Σουφλιάς σε αναμονή...

Ο Γιώργος Σουφλιάς, ακόμη και εάν του ζητήσει δημοσίως συγγνώμη ο Κώστας Καραμανλής, δεν θα επιστρέψει αυτή την ώρα στη Ν.Δ. Δεν θα μπει όμως και στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, μολονότι θεωρεί σοβαρότερο και ικανότερο πολιτικό τον Κώστα Σημίτη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν θα πάει ούτε στο νέο κόμμα του Στέφανου Μάνου.

Είναι αποφασισμένος όμως να μη θέσει τον εαυτό του εκτός μάχιμης πολιτικής και εκτός Βουλής. Και για να συμβεί αυτό, ένας δρόμος απομένει: το δικό του κόμμα. Πότε και πώς θα γίνει αυτό; Ούτε ο ίδιος είναι έτοιμος να απαντήσει όταν τον ρωτούν. Βρίσκεται σε στάση αναμονής και δείχνει να περιμένει κάτι που θα δώσει σάρκα και οστά στα σχέδιά του.

Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. που δεν βρίσκονται στο πλευρό του, αλλά τον αντιμετωπίζουν με συμπάθεια και εκφράζουν τη θλίψη τους που είναι εκτός κόμματος, εκτιμούν ότι ο Θεσσαλός πολιτικός επενδύει πολλά σε μια ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μια αλλαγή που θα δώσει τη δυνατότητα για συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας, άρα θα έχουν τύχη και ρόλο τα νέα κόμματα. Προς το παρόν ο Γιώργος Σουφλιάς φροντίζει να έχει ενεργή παρουσία εντός και εκτός Βουλής. Παρεμβαίνει με δηλώσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα, μιλάει στη Βουλή όταν συζητείται ένα σοβαρό ζήτημα και τις περισσότερες ώρες της ημέρας συγκροτεί το μηχανισμό του σε όλη τη χώρα. Η υποψηφιότητά του στο συνέδριο της Ν.Δ. τον έχει βοηθήσει αρκετά σ’ αυτό. Είχε έρθει σε επαφή εκείνη την περίοδο με εκατοντάδες στελέχη σε όλη τη χώρα, με αρκετά από τα οποία διατήρησε την προσωπική σχέση. Οι φίλοι του λένε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι, μολονότι εμφανίζονται να στηρίζουν ενεργά τον Κώστα Καραμανλή, κρατούν ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιώργο Σουφλιά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός πάντως κινείται διακριτικά. Χωρίς να ανοίγει σε κανέναν τα χαρτιά του, συνομιλεί με όλους σχεδόν τους βουλευτές στο πρώην κόμμα του ενώ παράλληλα συντηρεί τις κοινωνικές του επαφές με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τις σχέσεις του με τα άλλα δύο μέλη τής πάλαι ποτέ «κίνησης των τριών» είναι τυπικές. Με τον Στέφανο Μάνο οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει εδώ και καιρό. Το δηλώνουν και οι δυο ευθέως, τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει έδαφος για κοινή πορεία. Με την Ντόρα Μπακογιάννη τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη στάση που τήρησε η πρώην υπουργός στο θέμα των διαγραφών. Θεωρεί ότι η αντίδρασή της ήταν χλιαρή και άνευρη και διαφώνησε μόνο για την τιμή των όπλων.

Αντίθετα, οι σχέσεις του Γιώργου Σουφλιά με τον Μιλτιάδη Έβερτ είναι καλύτερες από ποτέ. Ήταν μάλιστα ένας από τους πρώτους βουλευτές που έφθασαν στη μεγάλη αίθουσα του «Ιντερκοντινένταλ» για να ακούσουν την ομιλία του πρώην προέδρου της Ν.Δ. πριν από 10 ημέρες. Δύο αναφορές έκανε ο Μιλτιάδης Έβερτ στην προσφορά του Θεσσαλού πολιτικού όταν ήταν σε κυβερνητικά πόστα, και εκείνος τον χειροκρότησε θερμά στο τέλος της ομιλίας.

Και οι δυο έδειχναν να είχαν ξεχάσει όλα όσα τους είχαν οδηγήσει σε μετωπικές συγκρούσεις για μια μεγάλη περίοδο. Έδειχναν να είχαν ξεχάσει ότι επί πέντε μήνες ακόνιζαν τα ξίφη τους για να μονομαχήσουν στο συνέδριο του Μαρτίου μέχρι που μπήκε στην κούρσα ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. και άλλαξε τα δεδομένα. Ο Μιλτιάδης Έβερτ με κάθε ευκαιρία ζητά την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά στο κόμμα, ενώ ο πρώην αντίπαλός του λέει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι «ο Έβερτ σεβόταν τους κανόνες του παιχνιδιού».

Η πρόβλεψη του Θεσσαλού πολιτικού είναι ότι η Ν.Δ. με τη μορφή που έχει σήμερα δεν θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές, ενώ για τις δημοτικές θεωρεί ότι η εικόνα που εμφανίζουν στη Ρηγίλλης για σημαντική νίκη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το ερώτημα πάντως που θα απασχολεί για πολύ καιρό φίλους και «εχθρούς» του Γιώργου Σουφλιά είναι εάν και ποτέ θα προχωρήσει σε δικό του κόμμα. Το βέβαιο είναι ότι ουδείς, για ένα μεγάλο διάστημα, δεν θα έχει επισήμως απάντηση από τον Θεσσαλό πολιτικό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “