Μόνος με... 32 πυρήνες

Στην πολιτική λένε ποτέ μην πεις ποτέ. Όμως στην περίπτωση του Στέφανου Μάνου ισχύει το «ποτέ με τον Καραμανλή». Ο πρώην υπουργός δείχνει να μη συμμερίζεται την άποψη του Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι το «ποτάμι πολλές φορές γυρίζει πίσω» και εμφανίζεται αποφασισμένος να μην επιστρέψει στην Ρηγίλλης όσο στην καρέκλα του προέδρου κάθεται ο Κώστας Καραμανλής. Και όπως εξηγεί, δεν είναι το πρόσωπο που τον ενοχλεί τόσο, όσο αυτά που λέει και πολύ περισσότερο αυτά που πιστεύει για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας.

ΕΝΑ ΝΕΟ κόμμα, λοιπόν, βρίσκεται προ των πυλών της πολιτικής ζωής και το ερώτημα που απασχολεί την Ρηγίλλης είναι πότε και πώς θα ανακοινωθεί επισήμως η ίδρυσή του. Οι επιτελείς τού κ. Στέφ. Μάνου δηλώνουν ότι είναι σχεδόν έτοιμοι και είναι θέμα τακτικής πότε θα κατατεθεί αίτηση στο Πρωτοδικείο. Ήδη, έχουν συγκροτηθεί πυρήνες σε 32 νομούς της χώρας, τους οποίους ο κ. Μάνος αποκαλεί «δίκτυο στήριξης». Στο δίκτυο συμμετέχουν πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα ενεργά με την πολιτική και είναι επιστήμονες, επιχειρηματίες, στελέχη και εργαζόμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο πρώτος πυρήνας συγκροτήθηκε στην Κρήτη, ακολούθησαν οι πυρήνες σε όλα τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες, τη Ρόδο, τη Λέσβο και σε αρκετούς νομούς της Μακεδονίας. Οι αρχικοί σχεδιασμοί των στελεχών τού υπό ίδρυση φορέα ήταν το κόμμα να πάρει μέρος στις εθνικές εκλογές, τώρα όμως μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την λαϊκή ψήφο και στις ευρωεκλογές. «Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις. Δηλαδή εάν στις ευρωεκλογές υπάρχει κλίμα αδιαφορίας και αρνητικής ψήφου, δεν μας αφορά να συμμετάσχουμε. Εάν δοθεί όμως χαρακτήρας πολιτικής αναμέτρησης, θα είμαστε παρόντες και σ’ αυτήν τη μάχη», λένε οι συνεργάτες του πρώην υπουργού.
Οι επιτελείς τού νέου φορέα θεωρούν δεδομένο ότι εάν τον Ιούνιο στηθούν κοινές κάλπες για εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, το νέο κόμμα θα πάρει μέρος παρ’ ότι ο Στέφ. Μάνος πιστεύει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η άποψή του είναι ότι αυτή την απειλή την αφήνει να αιωρείται αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός για να περιορίσει τις αμφισβητήσεις στο πρόσωπό του εν όψει του συνεδρίου. «Θα ήταν μεγάλο λάθος εάν γίνονταν εθνικές εκλογές πριν η χώρα μπει στην ΟΝΕ».

Αύριο ο κ. Μάνος δίνει συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών. Εκεί θα δώσει στην δημοσιότητα μια πρόταση νόμου, και θα καλέσει όλα τα κόμματα να την ψηφίσουν όταν θα κατατεθεί στην Βουλή. Δεν αποκαλύπτει εκ των πρότερων ποια είναι η πρόταση αυτή. Τονίζει όμως με νόημα ότι πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, η οποία θα προκαλέσει συζητήσεις και θα τροφοδοτήσει σενάρια. «Το κόμμα του κ. Μάνου θα αποτελέσει το ρυμουλκό, το οποίο θα βάλει σε τάξη τα πλοία, δηλαδή τα υπάρχοντα κόμματα στο λιμάνι», λένε οι συνεργάτες του με αφορμή την πρόταση που θα ανακοινώσει αύριο και προσθέτουν ότι ο πρώην υπουργός απευθύνεται σε νέες δυνάμεις της κοινωνίας που διαφωνούν και με το ΠΑΣΟΚ και με την Ν.Δ. Η απάντηση στα στελέχη της Ρηγίλλης, που λένε ότι ο κ. Μάνος δεν θα τολμήσει να κάνει κόμμα διότι δεν έχει προσβάσεις στα λαϊκά στρώματα, είναι ότι «ανάμεσα στους υποστηρικτές του νέου φορέα βρίσκονται και πολλοί εργαζόμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν κατανοήσει ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν ταυτίζονται με τις παρωχημένες απόψεις των μεγάλων κομμάτων».

Είναι προφανές, πάντως, ότι οδηγούμαστε σε ανακατατάξεις στον λεγόμενο συντηρητικό χώρο. Εάν υπολογίσει κανείς ότι και ο Γ. Σουφλιάς μελετά το ενδεχόμενο ίδρυσης δικού του κόμματος, τότε τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο. Πάντως, πολλοί στην Ρηγίλλης πιστεύουν ότι τα δύο πρώην κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. «μπλοφάρουν για να διαπραγματευθούν την επιστροφή τους» και δεν θα τολμήσουν να κάνουν τελικά το μεγάλο βήμα. Ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει ότι στις προσεχείς εθνικές εκλογές από την δεξαμενή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δεν θα αντλήσουν ψήφους δύο ακόμη κόμματα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “