυνε τον δήμαρχο Αθηναίων, αφού θα έπαιρνε το μήνυμα ότι σύντομα ή αργά όλα ξεχνιούνται.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κ. Ντ. Μπακογιάννη για τον τρόπο που λειτουργεί ο κ. Κ. Καραμανλής. «Ο στόχος της αποτελεσματικότερης και της καλύτερης διακυβέρνησης δεν υπηρετείται από ένα άθροισμα μοναχικών και ατομικών διαδρόμων των στελεχών όσο ψηλά και αν βρίσκονται, όση γοητεία ή ονομαστική ισχύ και αν διαθέτουν», είπε η κ. Μπακογιάννη.

ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Τον επέκρινε ακόμη για τις διαγραφές κάνοντας λόγο για κομματικές πρακτικές νοοτροπίας και αντίληψης της δεκαετίας τους ‘7Ο.

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανσή της ότι αυτή την ώρα υπάρχει πολιτικό κενό. Μια θέση που εκφράζει και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, αλλά έρχεται σε αντίθεση μετά την επίσημη κομματική γραμμή. «Δομές, πρακτικές, νοοτροπίες και συνθήματα που κυριάρχησαν από την μεταπολίτευση και μετά έχουν ξεπερασθεί και αφήνουν αδιάφορη την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έτσι δημιουργείται ένα σημαντικό πολιτικό κενό. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα κόμματα και τις πρακτικές τους. Δεν εμπνέονται από τους πολιτικούς και τις ιδέες τους». Από την Ρηγίλλης δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Η θέση της ηγεσίας είναι όμως αυτή που εκφράστηκε από τον κ. Π. Παυλόπουλο στην ομιλία του στην Λιβαδειά. «Όταν ένα κόμμα προηγείται 1Ο μονάδες και έχει κερδίσει πανηγυρικά στις δημοτικές εκλογές, είναι φανερό πως ούτε κενό ούτε αδιέξοδο υπάρχει στην πολιτική ζωή».

ΣΙΩΠΑ

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος συνεχίζει την τακτική της σιωπής, ενώ την Πέμπτη θα ορκισθεί δήμαρχος Αθηναίων. Αλλά και ο κ. Κ. Καραμανλής αποφεύγει να πάρει ανοιχτά θέση, προς το παρόν, στα σενάρια περί νέου κόμματος. Χθες, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη στο Φανάρι και παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Παράλληλα, είχε συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο οποίος είναι μεσολαβητής για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “