Τους τρομάζει ο Αβραμόπουλος

Ένα βήμα πιο κοντά στην ίδρυση κόμματος βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων. Για πρώτη φορά δήλωσε ανοιχτά ότι «οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί έκλεισαν τον βιοϊστορικό κύκλο τους» και ότι «είναι καιρός να περάσουμε σε μια καινούργια εποχή».

Οκ. Δ. Αβραμόπουλος χωρίς να διαψεύδει ούτε να επιβεβαιώνει ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει την πλατεία Κοτζιά και να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή, με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» ανοίγει ένα παράθυρο στην αποκάλυψη των σχεδίων του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην ολοκληρώσει τη θητεία του στον δήμο.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε με τη συνέντευξη του κ. Δ. Αβραμόπουλου έχει προκαλέσει αμηχανία και νευρικότητα στην Ρηγίλλης. Επισήμως, από το περιβάλλον του προέδρου δεν υπήρξαν επικριτικά σχόλια για τον δήμαρχο Αθηναίων. Στελέχη όλων των τάσεων, όμως, επισημαίνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ένα κόμμα υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κλείνει οριστικά στη Ν.Δ. τον δρόμο για την εξουσία.

« ΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ « ΚΑΙ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ «

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναστατώνει ακόμη περισσότερο του ανησυχούντες στην Ρηγίλλης, όταν ερωτάται εάν κάποιοι πρέπει να ανησυχούν με τις πρωτοβουλίες του: «Στην πολιτική», λέει «όπως και στη ζωή, αν κάτι το επιθυμείς πολύ το επιτυγχάνεις και αν κάτι το φοβάσαι με τη στάση σου το προετοιμάζεις και σου συμβαίνει».

Η συνέντευξη του κ. Δ. Αβραμόπουλου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν μια ακόμη κίνηση προς την πορεία που έχει χαράξει από την επόμενη της επανεκλογής του στον Δήμο της Αθήνας.

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Τέσσερα λεπτά πριν μπει ο καινούργιος χρόνος, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέβηκε στην εξέδρα της πλατείας Συντάγματος. Τα φώτα χαμήλωσαν κι εκείνος μέσα από τις ευχές γύριζε σελίδα στην πολιτική του πορεία. «Ευχόμαστε», είπε «να είναι το 1999 μια χρόνια που θα ανοίξει νέους δρόμους ελπίδας και δημιουργικότητας για τον τόπο μας. Και να είναι το 1999 μια χρόνια που όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά, σε μια πατρίδα όπως την ονειρευόμαστε».

Οι χιλιάδες πολίτες της Αθήνας που συγκεντρώθηκαν στην καρδιά της πόλης για να γιορτάσουν, χειροκρότησαν θερμά τον δήμαρχο. Με τον ίδιο τρόπο που τον χειροκρότησαν μπροστά στο δημαρχείο την νύχτα των εκλογών, όταν την ώρα της πανηγυρικής επανεκλογής του μιλούσε για «παράταξη των πολιτών και για πλειοψηφία που ξεπερνά τα όρια των κομμάτων».

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ

Η συζήτηση για τον αν θα κάνει ή όχι κόμμα ο Αβραμόπουλος άρχισε εδώ και 4 χρόνια, από τότε δηλαδή που εξελέγη πρώτη φορά δήμαρχος. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν ότι μελετά σοβαρά την ίδρυση δικού του πολιτικού φορέα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό να συμβεί και πριν από τις ευρωεκλογές αλλάζοντας έτσι σε λίγους μήνες τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Επισήμως, όταν ερωτάται εάν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πλατεία Κοτζιά, απαντά σιβυλλικά. Όπως χθες, που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι «αυτές είναι ερμηνείες που δίνονται κυρίως από τρίτους. Όπως γνωρίζετε, από την μέχρι σήμερα δημόσια πολιτεία μου για καθετί που με αφορά, που έχει άμεση σχέση με ρόλους και αποστολές που μου αναθέτουν οι συμπολίτες μου, μιλώ την ώρα που πρέπει. Όλα όσα γράφονται και ακούγονται αυτές τις ημέρες δεν φέρουν τη δική μου υπογραφή».

ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Είναι αλήθεια ότι οι δηλώσεις του κ. Δ. Αβραμόπουλου σ’ αυτό το θέμα είναι διπλής ανάγνωσης. Μόνο εκείνοι που τον γνωρίζουν καλά, παρακολουθούν τη διαδρομή του και έχουν μιλήσει στο παρελθόν αρκετά μαζί του, μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές αποχρώσεις μέσα από παιχνίδι των λέξεων και να διαπιστώνουν ότι κάθε φορά προχωρά ένα βήμα προς την ικανοποίηση της φιλοδοξίας του να κυριαρχήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Η παράταξη των πολιτών υπάρχει σε όλα τα κόμματα», είχε πει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» στις 2 Νοεμβρίου, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι στόχος του είναι το κόμμα που θα δημιουργήσει στο μέλλον να αντλήσει όχι μόνο από τη δεξαμενή της Ν.Δ. αλλά και από του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ

Το ερώτημα είναι, ποιο είναι τώρα το επόμενο βήμα του δημάρχου Αθηναίων. Όποιος σπεύσει να το προβλέψει, είναι σίγουρο ότι θα κάνει λάθος. Ο ίδιος, όταν ερωτάται, συνιστά αναμονή και υπομονή. Άλλωστε ­ όπως λέει ­ τώρα δεν υπάρχει θέμα αιφνιδιασμού για κανέναν. Χρειάζεται υπομονή και ότι είναι να συμβεί, θα το δείξει η ζωή. Πάντως, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θέλει να ηγηθεί μιας μεγάλης πλειοψηφίας πολιτών, με τελικό στόχο να γίνει πρωθυπουργός. Εάν αναβάλει τα σχέδιά του και δεν προχωρήσει στο τελικό βήμα, αυτό σημαίνει ότι οι συγκυρίες αυτή την ώρα δεν τον ευνόησαν και επειδή δεν του αρέσει ούτε στη ζωή ούτε στην πολιτική να χάνει, θα παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων, μέχρι να βρει πάλι την κατάλληλη ευκαιρία.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ «ΤΖΑΚΙΑ»

Στο νέο κόμμα, εάν και όποτε αυτό συγκροτηθεί, δεν θα υπάρχουν στην πρώτη φάση επώνυμα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. κι αυτό γιατί ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θέλει η κίνησή του να συμβολίζει κάτι το εντελώς φρέσκο χωρίς «βαρίδια» από το παρελθόν. Τηρεί, επίσης, απόσταση από λεγόμενα «τζάκια» της πολιτικής αλλά και «πολιτικούς του κομματικού σωλήνα», όπως αποκαλεί τα στελέχη που αναδείχθηκαν μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες. Ο ίδιος αυτοαποκαλείται αυτοδημιούργητος και της ίδιας διαδρομής επιθυμεί να είναι και τα στελέχη που θα σταθούν δίπλα του.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Τους στόχους του κ. Δ. Αβραμόπουλου θα τους διευκόλυνε απόλυτα μια αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον. Στην περίπτωση που ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, θεωρείται βέβαιον ότι την ίδια στιγμή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ανακοινώσει ότι προχωρεί στην ίδρυση φορέα. Τότε κανείς ­ όπως λένε οι φίλοι του ­ δεν θα μπορεί να τον επικρίνει ότι κλείνει τον δρόμο της Ν.Δ. προς την εξουσία, αφού θα έχει το επιχείρημα ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ριζικά και κανείς δεν θα διαθέτει πλειοψηφία, για να κυβερνήσει μόνος του.

«ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ»

Στην Ρηγίλλης παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις κινήσεις του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Η επίσημη αντίδραση των συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή ήταν, ότι στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο δήμαρχος Αθηναίων επιδοκιμάζει όλες τις τακτικές κινήσεις, τη στρατηγική και τον πολιτικό λόγο του κ. Κ. Καραμανλή. Ο κ. Π. Παυλόπουλος, όμως, μίλησε για φανταστικά σενάρια αναφερόμενος στα όσα λέγονται περί νέων κομμάτων: «Η πρόσφατη σεναριολογία», τόνισε, «περί δημιουργίας νέων κομμάτων που στηρίζεται στην παραγωγή πολιτικών φαντασιώσεων και φθάνει ως την απροκάλυπτη διαστρέβλωση δηλώσεων ή συνεντεύξεων αποτελεί χονδροειδή προσπάθεια των μαθητευόμενων “επικοινωνίας” των υπογείων του Μεγάρου Μαξίμου».

Περισσότερο επιθετικός ήταν ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος μιλώντας στο Mega δήλωσε με έντονο τρόπο ότι «όσο οι εξωθεσμικοί υποστηρικτές του κ. Σημίτη διαπιστώνουν την οριστική κατάρρευσή του, θα εξυφαίνουν σενάρια τα οποία δεν αφορούν την παράταξη και τα στελέχη της».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “