Σφαγείο κορυφαίων η Α' Αθηνών

Κρύος ιδρώτας λούζει καλοκαιριάτικα τους εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους επτά της Ν.Δ. στην Α’ Αθηνών, καθώς από την επομένη των ευρωεκλογών δίνουν και παίρνουν οι φήμες για προβεβλημένα στελέχη τα οποία επιθυμούν να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των υποψηφίων σ’ αυτή την περιφέρεια.

Είναι σφαγείο. Η εμφάνιση των Κ. Σκανδαλίδη και Χρ. Παπουτσή (επάνω) στην Α’ Αθηνών και των Δ. Αβραμόπουλου και Ά. Σπηλιωτόπουλου (κάτω) αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το τοπίο και να εντείνουν τη μάχη του σταυρού

Στη Ν.Δ. η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μέχρι πρότινος πίστευε ότι κανείς δεν μπορεί να την «κουνήσει» από την πρώτη θέση που κατέλαβε στις εκλογές του 1996, απειλείται τώρα από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Μιλτιάδη Έβερτ, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος που ετοιμάζεται εδώ και τρία χρόνια να χτυπήσει και αυτός την πρώτη θέση στην παρθενική μάχη της εκλογής του με σταυρό, τώρα ίσως χρειαστεί να θέσει λίγο πιο χαμηλούς στόχους.

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η εμφάνιση του Κώστα Σκανδαλίδη και του Χρήστου Παπουτσή στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών αλλάζει τους συσχετισμούς και αναστατώνει τους 9 εν ενεργεία βουλευτές. Και ο γραμματέας τού Κινήματος και ο μέχρι σήμερα επίτροπος θα παλέψουν σκληρά για την πρώτη θέση την οποία κατέχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές θα εκλέξει λιγότερους βουλευτές.

Σφαγείο των επωνύμων αποκαλείται στη γλώσσα της πολιτικής η Α’ Αθηνών και όχι άδικα, αφού κορυφαία στελέχη σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δει τη μετοχή τους σ’ αυτή την περιοχή να κατρακυλά, την ώρα που πίστευαν ότι βρίσκονται στο ζενίθ της καριέρας τους. Κλασικά παραδείγματα είναι ο Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος λίγο έλειψε να μην εκλεγεί το 1977, και ο Στέφανος Μάνος που έμεινε εκτός Βουλής το 1981 και στην ενδιάμεση εκλογή του ’89. Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν συμβεί μέχρι σήμερα αντίστοιχα περιστατικά «αλλά ποτέ δεν είναι αργά», όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. εξέλεξε στην Α’ Αθηνών 7 βουλευτές. Η κ. Ντ. Μπακογιάννη μετακόμισε από την Ευρυτανία στην Αθήνα και εξελέγη πρώτη με 101.278 σταυρούς. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο κ. Στ. Μάνος με 76.501 και ακολούθησαν ο Γιώργος Βουλγαράκης με 5Ο. 569, η Μαριέττα Γιαννάκου με 39.640, η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη με 33.827, ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας με 32.921, και ο Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος με 26.187.

Οι προοπτικές

Τώρα το τοπίο αλλάζει ριζικά. Η ενδεχόμενη κάθοδος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στον στίβο των εθνικών εκλογών δημιουργεί νέα δεδομένα. Στη Ρηγίλλης οι πάντες πιστεύουν ότι «αν ο δήμαρχος μπει στη μάχη θα εκλεγεί μακράν πρώτος, αφού στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB διατήρησε την ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητά του με οριακές απώλειες». Αυτή βεβαίως είναι μια εξέλιξη που δεν ικανοποιεί την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., αλλά επίσης δεν θα την ικανοποιούσε για δεύτερη φορά να εκλεγεί πρώτη η κ. Ντ. Μπακογιάννη. Ο κ. Μ. Έβερτ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή αν θα επιστρέψει στην παλιά εκλογική του περιφέρεια. Η απόφαση θα είναι αποκλειστικά δική του. Στην περίπτωση όμως που κατεβεί στην Α’ Αθηνών, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι σίγουρα θα χτυπήσει με πολύ μεγάλες πιθανότητες τη δεύτερη θέση μετά τον δήμαρχο. Πάντως, οι συνεργάτες της κ. Ντ. Μπακογιάννη λένε ότι είναι δύσκολο η πρώην υπουργός να χάσει την πρωτιά και ακόμη πιο δύσκολο να χάσει τη δεύτερη θέση στην περίπτωση που εκλεγεί πρώτος ο δήμαρχος, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, δεν διακατέχονται από τέτοιο άγχος.

Και… Σπηλιωτόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία στη Ρηγίλλης ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος δεν θα πολιτευθεί τελικά στον τόπο καταγωγής του, την Αχαΐα, αλλά στην Α’ ή την Β’ Αθηνών, με πιο πιθανή την Α’. Σε μια τέτοια περίπτωση, παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες ανακατατάξεις στη σειρά εκλογής, καθώς είναι αναμενόμενο ότι ο κομματικός μηχανισμός θα στηρίξει ενεργά τον εκπρόσωπο. Επιπλέον, ο κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος είναι ένα προβεβλημένο πρόσωπο με υψηλή δημοτικότητα, που απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του προέδρου. Στον μακρύ κατάλογο πιθανότατα θα προστεθεί ο μέχρι σήμερα ευρωβουλευτής της «Άνοιξης» κ. Ν. Κακλαμάνης, ένα στέλεχος το οποίο όλοι στη Ρηγίλλης επιθυμούν να επιστρέψει στη Ν.Δ.

Στην ίδια περιφέρεια θα πολιτευθεί με μεγάλες πιθανότητες για πολύ καλή σειρά εκλογής ο κ. Π. Παυλόπουλος. Μικρότερες πιθανότητες έχει ο στενός συνεργάτης τού κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γ. Αλογοσκούφης, ενώ δυναμικά θα μπει στη μάχη με πολύ ανεβασμένες μετοχές η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, αν τελικά επιστρέψει στην Α’ Αθηνών από το Ευρωκοινοβούλιο. Στη Ρηγίλλης πάντως, υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά το κόμμα τους θα εκλέξει 9 ή 10 βουλευτές από 7 που διαθέτει σήμερα, «επομένως υπάρχει χώρος για όλους και η σειρά δεν έχει καμιά σημασία», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ η μάχη για την πρώτη και δεύτερη θέση θα δοθεί, όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, μεταξύ των κ.κ. Γ. Παπανδρέου ­ ο οποίος έχει πάντα πολύ υψηλή δημοτικότητα ­, Γ. Παπαντωνίου, Κ. Σκανδαλίδη και Χρ. Παπουτσή. Στις προηγούμενες εκλογές την πρώτη θέση είχε καταλάβει ο κ. Γ. Παπανδρέου με 100.355 ψήφους και δεύτερος ο κ. Γ. Αρσένης με 48.736. Ακολούθησαν οι κ.κ. Γ. Παπαντωνίου με 37.590, Αθ. Αλευράς με 36.700, Π. Οικονόμου με 35.850, Αθ. Τσούρας με 32.856, Αν. Πεπονής με 29.839, Ελένη Ανουσάκη με 23.909 και Γ. Ρωμαίος με 21.569.

Στις επόμενες εκλογές μπαίνει με μεγαλύτερη δυναμική στη μάχη ο κ. Γ. Παπαντωνίου, αφού είναι ο μακροβιότερος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και θεωρείται επιτυχημένος. Ανάσα δημιουργεί σε πολλούς η ενδεχόμενη μετακόμιση του κ. Γ. Αρσένη στις Βρυξέλλες, αν τελικά γίνει επίτροπος. Αυτό όμως δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να εκλέξει και πάλι 9 βουλευτές και έτσι κάποιοι από τους υπάρχοντες ή τους καινούργιους δεν θα βρουν τον δρόμο για το Κοινοβούλιο.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η μάχη του σταυρού στην Α’ Αθηνών θα είναι ένα παιχνίδι για γερά

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “