Οι 9 άνθρωποι του δημάρχου

Εννέα πρόσωπα που αποφεύγουν συστηματικά την δημοσιότητα, δεν συνομιλούν με δημοσιογράφους ­ πλην του εκπροσώπου Τύπου ­ και δεν αυτοαποκαλούνται περιβάλλον του δημάρχου Αθηναίων, είναι οι στενοί συνεργάτες του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

ΕΙΝΑΙ τα πρόσωπα που οργανώνουν με κάθε λεπτομέρεια τις δημόσιες εμφανίσεις του και θα αποτελέσουν τον πρώτο στελεχικό πυρήνα του νέου κόμματος. Είναι όλοι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, δύσκολα θα βρει κανείς φωτογραφίες τους στα αρχεία των εφημερίδων και «πλάνα» τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και είναι το μόνο επιτελείο προβεβλημένου πολιτικού στελέχους που δεν το γνωρίζει ο κόσμος. Ο λόγος είναι απλός: ο δήμαρχος απαγορεύει την δημοσιότητα. Συγκεντρωτικός από την φύση του ο δήμαρχος Αθηναίων, έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στα πράγματα που τον αφορούν. Ακόμη και στους πιο έμπιστους συνεργάτες του δεν τους επιτρέπει να μιλούν εξ ονόματός του και να δίνουν πληροφορίες ως κύκλοι του δημάρχου. Πολύ περισσότερο δεν παραχωρούν συνεντεύξεις και δεν μιλούν για εκείνον την προσωπικότητα και το έργο του. Η δημόσια εικόνα του και το πολιτικό του προφίλ δημιουργείται από τον ίδιο και για τον ίδιο. Ακόμη και το πιο απλό πράγμα περνά από τα χέρια του.
ΚΑΘ’ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Είναι μεσημέρι στις αρχές Νοεμβρίου και βρισκόμαστε στο γραφείο του δημάρχου για μια συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Η υπεύθυνη του ιδιαιτέρου γραφείου μάς διακόπτει ευγενικά για να του δώσει μια πρόσκληση, που ήταν για το ίδιο βράδυ από ένα σωματείο. «Κύριε δήμαρχε, δυστυχώς την έστειλαν με καθυστέρηση, μόλις την πήρα στα χέρια μου». «Χμ, κρίμα, έχω άλλη υποχρέωση απόψε. Λοιπόν γράψε την απάντησή μου και ένα σύντομο χαιρετισμό και να σταλεί αμέσως». Ο δήμαρχος υπαγορεύει το κείμενο με το «νι» και με το «σίγμα». Εκείνη επιστρέφει στο γραφείο της, το δακτυλογραφεί και του φέρνει πάλι πίσω να πάρει την τελική έγκριση. Αυτό το παράδειγμα είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο δήμαρχος στην καθημερινότητά του. Ακούει τους συνεργάτες του, τους συμβουλεύεται για όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά παίρνει μόνος του την απόφαση και μόνος του την υλοποιεί. Δηλαδή, δεν παίρνει το ρίσκο να αναθέσει την παρουσίαση προς τα έξω της δουλειάς του σε άλλα πρόσωπα.

Από τους πρώτους τη τάξει συνεργάτες τού Δημήτρη Αβραμόπουλου, είναι ο Άκης Παπαγεωργίου, συνταξιούχος πρέσβης, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Αμερική. Είναι διπλωματικός σύμβουλος του δημάρχου. Δηλαδή, οργανώνει τις επαφές του με ξένους πολιτικούς, ενώ ρυθμίζει και τα θέματα του πρωτοκόλλου, τα οποία στην Πλατειά Κοτζιά τηρούνται με μεγάλη αυστηρότητα.

ΠΡΟΣΩΠΟ – ΚΛΕΙΔΙ

Πρόσωπο κλειδί είναι ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Λαδικός, πρώην ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο δήμαρχος συνδέεται με στενή φιλία μαζί του, από τα χρόνια που ήταν στο διπλωματικό σώμα.

Οι καθηγητές τού Πολυτεχνείου Θάνος Βλαστός και Γιάννης Γκόλιας. Επεξεργάζονται το πρόγραμμα του δημάρχου για την πρωτεύουσα.

Οι σύμβουλοι του δημάρχου για τα οικονομικά θέματα είναι ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Ντελάκης και ο πρώην διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Βασίλης Ριζάς.

Το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο Σύνταγμα και τον εορταστικό φωτισμό της πόλης οργανώνει ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Χρήστος Στάνζος, ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου.

ΟΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΙ

Όλοι όμως στην Πλατεία Κοτζιά γνωρίζουν ότι τα πιο ισχυρά πρόσωπα αυτή την ώρα στο περιβάλλον του δημάρχου είναι ο διευθυντής του Γραφείου Κώστας Τριανταφύλλου, ελεύθερος επαγγελματίας, και ο σύμβουλος Τύπου και γενικός διευθυντής του 9,84, Βασίλης Ταλαμάγκας. Ο Κώστας Τριανταφύλλου κατηγορείται από την Ρηγίλλης, ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με κομματικά στελέχη της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα και τους ζητά να πάρουν θέση εάν θα στηρίξουν ή όχι τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Εκτός από τους επίσημους συνεργάτες του δημάρχου, υπάρχουν και πολλά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται δίπλα του από όλους τους πολιτικούς και αποτελούν το άτυπο επιτελείο του. Πρόσωπα που δεν ανακοινώνονται ποτέ επίσημα και συνήθως διαψεύδεται ότι συμμετέχουν σε συσκέψεις και έχουν ρόλο σημαντικό. Στην περίπτωση του δημάρχου, για παράδειγμα, διαψεύδεται ότι ο Νίκος Μητρόπουλος, που ήταν στο επιτελείο του Μάικλ Δουκάκη, είναι σύμβουλος επικοινωνίας του δημάρχου. Με μεγαλύτερη έμφαση διαψεύδονται και οι επικρίσεις επιτελών της Ρηγίλλης, ότι παλιά στελέχη του κόμματος και ανάμεσά τους κάποιοι βουλευτές διατηρούν στενές σχέσεις με τον δήμαρχο.

Πάντως, όσο θα πλησιάζει η στιγμή για την ίδρυση του κόμματος, πολλοί νέοι συνεργάτες θα προστεθούν στο περιβάλλον του δημάρχου και αναπόφευκτα κάποιοι στο παρελθόν θα έχουν υπηρετήσει το κόμμα της Ν.Δ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “