Άρξατε πυρ...

Άρχισαν τα όργανα με τις πρώτες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο δήμαρχος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι δεν είχε σταδιοδρομήσει επαγγελματικά πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματός του. Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Κ. Καραμανλής σήκωσε το γάντι και προειδοποίησε τον δήμαρχο Αθηναίων ότι καμιά δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει την πορεία της Ν.Δ. προς την εξουσία.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα οι επιτελείς της Ν.Δ. οργανώνουν την αντεπίθεσή τους, καθώς οι πληροφορίες που φθάνουν στην Ρηγίλλης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο δήμαρχος Αθηναίων μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του ενδεχομένως και μέσα στον Φεβρουάριο. Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι η απάντηση που θα εισπράξει ο δήμαρχος από τη βάση του κόμματος θα είναι σκληρή, ενώ δεν αποκλείουν τώρα ο κ. Κ. Σημίτης να προχωρήσει τον Ιούνιο σε διπλές εκλογές.

ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος άρχισε ήδη της διερευνητικές επαφές του με προσωπικότητες που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο τού υπό ίδρυση κόμματός του. Η απόφασή του είναι στο πρώτο στάδιο να μην υπάρχει κανένα πρόσωπο που να έχει ασχοληθεί ξανά με την πολιτική. Πολύ περισσότερο δεν θα υπάρχουν στελέχη από την Ν.Δ. για δύο λόγους: πρώτον, θέλει να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού της κατηγορίες ότι διασπά την Ν.Δ. και δεύτερον, όπως ο ίδιος με κάθε ευκαιρία επισημαίνει, ότι εάν αποφασίσει να ιδρύσει κόμμα δεν θα ήθελε να κουβαλάει «βαρίδια» από το παρελθόν.

* Στην επίσημη τελετή της υποδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το μεσημέρι στο δημαρχείο, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος άδραξε την ευκαιρία να «καρφώσει» τον κ. Κ. Καραμανλή, αλλά να δώσει και το στίγμα των ανθρώπων που επιθυμεί να τον πλαισιώσουν στην νέα του προσπάθεια. Πλέκοντας το εγκώμιο του κ. Κ. Στεφανόπουλου, είπε επί λέξει: «Η δικηγορική του καριέρα υπήρξε λαμπρή. Και αυτό λέει πολλά. Ο κ. Στεφανόπουλος εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά με την ΕΡΕ το 1964 ύστερα από δεκαετή, όπως προανέφερα, δικηγορική σταδιοδρομία. Το τονίζω, διότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η πορεία πρέπει να είναι από την εργασία και την κοινωνική αυτοδυναμία και ανάδειξη προς την πολιτική και όχι το αντίθετο».

«ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΑΞΙΕΣ»

Στην επίσημη τελετή της υποδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το μεσημέρι στο δημαρχείο, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος άδραξε την ευκαιρία να «καρφώσει» τον κ. Κ. Καραμανλή, αλλά να δώσει και το στίγμα των ανθρώπων που επιθυμεί να τον πλαισιώσουν στην νέα του προσπάθεια

Ο κ.Κ. Καραμανλής, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε σιωπήσει στα όσα λέγονται και γράφονται για το κόμμα Αβραμόπουλου, βρήκε την ευκαιρία χθες το βράδυ να πάρει θέση και να κάνει την πρώτη κίνηση για συσπείρωση της βάσης του κόμματός του. Μιλώντας σε εκδήλωση των γυναικών της Ν.Δ., είπε με έμφαση που αποκάλυπτε τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τον κ. Δ. Αβραμόπουλο: «Την δύναμη της καθαρότητας και της διαύγειας δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να την σταματήσει. Δεν υπάρχει δύναμη που μπορεί να σταματήσει εκείνους που σηκώνουν το βάρος της αποστολής τους. Γιατί εδώ δεν κάνουμε καμιά προσωπική διαδρομή, εδώ υπηρετούμε αξίες».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την μεγάλη συμμετοχή των γυναικών στην εκδήλωση και την θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στον κ. Κ. Καραμανλή, έλεγαν χθες το βράδυ με νόημα ότι «αυτά που είπε ο πρόεδρος ήταν μόνον η πρώτη γεύση, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θα ακολουθήσει. Δεχόμαστε καθημερινά πιέσεις από βουλευτές, τους οποίους πιέζουν οι οπαδοί μας στην επαρχία, να χτυπήσουμε σκληρά και χωρίς καθυστέρηση τον δήμαρχο». Και πρόσθεταν: «Εάν τολμά ας πάει στην επαρχία να περιοδεύσει και δεν θα πιστεύει στα μάτια του με αυτά που θα του συμβούν».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Φανάρι και θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προς το παρόν δείχνει να αντιμετωπίζει τις απειλητικές προειδοποιήσεις με ψυχραιμία, ενώ οι συνεργάτες του επιμένουν πως ακόμη ο κ. Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει πει την τελευταία λέξη.

ΚΩΛΥΜΑ

Πάντως, ο δήμαρχος Αθηνών στην περίπτωση που ιδρύσει κόμμα πριν από τις ευρωεκλογές, για να είναι ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από δήμαρχος. Αυτό καθορίζεται με σαφήνεια από το άρθρο 56 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλέγουν βουλευτές αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων». Το Σύνταγμα βέβαια αναφέρεται στους βουλευτές, αλλά στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του Κώδικα για τους δήμους και κοινότητες προβλέπεται ότι το ίδιο ισχύει και για τους ευρωβουλευτές. Υπάρχει και ένα δεύτερο κώλυμα. Ο Κώδικας ορίζει ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν έδρα διαμονής τους την περιφέρεια που εκλέγονται. Το ίδιο ισχύει και για τους ευρωβουλευτές. Σήμερα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να έχουν ως έδρα διαμονής τους το Στρασβούργο. Εάν όμως ο κ. Δ. Αβραμόπουλος επιλέξει να είναι αρχηγός του κόμματος και να τοποθετήσει άλλον επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο, τότε μπορεί να συνεχίσει να είναι δήμαρχος.

Ο ΔΕΞΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

Και ενώ στη βάση της Ν.Δ. επικρατεί αναστάτωση και αγωνία για το μέλλον της παράταξης, με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο για την ίδρυση νέου κόμματος οι εφημερίδες που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «Απογευματινή» στο κύριο άρθρο της με τον τίτλο «Δόλιοι οι στόχοι και οι μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ», μιλάει για κυβερνητικές μεθοδεύσεις με στόχο: πρώτον, να διασπάσουν την Ν.Δ. και δεύτερον, να αποδυναμώσουν τον δήμαρχο. Αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια στον κ. Δ. Αβραμόπουλο, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε έπαιξε ρόλους διασπαστικούς και είναι γνωστός για την προσπάθειά του να συνθέσει τις δυνάμεις του δήμου και τονίζει: «Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που έχει δικαίωμα να τρέφει φιλοδοξίες, σιωπά. Σιωπά, διότι διαθέτει και πείρα και αλάθητη κρίση. Και διακατέχεται από πολιτικό αισθητήριο και σύνεση σε βαθμό που να είναι σε θέση να κρίνει πότε και εάν θα πρέπει να κάνει πράξη τις φιλοδοξίες του».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» στο άρθρο του Χρήστου Πασαλάρη, αφού αναφέρεται στην ταραχή και την ανησυχία των οπαδών της Ν.Δ., καλεί τον Κώστα Καραμανλή, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και την Γιάννα Αγγελοπούλου, που είναι προσωπικότητες «νέας κοπής, να συνεννοηθούν και να υπερβούν τους εαυτούς τους για το καλό του τόπου». Μάλιστα, επισημαίνει ότι ουδείς σκέφθηκε τι θα συμβεί εάν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος δημιουργήσει κόμμα και συνεργασθεί στη συνέχεια με τον Καραμανλή για να δημιουργήσουν την κυβέρνηση του 21ου αιώνα.

«ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ»

Ιδιαίτερα επικριτική με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο είναι η «Βραδυνή» στο πρώτο θέμα της με τον τίτλο «Προς Αβραμόπουλο και άλλους αποδέκτες… Τελεσίγραφο Καραμανλή. “Με την παράταξη ή με το Μαξίμου”».

Ουδέτερη στάση και χαμηλούς τόνους τηρεί ο «Αδέσμευτος» του Δ. Ρίζου. Κάνει λόγο για πανικό στο ΠΑΣΟΚ και σκεπτικισμό στην Ν.Δ. για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αντίθετα, ο «Αδέσμευτος» του Κ. Μήτση στηρίζει ανοιχτά την ηγεσία της Ν.Δ. και στο βασικό θέμα της έχει τίτλο «Κώστας Καραμανλής – Πορεία στη βάση. Σκληρή απάντηση σε Αβραμόπουλο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “