Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη...

Μέσα Ιουλίου και ο δήμαρχος Αθηναίων τηλεφωνεί σε δημοσιογράφο ο οποίος τον είχε ζητήσει. Το κινητό χτυπάει, ενώ εκείνος είναι στη γέφυρα του φέρι μπόουτ με το οποίο πηγαίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Ο καπετάνιος, που καταλαβαίνει με ποιον μιλάει ο δημοσιογράφος, φωνάζει δυνατά: «Πες του ότι θα σκίσει στις δημοτικές». Ο δήμαρχος Αθηναίων ακούει τον καπετάνιο και του λέει «Δώσ’ τον στο τηλέφωνο να του πω μια καλημέρα». «Δήμαρχε, πολύ χαίρομαι που σου μιλάω. Άκουσες τι είπα, θα σκίσεις και στο λέω εγώ που είμαι ΠΑΣΟΚ». Και η απάντηση του δημάρχου: «Άκου φίλε μου. Τώρα τελείωσε η αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.. Τώρα υπάρχουμε εμείς». Μέχρι το βράδυ όλο το νησί είχε πληροφορηθεί από τον καπετάνιο το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον δήμαρχο. Και τώρα, 6 μήνες μετά, ο δήμαρχος, αν μη τι άλλο, διαθέτει σε αυτό το μικρό νησί έναν ένθερμο υποστηρικτή του, είτε στο τέλος τον ψηφίσει είτε όχι.

Το Σάββατο το βράδυ πήγαμε στο σπίτι του με τον φωτορεπόρτερ των «ΝΕΩΝ» για την φωτογράφιση που απαιτούσαν οι ανάγκες του ρεπορτάζ. Για πρώτη φορά έβλεπε τον συνάδελφό μου και τον υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη. Και όταν εκείνος τελείωσε τη δουλειά του και έπρεπε να φύγει, ο δήμαρχος διέκοψε τη συνομιλία μας που γινόταν στο υπόγειο, δίπλα στο τζάκι, για να τον ξεπροβοδίσει μέχρι την έξοδο του σπιτιού, να τον χαιρετήσει και να τον ευχαριστήσει θερμά.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

Είναι δύο ενδεικτικά παραδείγματα της καθημερινής συμπεριφοράς του δημάρχου Αθηναίων με τους ανθρώπους που έρχεται σε επαφή. Ανθρώπους από τους οποίους δεν έχει να προσδοκά άμεση εξαργύρωση της ζεστής του συμπεριφοράς. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας του είναι που συγκεντρώνει τις επικρίσεις των περισσότερων πολιτικών. «Η ζωή του όλη ­ λένε ­ είναι οι δημόσιες σχέσεις. Είναι η βασική συνταγή στη διαμόρφωση του προφίλ του, που του εξασφαλίζει την υψηλότατη δημοτικότητα». Οι φίλοι απαντούν ότι είναι αυτονόητο πως η καλή σχέση με τους απλούς ανθρώπους που συναντά ο δήμαρχος καθημερινά στη ζωή του κάθε άλλο παρά δημόσιες σχέσεις είναι. Αντίθετα, από αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει το χαρακτήρα και την αγωγή του πολιτικού. Και προσθέτουν ότι «η συνηθισμένη τακτική των πολιτικών είναι να συμπεριφέρονται με δουλικό τρόπο στους ισχυρούς και σε αυτούς που χρειάζονται και απαξιωτικά στους απλούς ανθρώπους».

Πάντως, είτε η καλή του αγωγή είτε ο χαρακτήρας του είτε η σκοπιμότητα υπαγορεύουν τη συμπεριφορά του δημάρχου Αθηναίων, η αλήθεια είναι ότι μόνο κέρδη έχει αποκομίσει από αυτό. Είναι μια στάση ζωής η οποία κεφαλοποιειται καθημερινά στην πολιτική. Χιλιάδες απλοί άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του και άκουσαν την καλή του την κουβέντα είναι οι καθημερινοί πρέσβεις του στα καφενεία, στις γειτονιές, και στις πολιτικές συζητήσεις στα σπίτια και στα γραφεία.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Την ίδια τακτική που ακολουθεί με τους απλούς πολίτες, ακολουθεί και με τους πολιτικούς. Σχεδόν ποτέ δεν αντιπαρατίθεται σε προσωπική βάση και όταν μπορεί να πει τον καλό το λόγο, τον λέει. Είναι εντυπωσιακό πώς κατάφερε να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, λίγους μήνες μετά τα όσα είχε πει εναντίον του το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη μάχη τους για τον Δήμο της Αθήνας. Παραθέτουμε μια ιστορία, όπως την αφηγείται ο Θεόδωρος Πάγκαλος. «Ήμουν ­ λέει σε μια εκπομπή της ΕΡΤ, η οποία τελείωσε τα μεσάνυχτα. Και ενώ ήμουν στο μακιγιάζ, χτυπάει το τηλέφωνο. “Κύριε υπουργέ, σας ζητούν”, λέει η κοπέλα. Ποιος να είναι τέτοια ώρα, σκέφτηκα και ανήσυχος παίρνω το τηλέφωνο και ακούω: “Θόδωρε, παρακολούθησα όλη την εκπομπή σου, ήσουν υπέροχος, συγχαρητήρια”».

Παρακολουθώντας κανείς τη διαδρομή του δημάρχου Αθηναίων μέσα από τις συνεντεύξεις αλλά και τις αφηγήσεις του σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δημοσιογραφικές συναντήσεις, διαπιστώνει από την πρώτη στιγμή ότι επικαλείται συχνά τη λαϊκή του καταγωγή, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και την προσπάθειά του για επαγγελματική και κοινωνική ανάδειξη. Το αξίωμά του, όπως ο ίδιος έχει πει, είναι ένα: «Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια ο άνθρωπος για να αλλάξει τη μοίρα του».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1953 στην Καρύταινα Αρκαδίας. Εκεί υπηρετούσε τότε ο πατέρας του Λάμπρος ως ενωμοτάρχης της Χωροφυλακής. Η μητέρα του Ελένη Γεωργαντά καταγόταν από το γειτονικό χωριό, Ελληνικό, εκεί όπου έχει τώρα το εξοχικό του ο δήμαρχος. Το 1961 ο πατέρας του μετατέθηκε στην Αθήνα. Η οικογένεια εγκαθίσταται στην Ακαδημία Πλάτωνος και 4 χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φοιτά στον Α’ Γυμνάσιο της Πλάκας.

«ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ»

Στην Γ’ Γυμνασίου για πρώτη φορά έγραψε στην έκθεση ότι θέλει να γίνει διπλωμάτης. Ποτέ δεν παρεξέκλινε από αυτό το στόχο του. Δηλώνει αυτοδημιούργητος.

Του αρέσουν ­ λέει ­ οι άνθρωποι που παλεύουν στη ζωή και κατευθύνουν οι ίδιοι την τύχη τους. Από αυτή την πάστα ­ λένε οι φίλοι του ­ θα ήθελε να είναι οι άνθρωποι που θα τον πλαισιώσουν όταν θα κατέβει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει περιγράψει τη διαδρομή του θυμίζοντας ότι βγήκε στο μεροκάματο από τα 12. Την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει έναν από τους εργοδότες του όταν ήταν 15 χρόνων.

Τον 90χρονο πλέον κινηματογραφιστή, τον κυρ Ανέστη, ιδιοκτήτη του παλιού κινηματογράφου «Λαΐς». Όπως συναντά κάθε φορά που κατεβαίνει στην Πάτρα τους απογόνους της οικογένειας Καϊάφα που δούλεψε στο τυπογραφείο τους στην οδό Αιόλου. Πρόλαβε και συνάντησε ως δήμαρχος και τον πρώτο του εργοδότη, τον κυρ Κώστα, στο κουρείο του οποίου δούλεψε σε ηλικία 12 ετών.

Στα φοιτητικά του χρόνια είχε ένα σύντομο πέρασμα από την Αριστερά. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον Δημοκρατικό Αγώνα, όμως σύντομα κατάλαβε ότι για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αξιοποιεί το χρόνο του διαφορετικά.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ καθημερινά το ρήγμα στις σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Κανείς από τους δύο δεν μιλάει επισήμως για το νέο κόμμα, όμως στο παρασκήνιο η μάχη των χαρακωμάτων φουντώνει και απειλεί να κλείσει όλους τους διαύλους για συνεννόηση προσώπων που μέχρι σήμερα βρίσκονται στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο. Έντονες είναι οι συζητήσεις και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μίλησε για «κόμματα του σωλήνα» διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται κατ’ ανάγκην στις κινήσεις Αβραμόπουλου.

ΑΥΣΤΗΡΟΣ

Ο Κώστας Καραμανλής απηύθυνε δύο αυστηρές προειδοποιήσεις στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ­ μία στη συγκέντρωση γυναικών και μία από τη βήμα της Βουλής ­ και ύστερα συνέστησε στα στελέχη να αποφεύγουν τις δηλώσεις και να μην δημιουργούν κλίμα έντασης. Η οδηγία του όμως φαίνεται να πέφτει στο κενό. Οι δημόσιες δηλώσεις είναι περιορισμένες, αλλά ανεπίσημα μεσαία και κορυφαία στελέχη έχουν περάσει στην αντεπίθεση και αντιδρούν ως ήδη να έχει γίνει το νέο κόμμα. Οι περισσότεροι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες. «Θα έχει την τύχη του Σαμαρά, θα τον καταγγείλουμε για προδοσία. Δεν θα τολμήσει να περπατήσει στην επαρχία. Θα τον προπηλακίζουν οι οπαδοί μας και δεν θα μπορούμε να τους σταματήσουμε. Είναι ανέντιμο αυτό που πάει να κάνει την ώρα που η Ν.Δ. είναι στο κατώφλι της εξουσίας», είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις των στελεχών της Ν.Δ., ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν και η δήλωση του κ. Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος είπε από το βήμα Βουλής: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν άφρονες αποστάτες που θα έρθουν σε αντίθεση με το λαό.»

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο του Δημήτρη Αβραμόπουλου όλα δείχνουν ότι το νέο κόμμα σχεδιάζεται πυρετωδώς αλλά με διακριτικότητα. Στελέχη της Ρηγίλλης κατηγορούν τους επιτελείς του κ. Δ. Αβραμόπουλου ότι πιέζουν κομματικά στελέχη να προσχωρήσουν στο υπό ίδρυσιν κόμμα. Οι συνεργάτες του δημάρχου λένε ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Σε όσους σπεύδουν να επικροτήσουν μια τέτοια κίνηση, τους συνιστούν ψυχραιμία. Πολιτικοί φίλοι του δημάρχου εκφράζουν την άποψη ότι είναι λάθος τακτική η πόλωση που επιχειρεί η Ν.Δ.. Και εξηγούν πως στην περίπτωση που κάνει κόμμα ο Αβραμόπουλος, αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί κεντροδεξιά πλειοψηφία. Προσθέτουν ότι το καλύτερο θα ήταν με πρωτοβουλία της Ν.Δ. να γίνει μια συμφωνία κυρίων μεταξύ Καραμανλή- Αβραμόπουλου. Μια συμφωνία η οποία θα λέει πως θα υπάρξει κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων. Και όποιου το κόμμα έρθει πρώτο, εκείνος θα γίνει πρωθυπουργός.

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως στη Ρηγίλλης η θέση που θα πάρει ο κ. Κ. Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό. Χθες, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν αξίζει διάψευσης δημοσίευμα του «Βήματος» που τον εμφανίζει να έχει συμφωνήσει με τον κ. Κ. Καραμανλή να τον προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας και εκείνος να αποδεχθεί την επιστροφή Σαμαρά. Την Τρίτη επίσης σε τηλεοπτική συνέντευξη στη ΝΕΤ θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά στο θέμα ο κ. Μ. Έβερτ, ενώ ο κ. Γ. Σουφλιάς αναβάλλει τη δημοσιοποίηση των επόμενων κινήσεών του που επρόκειτο να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Όσο για τον Στέφανο Μάνο δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση δικού του κόμματος, ενώ άγνωστο είναι εάν ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος θα προσχωρήσει στο κόμμα Αβραμόπουλου, θα επιστρέψει στη Ν. Δ εάν τού το ζητήσουν, ή θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα πολλές συζητήσεις γίνονται και στο ΠΑΣΟΚ καθώς πληθαίνουν οι απόψεις ότι το κόμμα Αβραμόπουλου θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και στο κυβερνών κόμμα. Σημαντική είναι η δήλωση του κ. Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος από την Στουτκγάρδη, αφού χαρακτήρισε συμπαθή τον δήμαρχο, τόνισε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι την επομένη της εκλογής του ως δήμαρχος με τέτοια σημαντική εμπιστοσύνη, θα διολισθήσει σε άλλες ατραπούς».

Η τύχη χαμογέλασε πολύ νωρίς στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και μαζί με την τύχη τον βοήθησαν και οι δικοί του ευέλικτοι και μεθοδικοί χειρισμοί. Έτσι από τα πρώτα βήματα της διπλωματικής του καριέρας υπηρέτησε στα γραφεία του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όταν φοιτούσε στη Διπλωματική Ακαδημία επελέγη από τον τότε προσωπάρχη του υπουργείου μαζί με έναν συμφοιτητή του να εργαστούν στο γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και το 1981 ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου επέλεξε τον νεαρό διπλωμάτη για στενό του συνεργάτη. Καθε φορά που οι νεοδημοκρατες τον επικρίνουν για αυτή τη θητεία του, εκείνος περνά στην αντεπίθεση: «Λυπάμαι ­ λέει ­ που ήμουν χαμηλόβαθμος και δεν είχα την ανεπανάληπτη εμπειρία να συνεργαστώ από κοντά με αυτό τον χαρισματικό ηγέτη».

ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαφωνεί με πολλούς χειρισμούς και πολιτικές επιλογές του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά αναγνωρίζει ότι ήταν μεγάλος πολιτικός αρχηγός. Τον μεγαλύτερο θαυμασμό όμως τον έχει για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η μόνη φωτογραφία πολιτικού που έχει στο γραφείο του στο δημαρχείο είναι του ιδρυτή της Ν.Δ.. Με κάθε ευκαιρία λέει ότι το διαχρονικό μοντέλο ηγέτη είναι το κράμα Καραμανλή-Παπανδρέου. Δηλαδή να υπάρχει συνδυασμός της γοητείας, του οράματος, της ρητορείας και του ανατρεπτικού λόγου του Ανδρέα με τη στιβαρότητα, την αυστηρότητα και την εμμονή στις απόψεις του πατριάρχη της συντηρητικής παράταξης.

Μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία χαρακτηρίζει και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο δήμαρχος Αθηναίων, με τον οποίο συναντήθηκαν πολλές φορές μετά την πρώτη συνεργασία τους το 1980. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπηρέτησε ως διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών όταν το ανέλαβε ο ίδιος ο κ. Κ. Μητσοτάκης μετά την απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά. Ο δήμαρχος με κάθε ευκαιρία λέει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τού φέρθηκε πολύ καλά. Και θυμάται την έκπληξή του όταν πριν από τις εκλογές του ’93 μπήκε στο πρωθυπουργικό γραφείο και του είπε ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει τη διπλωματική καριέρα και να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “