Σταυρόλεξο Αβραμόπουλου

Κάνουν τον αδιάφορο…

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζουν από χθες ο Κώστας Καραμανλής και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ένα παιχνίδι που απαιτεί γερά νεύρα, όσο ο δήμαρχος Αθηναίων αρνείται να αποκαλύψει εάν τελικά θα ιδρύσει κόμμα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές. Και είναι ένα παιχνίδι που θα συνεχισθεί για αρκετές ημέρες, με μπλόφες, σιβυλλικές δηλώσεις, δήθεν αδιαφορία και πολλή αμηχανία. Ο δήμαρχος Αθηναίων, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό που κατάφερε στη Ρηγίλλης, δηλώνοντας στο «Βήμα» ότι τα κόμματα έχουν κλείσει τον βιοϊστορικό τους κύκλο, ακολουθεί την τακτική της σιωπής. «Καμία δήλωση προς το παρόν. Ό, τι είχε να πει ο δήμαρχος γι’ αυτή την ώρα το έχει πει», λένε οι συνεργάτες του. Παράλληλα, τώρα που «στη βράση κολλάει το σίδερο», οργανώνει δύο εντυπωσιακές εμφανίσεις μέσα στην εβδομάδα. Την Τετάρτη θα υποδεχθεί στο δημαρχείο, με όλες τις τιμές που αρμόζουν στον αρχηγό του κράτους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο. Την Πέμπτη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Πατριάρχη. Πάντως οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον δήμαρχο προβλέπουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ίδρυση νέου φορέα και μόνο μια απρόβλεπτη εξέλιξη θα μπορούσε να ματαιώσει προς το παρόν τα σχέδιά του, αφού ούτως ή άλλως αυτό κάποια μέρα θα συμβεί.

Στη Ρηγίλλης χθες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Οι αυστηρές οδηγίες του προέδρου όμως για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση έπιασαν τόπο. Καμία επίσημη δήλωση δεν έγινε από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος προτίμησε το πρωί να μείνει στο σπίτι του και να προετοιμάσει εκεί την ομιλία του για τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την Παιδεία. Και το βράδυ, όταν ρωτήθηκε, προσερχόμενος στο Κοινοβούλιο, για το ενδεχόμενο νέο κόμμα αρνήθηκε να πει οτιδήποτε.

Η εντολή του προέδρου της Ν.Δ. στα στελέχη είναι σαφής. «Μην κάνετε καμία δήλωση. Αδιαφορήστε». Σ’ αυτή την τακτική θα επιμείνει και τις προσεχείς ημέρες ο κ. Κ. Καραμανλής, μολονότι αρκετά στελέχη του εισηγούνται να εγκαινιάσει σκληρή γραμμή έναντι του δημάρχου και να καταγγείλει συμφωνίες του παρασκηνίου με επιτελείς του ΠΑΣΟΚ και παράγοντες που επιθυμούν πάση θυσία να παραμείνει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση.

Σ’ αυτό το κλίμα ήταν από την πρώτη στιγμή και η αντίδραση του τομεάρχη κ. Π. Παυλόπουλου, ο οποίος μίλησε για μαθητευομένους μάγους των υπόγειων του Μεγάρου Μαξίμου που προωθούν σενάρια για την ίδρυση νέου κόμματος. Σήμερα αρκετοί βουλευτές ακολούθησαν την τακτική αυτή, ενώ περισσότερο επιθετικός ήταν ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης. «Όποιος τολμήσει ­ είπε ­ να εμποδίσει την πορεία της Ν.Δ. προς τα εμπρός θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνολο των οπαδών του κόμματος».

«Τι σημαίνει αυτό;». Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα κορυφαία στελέχη εξηγούν: «Φίλος, φίλος ο Αβραμόπουλος αλλά για όσο είναι δήμαρχος. Εάν τολμήσει να κάνει το βήμα για κόμμα δεν θα μπορέσει να περπατήσει στην επαρχία. Η βάση της Ν.Δ. τώρα πιστεύει ότι βρίσκεται μπροστά στη βρύση και όποιος την εμποδίσει να πιει νερό θα έχει την τύχη του Σαμαρά. Θα του συμπεριφερθούμε ως να πρόκειται για αποστάτη με όσα αυτό συνεπάγεται».

Παλιοί βουλευτές, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, λένε ο κ. Κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει εδώ και καιρό, όταν γίνει πρωθυπουργός, να ρωτήσει τον κ. Δ. Αβραμόπουλο εάν επιθυμεί να γίνει υπουργός και εάν είναι θετική τότε θα του δώσει το υπουργείο Εξωτερικών ή όποιο άλλο υπουργείο θέλει.

Ανεξαρτήτως όμως, εάν τελικά θα κάνει ή όχι κόμμα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο πρώτος κλυδωνισμός στη Ν.Δ. είναι σημαντικός. Τοπικά στελέχη και ψηφοφόροι σ’ όλη τη χώρα ζητούν επίμονα να πληροφορηθούν από τους βουλευτές τους και δημοσιογράφους εάν ο δήμαρχος Αθηναίων προχωρεί στην ίδρυση κόμματος.

Αλλά αρκούσε και μια βόλτα χθες το βράδυ στη Βουλή για να διαπιστώσει την αγωνία των βουλευτών της Ν.Δ. Επί πέντε ώρες στα πηγαδάκια στο περιστύλιο και στο καφενείο το κόμμα Αβραμόπουλου ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης.

ΘΕΤΙΚΗ εξέλιξη για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού χαρακτήρισαν οι κ.κ. Σ. Μάνος και Β. Κοντογιαννόπουλος το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο.
Ο κ. Σ. Μάνος διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά του για την ίδρυση δικού του κόμματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “