Κόντρα για τον Σαμαρά

Πέρασε στην αντεπίθεση ο κ. Μ. Έβερτ για το θέμα του κ. Α. Σαμαρά και προτρέπει τον κ. Κ. Μητσοτάκη να παραμερίσει τις προσωπικές του πικρίες και να αποδεχθεί την επιστροφή στο κόμμα του προέδρου της «Άνοιξης», διότι αυτό συμφέρει το κόμμα.

Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ των δύο πρώην προέδρων της Ν.Δ. προκαλεί ενόχληση στον κ. Κ. Καραμανλή, σε μια στιγμή που επιθυμεί το κόμμα να εμφανίζεται ενωμένο και έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης χαρακτηρίζουν τη διαμάχη Μητσοτάκη – Έβερτ «σκιαμαχία για ένα ανεπίκαιρο θέμα» και αποκλείουν αυτή την ώρα την επιστροφή του κ. Α. Σαμαρά στις ευρωεκλογές. Αφήνουν, όμως, ανοιχτό το παράθυρο για τις εθνικές εκλογές.

«ΜΙΚΡΟΓΕΙΤΟΝΙΑ»

Ο κ. Μ. Έβερτ, μιλώντας στον Φλας έριξε το γάντι στον πρώην πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στην απειλή του κ. Κ. Μητσοτάκη ότι θα φύγει από τη Ν.Δ. και θα δημιουργήσει δικό του κόμμα, εάν επιστρέψει ο κ. Α. Σαμαράς, είπε με έμφαση: «Αν ο καθένας αρχίσει να χρησιμοποιεί τις ίδιες εκφράσεις και τις ίδιες σκέψεις, τότε γινόμαστε μικρογειτονιά. Μένω ή δεν μένω στο ίδιο δωμάτιο με τον άλλον, στην ίδια πολυκατοικία ή στην ίδια γειτονιά.

Γι’ αυτό πρέπει να δούμε τις πολιτικές αρχές. Οι πολιτικές αρχές αυτήν τη στιγμή και το συμφέρον του τόπου επιβάλλουν τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της παράταξης».

Και πρόσθεσε: «Εγώ αντιλαμβάνομαι πολύ καλά το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη ως προς τον Σαμαρά. Το αντιλαμβάνομαι, το σέβομαι, το εκτιμώ, αλλά αυτό που αντιλαμβάνομαι, είναι το συμφέρον του τόπου και όχι τα προσωπικά μας».

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επιμένει στη θέση του και με κάθε ευκαιρία διαμηνύει στη Ρηγίλλης ότι θα προχωρήσει σε νέο κόμμα, όποτε και εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να στρέψει αλλού την προσοχή βουλευτών και στελεχών όλων των βαθμίδων, στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες σήμερα με την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Το μήνυμα λέει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές δίνοντας την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να αναδειχθούν. Επομένως, κανενός τα προνόμια και τα «οφίτσια» δεν είναι δεδομένα.

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., για να καταστήσει σαφές ότι όσα λέει τα εννοεί, «αποκαθηλώνει» σήμερα από την Εκτελεστική Επιτροπή δύο ανθρώπους που πάλεψαν με νύχια και με δόντια για την εκλογή του: τον θείο του κ. Αχ. Καραμανλη και τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη.

Στη θέση τους προωθεί την κ. Μ. Γιαννάκου και τον βουλευτή κ. Γ. Ορφανό.

Επειδή, όμως, δεν θέλει και να κατηγορηθεί για αχαριστία απέναντι στους ανθρώπους που τον ανέδειξαν και τον στηρίζουν, θα τους επαναφέρει στο όργανο από την πίσω πόρτα.

Δηλαδή, θα τους καλεί στις συνεδριάσεις με τις άλλες τους υψηλές κομματικές ιδιότητες.

Ο μεν κ. Γ. Κεφαλογιάννης είναι πρόεδρος του πειθαρχικού, ο δε κ. Αχ. Καραμανλής θα αναλάβει σύντομα σημαντικό κομματικό αξίωμα.

Υποψηφιότητα θα θέσει και η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η εκλογή της οποίας θεωρείται βεβαία, ενώ πιθανότητα θα εκλέγουν και οι κ.κ. Ε. Μεϊμαράκης και Β. Μιχαλολιάκος.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Από τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα οι κ.κ. Κυρ. Γριβέας, Λ. Ζαγορίτης, Ν. Μελλισάρης και Ευ. Στυλιανίδης.

Πάντως, μετά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την εκλογή των νέων μελών της Εκτελεστικής, η ηγετική ομάδα είναι στραμμένη με τα μάτια στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στο Στάδ.ιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στη συνδιάσκεψη αυτή, την οποία στη Ρηγίλλης αποκαλούν μικρό συνέδριο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα να καλέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, προβλέποντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Συνεργάτες του εισηγούνται από το βήμα της συνδιάσκεψης να πει ότι χαρίζει το υπόλοιπο της ποινής και επιστρέφουν στο κόμμα οι κ.κ. Π. Παπαληγούρας, Π. Τατούλης, Ν. Κάκαλος και Γ. Γιακουμάτος.

Οι τρεις πρώτοι έχουν διαγραφεί για έναν χρόνο και η ποινή λήγει τον Φεβρουάριο.

Ο τελευταίος διεγράφη το καλοκαίρι για έξι μήνες και η ποινή λήγει, επίσης, τον Φεβρουάριο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “