Συνταγές για... περιοδείες

Ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος, που στηρίχθηκε από το ΚΚΕ την πρώτη Κυριακή των εκλογών, προσφωνώντας χθες το βράδυ τον κ. Κ. Καραμανλή τού είπε ότι εάν ο λαός τον ψηφίσει, μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Και διευκρίνισε: «Εγώ δεν θα σας ψηφίσω».

Με λουλούδια υποδέχθηκαν τον κ. Καραμανλή στον Δήμο Βύρωνα. Ο δήμαρχος Νίκος Ρογκάκος, πάντως, του ξεκαθάρισε ότι δεν θα τον ψηφίσει…

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ. χαμογελώντας τού απάντησε: «Καλά θα κάνετε. Δεν ήρθα εδώ για να πάρω την ψήφο σας, αλλά να πάρω την ψυχή σας». Οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί προφανώς βρήκαν το λογοπαίγνιο αυτό έξυπνο και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Όσο για τους συνεργάτες του προέδρου, με ικανοποίηση λένε ότι πέτυχε επικοινωνιακά η περιοδεία στον Βύρωνα, αφού οι εντυπώσεις κερδήθηκαν.

Η αυθόρμητη συμπεριφορά τού κ. Κ. Καραμανλή στον Βύρωνα, πάντως, δεν ήταν και τόσο αυθόρμητη. Αντίθετα, ακολούθησε πιστά την συνταγή της επικοινωνιακής τακτικής που έχουν σχεδιάσει οι ειδικοί για λογαριασμό του και εκείνος την προσάρμοσε στο στυλ του.

Ποια είναι η συνταγή; Η πιο απλή και λέει ότι «για να πετύχει κάποιος στη ζωή και πολύ περισσότερο στην πολιτική πρέπει να αναδείξει τα δυνατά του στοιχεία. Αυτά δηλαδή στα οποία είναι καλός». Και πού είναι καλός ο Καραμανλής;

ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ

Πρώτον, στοβήμα. Έχει ρητορικές ικανότητες και το σπάνιο προτέρημα για σύγχρονο πολιτικό να μιλάει από στήθους. Έτσι φροντίζει να αξιοποιεί όλες τις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Ετοιμάζει εκ των προτέρων τις «κορόνες» που θα ρίξει στην κάθε στιγμή της συνεδρίασης για να εισπράξει το χειροκρότημα και να φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό, αφού είναι κοινή διαπίστωση ότι οι «κορόνες» και οι «κοκορομαχίες» δεν είναι το δικό του δυνατό σημείο. Βέβαια, η ρητορική του δεινότητα υπέστη πολλές βελτιώσεις από την ομάδα των συμβούλων, στην οποία προΐστανται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιάννης Λούλης. Τους πρώτους μήνες της ηγεσίας του ήταν κοινή διαπίστωση ότι πλατείαζε, μιλούσε με πολλές παρενθετικές προτάσεις και αρκετό στόμφο, με αποτέλεσμα να μην τον παρακολουθούν οι ακροατές του και να χάνεται το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. «Μιλάει με μικρές προτάσεις, λιγότερες κινήσεις του σώματος και χωρίς πολύ στομφώδες ύφος, αν και δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από αυτό», λένε στην Ρηγίλλης.

Η ΗΛΙΚΙΑ

Δεύτερον και σπουδαιότερο: είναι νέος, γελάει εύκολα, χειρονομεί και χαιρετά με αυθορμητισμό. Μάλιστα όταν μιλάει με συνομηλίκους του και μικρότερους χρησιμοποιεί και φράσεις της λεγόμενης γλώσσας των νέων και εξοικειώνεται αμέσως με τον συνομιλητή του. «Πού είσαι μεγάλε;», «Πώς τα πας;», «Εντάξει;», «Είσαι ωραίος», «Μέσα», «Γουστάρω», «Πού να την κάνουμε», κ.λπ. είναι μερικές από τις εκφράσεις που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Όπως λένε οι φίλοι του, «δεν έχει το άγχος ότι κάποιος θα πει ότι στερείται παιδείας, αφού από τις ομιλίες του προκύπτει με ευκολία ότι έχει και συγκρότηση και είναι αυτό που λέμε διαβασμένος». Πώς αξιοποιεί ο κ. Κ. Καραμανλής αυτό το δυνατό του σημείο; Με απ’ ευθείας επαφή με τον λαό.

Βόλτες στους δρόμους της Αθήνας συνοδευόμενος από 10 οπερατέρ και άλλους τόσους φωτογράφους και περιοδείες στην επαρχία από χωρίου εις χωρίον. Χτυπάει πλάτες, πίνει ή κάνει πως πίνει ούζα, αγοράζει κουλούρια από το καλάθι τού κουλουρά, μπαίνει στα μαγαζιά, ακούει τα προβλήματα των εμπόρων και στέκεται στη μέση της Πανεπιστημίου για να μάθει πώς πληγώθηκε ένα περιστέρι. Το βράδυ μετά τις 9 που έχουν παίξει τα δελτία και την επομένη που κυκλοφορούν οι εφημερίδες, γίνεται ο απολογισμός: 10 χειραψίες, τρεις αυθόρμητες συνομιλίες και λίγος ποδαρόδρομος σημαίνει: μισή σελίδα στις εφημερίδες με φωτογραφίες και από 2 έως 3 λεπτά στα δελτία ειδήσεων. Αντίθετα, τρεις συσκέψεις με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων αποτιμώνται στον επικοινωνιακό απολογισμό με μερικά μονόστηλα και το πολύ καμιά μικρή δήλωσή του στα τηλεοπτικά δελτία. Συμπέρασμα: το αυθόρμητο στυλ του προέδρου είναι ο καλύτερος «προπαγανδιστής του».

Ο ΓΑΜΟΣ

Στην πορεία προέκυψε ένα ακόμη δυνατό όπλο για τον κ. Κ. Καραμανλή: ο γάμος του με την Νατάσα Παζαΐτη. Ούτε καν είχαν φανταστεί οι σύμβουλοί του τον επικοινωνιακό θησαυρό που είχαν κρυμμένο. Η σύζυγος του προέδρου έγινε αμέσως συμπαθής στην κοινή γνώμη και αυτό γιατί, όπως λένε κάποιοι στην Ρηγίλλης, «ενσαρκώνει το όραμα της κάθε συμπαθητικής και μορφωμένης κοπέλας να ανέβει κοινωνικά». Δηλαδή, προσθέτουν, είναι η «αναπαραγωγή του μύθου της Σταχτοπούτας που είναι ένας μύθος διαχρονικός». Δεν έχει το φλέγμα της μεγαλοαστής, δεν είναι επιτηδευμένα όμορφη τόσο ώστε να προκαλεί τη ζήλεια των γυναικών, δεν μιλάει πολύ, είναι ευγενής και διακριτική. Ό, τι χρειάζεται δηλαδή για να γίνει συμπαθής στις πλατιές μάζες. «Η σύζυγός του είναι το 50% της δημόσιας εικόνας του, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί με προσοχή και στις σωστές δόσεις», επισημαίνουν οι φίλοι του βουλευτές. «Όλα αυτά είναι καλά και δίνουν πόντους στον πρόεδρο, αλλά δεν αρκούν», λένε παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη. Και προσθέτουν ότι «εκείνο που απαιτείται τώρα είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξουσίας». Για τον λόγο αυτό, λένε με νόημα, «όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “