Παιχνίδι Μητσοτάκη

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη πέρασαν 10 ημέρες μαζί στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη, αλλά από χθες που βρίσκονται στην Αθήνα οι δρόμοι τους χωρίζουν. Και για να μην πάει ο νους κανενός στο κακό, η οικογένεια Μητσοτάκη είναι ενιαία και αδιαίρετη και τα μεσημέρια της Κυριακής θα συνεχίσουν να τρώνε μαζί.

Διαφορετική πορεία θα ακολουθήσουν στο θέμα Αβραμόπουλου ο Κώστας Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη

ΜΟΝΟ ΣΤΟ θέμα Αβραμόπουλου οι περιστάσεις τούς αναγκάζουν να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία. Την άποψή του για ενδεχόμενο νέο κόμμα αποκάλυψε χθες και ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος κάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων, εμμέσως πλην σαφώς, να μην προχωρήσει τώρα στην ίδρυση κόμματος και να σκεφθεί πρώτα το εθνικό συμφέρον, μετά το παραταξιακό και μετά το προσωπικό. Όσο για τον κ. Κ. Καραμανλή, οργανώνει την αντεπίθεσή του και ξεκινά περιοδείες στην επαρχία.

«ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ»

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δείχνει ότι επιθυμεί να συμπεριφέρεται ως «πατριάρχης» της παράταξης και όχι ως στέλεχος της Ρηγίλλης. Ο πρώην Πρωθυπουργός, χθες, πρώτη ημέρα στην Αθήνα, έδωσε το στίγμα της ουδέτερης στάσης που θα κρατήσει όταν Καραμανλής και Αβραμόπουλος θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια μάχη που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχει κανόνες. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κ. Μητσοτάκης για το κυοφορούμενο κόμμα Αβραμόπουλου, απάντησε με το γνωστό ψύχραιμο ύφος του: «Εγώ εξελίξεις δεν βλέπω. Υποθέσεις ακούω. Σενάρια ακούω. Αλλά τα πράγματα τα βρίσκω όπως τ’ άφησα. Αν υπάρξουν εξελίξεις, θα τα πούμε».

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Η δήλωση του κ. Κ. Μητσοτάκη πυροδότησε αμέσως συζητήσεις, σχόλια και ερμηνείες μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. Οι φίλοι του πρώην Πρωθυπουργού έλεγαν ότι «κατέστησε σαφές ο πρόεδρος πως επιθυμεί στην παρούσα φάση να κρατήσει αποστάσεις από τα σενάρια για το νέο κόμμα. Δεν αποκλείει, όμως, να υπάρξουν εξελίξεις στο μέλλον».

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΣ

Βουλευτές προσκείμενοι στον κ. Κ. Καραμανλή, όμως, είχαν διαφορετική άποψη. Εκτιμούσαν ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να «φρενάρει» τον δήμαρχο Αθηναίων καθιστώντας σαφές ότι εάν προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος, θα τον βρει απέναντί του. Ένα από τα σενάρια που ακούστηκαν στους διαδρόμους της Βουλής είναι ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης δεν θα εμποδίσει τον δήμαρχο να προχωρήσει σε κόμμα και εάν συμβεί κάτι τέτοιο, εκείνος θα επιφυλάξει για τον εαυτό του τον ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ των δύο κεντροδεξιών κομμάτων, τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν την πλειοψηφία, αλλάζοντας τα δεδομένα, αφού στην Ελλάδα υπήρχε πάντα κεντροαριστερή πλειοψηφία.

Όσο για τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, μιλάει πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην Πρωθυπουργό, τον χαρακτηρίζει μεγάλη προσωπικότητα και προσθέτει ότι δεν είναι αχάριστος προς τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να μπει στην πολιτική.

Η ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΑ

Αντίθετα με τον κ. Κ. Μητσοτάκη, η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται σε ρόλο του υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους. Μέχρι το Σάββατο δεν θα πάρει θέση στο θέμα αυτό. Την Κυριακή, όμως, θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στα Τρίκαλα και εκεί θα ταχθεί σαφώς κατά της δημιουργίας νέων κομμάτων και θα εκφράσει την άποψη ότι ο πολυκερματισμός των κομμάτων δεν θα ωφελήσει την πολιτική ζωή.

Η πρώην υπουργός θα σηκώσει τα κομματικά λάβαρα όσο πιο ψηλά μπορεί, δεν θα επιτεθεί, όμως, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της επισημαίνει ότι με τις εξελίξεις αυτές δικαιώνεται η πρόταση που έκανε στη συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου για επανίδρυση του κόμματος με κάλεσμα όλων των στελεχών, ώστε να εμποδιστεί κάθε φυγόκεντρη τάση.

Ο ΕΒΕΡΤ

Ο κ. Μ. Έβερτ, μιλώντας στη ΝΕΤ και τον Πέτρο Ευθυμίου, είπε για το ενδεχόμενο κόμμα Αβραμόπουλου ότι «το εθνικό και το παραταξιακό συμφέρον δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν καταστάσεις οι οποίες μπορεί να μας οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. Ούτε να υπάρξει διάσπαση πολιτικών δυνάμεων που μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε αδιέξοδα». Και πρόσθεσε: «Εάν είχαμε ένα σύστημα απλής αναλογικής και σχηματίζονταν κυβερνήσεις συνεργασίας, η θέση μου θα ήταν: Κοίταξε το προσωπικό σου συμφέρον».

Τις κινήσεις του κ. Δ. Αβραμόπουλου αρνήθηκε να σχολιάσει, όταν ρωτήθηκε, ο κ. Γ. Ράλλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εάν επρόκειτο να ιδρύσω δικό μου κόμμα, θα μπορούσατε να με ρωτήσετε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “