Εγκαλεί Αρσένη για τον ... φόβο Αβραμόπουλου

Τέσσερις μόλις ημέρες μετά την έντονη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων, το θέμα της Παιδείας επανήλθε αιφνιδίως χθες στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενεργοποίησε μια διάταξη του Συντάγματος για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση και κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Γεράσιμου Αρσένη.

Η ΚΙΝΗΣΗ αυτή του κ. Κ. Καραμανλή ερμηνεύτηκε ως κίνηση αντιπερισπασμού διά της πλαγίας οδού εναντίον του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., ανήσυχος για τις εξελίξεις, επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανεβάσει το ηθικό των οπαδών του και να κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα του. Οι συνεργάτες του, πάντως, επισημαίνουν ότι «η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει και εάν ο δήμαρχος επιχειρήσει να εμποδίσει την πορεία του προς την εξουσία, θα βρεθεί προ άσχημων εκπλήξεων». Την πρόταση της Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός και ο Γεράσιμος Αρσένης την υποδέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση, αφού έχουν τη βεβαιότητα ότι το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης.

Η απόφαση για κατάθεση της πρότασης ελήφθη το πρωί από το ίδιο τον κ. Κ. Καραμανλή και ένα στενό πυρήνα συνεργατών του και το μεσημέρι κατατέθηκε στη Βουλή με επεισοδιακό τρόπο, ενώ το κείμενο το συνέταξαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη, έσπευσαν αμέσως να επικρίνουν τον κ. Κ. Καραμανλή ότι χρησιμοποιεί το Κοινοβούλιο και μάλιστα στο φλέγον θέμα της Παιδείας αναζητώντας διέξοδο στα εσωκομματικά προβλήματα καθώς προβάλλει απειλητικά το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αμηχανία επικρατούσε και μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση του προέδρου να προκαλέσει νέα συζήτηση για την Παιδεία μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, η οποία έγινε στο Κοινοβούλιο.

Αντίθετα, οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή απαντούσαν ότι το μόνο μέλημα του προέδρου αυτή την ώρα είναι να βρεθεί λύση στο θέμα της Παιδείας και να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Μάλιστα, το πρωί, όταν πήρε την απόφαση, είπε στους συνεργάτες του χτυπώντας το χέρι στο γραφείο: «Εγώ θα μεταφέρω την αντιπαράθεση από τους δρόμους στη Βουλή». Όσο για τις επικρίσεις ότι «χτυπάει το σαμάρι για να πονέσει ο γάιδαρος», τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. απαντούν: «Δεν φοβόμαστε τον Αβραμόπουλο. Η συσπείρωση του κόμματος ξεπερνά το 90% και είναι μπετόν. Όποιος επιχειρήσει να διασπάσει αυτό το ισχυρό μέτωπο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους δίκαια αγανακτισμένους ψηφοφόρους του κόμματος».

ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι κάθε ημέρα που περνά η αγωνία στη Ν.Δ. κλιμακώνεται. Οι πληροφορίες που φθάνουν στη Ρηγίλλης είναι ότι συνεργάτες του δημάρχου διερευνούν τις διαθέσεις τοπικών στελεχών, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος ο δήμαρχος συνομιλεί με προσωπικότητες που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιό του. Ταυτόχρονα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος επιδιώκει κάθε ημέρα και μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

Χθες πήγε στο Φανάρι, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη, τον οποίο έχει προσκαλέσει επισήμως στην Αθήνα, και με τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους όχι μόνο δεν διέψευσε ότι προχωρεί στην ίδρυση κόμματος, αλλά θόλωσε ακόμη περισσότερο τα νερά.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα υποδεχθεί στις 2Ο Μαΐου τον Πατριάρχη στην Αθήνα ως δήμαρχος ή ως αρχηγός κόμματος, απάντησε: «Η πόλις των Αθηνών, από πέρυσι, διά στόματός μου είχε δημόσια προσκαλέσει τον Παναγιώτατο στην Αθήνα.

Κάτι που πραγματοποιείται και μας καθιστά ιδιαίτερα ευτυχείς.

Η πόλις τον υποδέχεται και βέβαια ο δήμαρχός της». Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη, ερμηνεύοντας τη δήλωσή του, επισημαίνουν ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ίδρυση κόμματος. «Τώρα πια», λένε, «θα είναι χειρότερα για τον ίδιο εάν κάνει πίσω. Είναι μονόδρομος η ανακοίνωση της ίδρυσης κόμματος. Εάν δεν ήταν σίγουρος, θα έπρεπε από τη Δευτέρα κιόλας να το είχε διαψεύσει, πριν στρέψει εναντίον του ένα μεγάλο μέρος της Ν.Δ.

Σε λίγο το ρήγμα που θα έχει δημιουργηθεί θα είναι αγεφύρωτο». Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα παραμείνει και σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τη σύζυγο του και θα επισκεφθούν τους ναούς της πόλης.

Προβληματισμός επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ, εάν και επισήμως τα ηγετικά στελέχη δηλώνουν ότι το θέμα Αβραμόπουλου αφορά μόνο τη συντηρητική παράταξη. Διευκρινίζουν, επίσης, ότι δεν θα γίνουν διπλές εκλογές τον Ιούνιο, όπως κάποιοι στη Ν.Δ. προβλέπουν, εάν ιδρύσει κόμμα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος τόνισε: «Δεν μας αφορούν οι κινήσεις του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Δεν θα αλλάξουν κανέναν δικό μας σχεδιασμό».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “