Έβγαλε την Ντόρα πέμπτη

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, λένε με νόημα στη Ρηγίλλης, στις σχέσεις της καραμανλικής με την πάλαι ποτέ μητσοτακική πτέρυγα μετά το καψώνι που επεφύλαξε χθες στην Ντόρα Μπακογιάννη ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ντόρα ενοχλημένη. Η πέμπτη και τελευταία θέση στις εκλογές για την Εκτελεστική Επιτροπή σήμανε και το τέλος της εκεχειρίας με τον Κ. Καραμανλή

ΜΕ τη γνωστή τέχνη της κατευθυνόμενης σταυροδότησης οι «μάγειροι» της ηγετικής ομάδας έστειλαν την πρώην υπουργό στην πέμπτη και τελευταία θέση των εκλεγέντων βουλευτών στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Μόλις 46 σταυρούς πήρε η πρώην υπουργός, ενώ στις πρώτες θέσεις εκτινάχθηκαν νεώτερά της πολιτικά στελέχη, τα οποία ήταν στη «σκληρή γραμμή» της ψηφοφορίας που επέβαλε ο πρόεδρος του κόμματος. Πρώτος εξελέγη ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, φίλος και του κ. Μ. Έβερτ αλλά και του κ. Κ. Καραμανλή. Ακολούθησαν με ισοψηφία οι δύο νέοι εκλεκτοί του προέδρου. Η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Γιώργος Ορφανός. Έλαβαν 76 ψήφους ο καθένας, γεγονός που δείχνει τη συνέπεια την οποία επέδειξαν στη «σκληρή γραμμή» οι προσκείμενοι στην ηγεσία. Τέταρτος εξελέγη ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης με 50 ψήφους. Ενισχύθηκε από την ηγεσία χωρίς να είναι στη «σκληρή γραμμή».

Τα επτά εξωκοινοβουλευτικά μέλη που εξελέγησαν πρόσκεινται επίσης στον κ. Κ. Καραμανλή, ενώ δύο φίλοι του κ. Μ. Έβερτ, οι κ.κ. Ν. Μελισάρης και Μ. Μανωλάκος, έμειναν εκτός Οργάνου. Οι εκλεγέντες είναι οι κ.κ. Ελ. Ζαγορίτης, Ευρ. Στυλιανίδης, Μ. Τζάμας, Κυρ. Γριβέας, Ιων. Μανώλης, Π. Βούτος και Ιων. Τραγάκης.

ΕΙΡΩΝΙΚΗ

Μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, στελέχη της μητσοτακικής πτέρυγας σχολίαζαν ότι μια αποστροφή στην ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή στην αρχή της συνεδρίασης μοιάζει να είναι μάλλον ειρωνική: «Σ’ αυτήν την προσπάθεια ­ είπε ­ χωράνε όλοι. Και πρέπει όλες και όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας χωρίς διακρίσεις και παραγκωνισμούς».

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν κρύβει τη μεγάλη ενόχλησή της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς ανέμενε ότι θα εξασφάλιζε μια καλύτερη θέση. Φίλοι της βουλευτές σχολίαζαν ότι «τα όσα λέει ο κ. Καραμανλής περί ενότητας και αξιοποίησης όλων των στελεχών χωρίς αποκλεισμούς είναι αέρας φρέσκος, αφού με τη στάση του περιβάλλοντος φαίνεται ότι υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν με σκληρές γραμμές που αναπαράγουν το κλίμα του συνεδρίου».

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

Από τη Ρηγίλλης η απάντηση επισήμως ήταν «ουδέν σχόλιον». Επιτελικά στελέχη όμως τόνιζαν ότι αδικεί και τον εαυτό της και το κόμμα η κ. Ντ. Μπακογιάννη όταν μιλά για αποκλεισμούς, διότι γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και εξηγούν: «Η στάση της ηγεσίας υπήρξε έντιμη, ουδέποτε της υποσχέθηκε ότι θα ενισχυθεί η υποψηφιότητα, αλλά ούτε δόθηκε εντολή σε κάποιον να μην την ψηφίσει. Είναι προφανές ότι οι απώλειες που είχε ήταν για δύο λόγους: Ο πρώτος ότι δεν είναι πλέον αρχηγός εσωκομματικού μετώπου ώστε να συσπειρώνει διαφωνούντες και ο δεύτερος ότι κάποιοι δικοί της ενοχλούνται που έγινε τομεάρχης και συνεργάζεται στενά με τον Καραμανλή χωρίς να του ασκεί αντιπολίτευση». Προσθέτουν ακόμη ότι εάν η Ρηγίλλης ήθελε να «κόψει» την κ. Ντ. Μπακογιάννη, θα το έκανε. Με ποιο τρόπο; Θα ενθάρρυνε ­ όπως λένε ­ τον φίλο του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Ν. Νικολόπουλο, να είναι υποψήφιος και έτσι και οι πέντε που θα εκλέγονταν θα ανήκαν στον ηγετικό πυρήνα.

ΑΛΛΟΥΣ 21

Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική δύναμη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Κεντρική Επιτροπή δεν είναι μεγάλη αφού η συντριπτική πλειοψηφία ελέγχεται από τον εκάστοτε πρόεδρο. Οι δικοί της άνθρωποι είναι περίπου 25, επομένως έλαβε και άλλες 21 ψήφους από φίλους είτε του κ. Κ. Καραμανλή είτε του κ. Μ. Έβερτ.

Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία δεν ταυτίζονται με καμία πλευρά τόνιζαν ότι με την κίνησή του αυτή ο κ. Κ. Καραμανλής ήθελε να καταστήσει σαφές στην κ. Ντ. Μπακογιάννη αλλά και στους επίδοξους διαφωνούντες ότι εκείνος έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και καθορίζει τα όρια της δύναμης του καθενός εντός των Οργάνων. Δηλαδή με άλλα λόγια ­ όπως επισημαίνουν ­ είπε στην Ντόρα Μπακογιάννη: «Θα μπορούσα να σε αποκλείσω από την Εκτελεστική. Δεν το έκανα, αλλά δεν ήθελα να αυξήσω και την επιρροή σου».

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το σίγουρο είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής γύρισε σελίδα στις σχέσεις του με την κ. Ντ. Μπακογιάννη, αφού η εκεχειρία που είχαν συνάψει όταν την τοποθέτησε τομεάρχη αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “