Διαψεύδει μεν, αλλά...

Ένα βήμα εμπρός και ένα πίσω κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Μία εβδομάδα μετά τον θόρυβο που ξεσήκωσε η συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» για την ίδρυση νέου κόμματος, παρενέβη με μια δήλωση η οποία περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα αντί να τα ξεδιαλύνει.

Για την ταμπακέρα δεν είπε λέξη, δηλαδή για τον εάν θα ιδρύσει κόμμα και πότε, ενώ σπεύδει να διαψεύσει ότι είχε επαφές με προσωπικότητες που θα στελεχώσουν τον ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του. Και όλα αυτά σε μια στιγμή που στη Ν.Δ. η απόφαση έχει ληφθεί και μένει να δοθεί το σύνθημα από την ηγεσία προς την βάση, που θα λέει «τσακίστε τον». Αυτό σημαίνει πως όταν ανακοινώσει το κόμμα και αρχίσει περιοδείες στην επαρχία, ομάδες οπαδών της Ν.Δ. θα τον αποδοκιμάζουν «αυθορμήτως» σε κάθε του βήμα.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από νωρίς το πρωί είχε γνωστοποιήσει μέσω του γραφείου του, ότι μεσημέρι θα προβεί σε δήλωση η οποία θα απαντά στα όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες. Η δήλωση βγήκε στη 1 το μεσημέρι και το αποτέλεσμα ήταν ότι «ώδινεν όρος και έτεκε μυν». Η αόριστη δήλωση του Γραφείου Τύπου του δημάρχου αναφέρει τα εξής: «Τα όσα διοχετεύονται τον τελευταίο καιρό στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με κινήσεις και ονόματα, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η πολιτική δεν κρίνεται από φημολογίες και ψίθυρους, αλλά από πράξεις. Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο όφελος και το συμφέρον».

Κοινοβουλευτικα στελέχη της Ν.Δ. σχολιάζοντας τη δήλωση του δημάρχου, έλεγαν ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος διακατέχεται από πανικό μετά την υποδοχή που έτυχε η ενδεχόμενη πρωτοβουλία του για νέο κόμμα από τα στελέχη της παράταξης και κυρίως από τη βάση. Άλλοι τόνιζαν ότι ήταν φανερή η ανησυχία από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας της παράταξης, το οποίο ανέφερε ότι ο δήμαρχος διατηρεί σχέσεις με τον έκπτωτο μονάρχη Κωνσταντίνο.

Οι συνεργάτες του δημάρχου από την πλευρά τους επεσήμαιναν ότι η δήλωση είχε στόχο να διαψεύσει τα σενάρια που βλέπουν την δημοσιότητα για δήθεν επαφές με πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κόμμα, καθώς και τις πληροφορίες για το τι θα αναφέρει η ιδρυτική διακήρυξη. Και πρόσθεταν, ότι τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα συμβεί και ο δήμαρχος δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Πάντως, οι επιθέσεις των κορυφαίων στελεχών προς τον κ. Δ. Αβραμόπουλο διαδέχονται η μία την άλλη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Δ. Σιούφας δήλωσε ότι «η Ν.Δ. αυτή την ώρα προηγείται 10 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, πρωταγνωστεί στις εξελίξεις και καμιά δύναμη δεν μπορεί να την ανακόψει».
Εκεί που οι διαγραφέντες της Ν.Δ. είχαν περίπου καταλήξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν ένα χρόνο μετά την απομάκρυνσή τους από το κόμμα, οι αιφνιδιαστικές εξελίξεις περί κόμματος Αβραμόπουλου αν μη τι άλλο δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ο Γιώργος Σουφλιάς επρόκειτο στις αρχές Φεβρουαρίου να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά του και ορισμένοι πίστευαν ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση κάποιας δικής του πολιτικής κίνησης ή ακόμη και κόμματος. Τώρα, ο Θεσσαλός πολιτικός αναβάλλει, προς το παρόν, τα σχέδιά του αναμένοντας τις εξελίξεις. Στην Ρηγίλλης πολλά κορυφαία στελέχη πιστεύουν ότι πρέπει ο κ. Γ. Σουφλιάς να επιστρέψει στο κόμμα τώρα που δοκιμάζεται η συνοχή του. Κάποια όμως στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπουν αρνητικά μια ενδεχόμενη συνεργασία του με το κυβερνών κόμμα. Έτσι προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο Στέφανος Μάνος δηλώνει ότι τίποτε δεν αλλάζει από τα δικά του σχέδια μετά τις πρωτοβουλίες Αβραμόπουλου, τις οποίες χαρακτηρίζει θετικές. Είναι αποφασισμένος να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματος και προς το παρόν συνεχίζει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα. Χθες, βρέθηκε στην Καβάλα και συνεχίζει την περιοδεία του προς Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Ο κ. Σ. Μάνος επιμένει μεν ότι θα ιδρύσει κόμμα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν όμως πως ίσως και εκείνος επιστρέψει στην Ρηγίλλης αν και θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην περίπτωση, πάντως, που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ιδρύσει κόμμα, το τοπίο θα είναι διαφορετικό και για τον κ. Κ. Καραμανλή και για τον κ. Σ. Μάνο και θα χρειασθεί ίσως και οι δύο να δουν τη ζωή και την πολιτική με άλλο μάτι.

Και ενώ για τους δύο πρώτους δεν θεωρείται αδύνατη η επιστροφή τους στη Ν.Δ., για τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά. Κάθε ημέρα που περνά όλο και πιο κοντά έρχεται με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως προσκείμενα στον Κώστα Σημίτη. Το σημείο-κλειδί που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις τού κ. Β. Κοντογιαννόπουλου δεν είναι τόσο το κόμμα Αβραμόπουλου όσο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εάν κυριαρχήσουν οι απόψεις και οι θέσεις του Κώστα Σημίτη, ουδείς θα εκπλαγεί εάν δει τον βουλευτή Ηλείας να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Χαρ. Τρικούπη. Άλλωστε, πολλοί προσωπικοί του φίλοι κατοικοεδρεύουν εκεί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “