«Ήταν προσωπική μου επιλογή. Δεν με "έμπλεξε" κανείς με την πολιτική»

Το γραφείο του στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Ρηγίλλης είναι ακριβώς όπως του το παρέδωσε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. «Δεν έχω φέρει ούτε ένα δικό μου αντικείμενο. Μόνο μία εικόνα είναι δική μου, την οποία μου δώρισε ένα φίλος. Και αυτό το έκανα για να θυμίζω στον εαυτό μου ότι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί πρέπει να είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω αυτήν την καρέκλα». Και όταν ερωτάται αν θα επέστρεφε και πάλι στη δημοσιογραφία, απαντά μονολεκτικά: «Όχι». Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., στους 14 μήνες της θητείας του, έχει πολλούς λόγους να νιώθει ικανοποιημένος. Κέρδισε τη συμπάθεια πολλών και την εκτίμηση των ιστορικών στελεχών. Δεν πέρασε όμως πάντα ευχάριστα. Από την πρώτη στιγμή δέχθηκε πυρά, ότι δεν προέρχεται από τα σπλάγχνα της παράταξης και ότι πέρασε το κατώφλι της Ρηγίλλης έχοντας στον νου του μόνο την πολιτική του καριέρα. Τρεις μήνες αργότερα οι επιθέσεις κορυφώθηκαν. Αυτήν τη φορά οι επικρίσεις αφορούσαν την απόδοσή του, επειδή απέφευγε τις συχνές δημόσιες εμφανίσεις. «Είναι ανύπαρκτος εκπρόσωπος και δεν παράγει πολιτική», έλεγαν οι αντίπαλοί του. Το 20ήμερο βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο, με την κατηγορία ότι «υπάρχει επικοινωνιακό έλλειμμα στη Ν.Δ.». Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις επιθέσεις που δέχεται. Τις θεωρεί αναμενόμενες και πιστεύει ότι η τακτική που ακολουθεί στο τέλος θα δικαιωθεί. «Θα μπορούσα», λέει, «να βγαίνω κάθε μέρα στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και να κάνω κοκορομαχίες. Όμως, πρώτον, θεωρώ ότι δεν είναι αυτό επικοινωνιακή πολιτική και, δεύτερον, δεν έχω ανάγκη από προβολή».

Όλοι στη Ρηγίλλης πάντως συμφωνούν σ’ ένα πράγμα. «Η ευπρεπής του παρουσία τον πρώτο χρόνο έδωσε πόντους στο κόμμα», λένε και προσθέτουν: «Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να δοκιμασθεί και στη σκληρή αρένα της μεγάλης μετωπικής σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι αναπόφευκτη».

ΕΡ.: Πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος που πήρατε την απόφαση να εγκατελείψετε τη δημοσιογραφία. Είστε ικανοποιημένος με την επιλογή σας;
ΑΠ.: Ήταν μια προσωπική μου επιλογή, ώριμη από καιρό. Θεωρώ ότι στη δημοσιογραφία ολοκλήρωσα έναν σημαντικό προσωπικό κύκλο και ήταν καιρός να κάνω το επόμενο βήμα σε κάτι που επίσης αγαπώ. Ναι, είμαι ικανοποιημένος.

ΕΡ.: Χάσατε ή κερδίσατε φίλους;

ΑΠ.: Την πολύτιμη σχέση με τους καλούς μου φίλους προσπαθώ να τη διαφυλάξω ως κόρη οφθαλμού.

ΕΡ.: Αδικήσατε φίλους σας χάριν της πολιτικής;

ΑΠ.: Δεν θεωρώ ότι αδίκησα κάποιον. Και πιστεύω ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι σε θέση να εκτιμήσουν το γεγονός ότι η θέση την οποία υπηρετώ είναι συνυφασμένη με τη δεοντολογία και την υποχώρηση των προσωπικών μου συναισθημάτων.

ΕΡ.: Δεν έρχονται στιγμές που μετανιώσατε που «μπλέξατε» με την πολιτική;

ΑΠ.: Κατ’ αρχήν δεν με «έμπλεξε» κανένας. Όπως είπα πριν, ήταν μια προσωπική μου επιλογή. Και κάθε ημέρα που περνά εδραιώνεται η πεποίθησή μου ότι η απόφασή μου να δεχθώ την πρόταση του Κώστα Καραμανλή ήταν σωστή.

ΕΡ.: Πριν γίνετε εκπρόσωπος, δεν γνωρίζατε καλά τον πρόεδρο της Ν.Δ. Τώρα μπορείτε να πείτε ότι είστε φίλοι;

ΑΠ.: Με τον Κώστα Καραμανλή έχουμε πετύχει μια άψογη συνεργασία και άριστη προσωπική σχέση. Είναι διαλεκτικός και διαλλακτικός. Ως πολιτικός έχει όραμα και αυτό μου αρέσει. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, ότι όσα λέει τα πιστεύει.

ΕΡ.: Έχετε και κοινωνική σχέση με τον κ. Καραμανλή;

ΑΠ.: Φυσικά.

ΕΡ.: Ο ένας χρόνος συνεργασίας σας ήταν χωρίς σύννεφα;

ΑΠ.: Χωρίς σύννεφα.

ΕΡ.: Με τον Γ. Σουφλιά βρήκατε πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης μια που οι αρμοδιότητές σας αλληλοκαλύπτονται;

ΑΠ.: Με τον Γιώργο Σουφλιά είναι πολύ εύκολη και η συνεργασία και η συνεννόηση. Τόσο ο Γιώργος Σουφλιάς όσο και εγώ προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τη δουλειά που μας εμπιστεύθηκε ο πρόεδρος του κόμματος. Η μεγάλη εμπειρία του και οι ικανότητές του βοηθούν όχι μόνο εμένα αλλά και την παράταξη.

ΕΡ.: Όταν απουσιάζει ο κ. Καραμανλής σε ποιον αναφέρεστε; Στον κ. Σουφλιά, στον κ. Μεϊμαράκη ή στον κ. Σιούφα;

ΑΠ.: Όπως ξέρετε, όταν απουσιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είμαι μαζί του. Τις ελάχιστες φορές που δεν είμαι, συνομιλώ μαζί του. Όπως καθημερινή είναι και η συνεργασία μου με όλα τα στελέχη ανεξαιρέτως.

ΕΡ.: Αν ο κ. Καραμανλής ένα πρωί σάς αναδομήσει στο κόμμα, σας αναθέσει, δηλαδή, άλλα καθήκοντα, πώς θα αντιδράσετε;

ΑΠ.: Εάν δεν αποδέχεσαι τους κανόνες, δεν κάνεις το μεγάλο βήμα. Και εγώ όπως ξέρετε το έκανα.

ΕΡ.: Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο πρόσωπό σας με την «κατηγορία» ότι υπάρχει επικοινωνιακό έλλειμμα στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί;

ΑΠ.: Η επικοινωνία δεν είναι μεγάλα λόγια. Είναι έργα. Και από αυτά κρινόμαστε όλοι.

ΕΡ.: Επίσης, βουλευτές του κόμματος λένε ότι δεν είστε προσιτός και δεν έχετε επαφή μαζί τους.

ΑΠ.: Δεν το δέχομαι. Μπορώ να δεχθώ ότι ο χρόνος που υπάρχει για τέτοιου είδους επαφές δεν είναι αρκετός, αλλά επ’ ουδενί αυτό έχει να κάνει με προσωπικές μου επιλογές. Ειδικά μάλιστα έναντι ανθρώπων τους οποίους οι Έλληνες πολίτες έχουν τιμήσει με την ψήφο τους. Όλοι γνωρίζουν ότι είμαι στη διάθεσή τους.

ΕΡ.: Πώς αντιδρά ο κ. Καραμανλής όταν ενοχλείται από κάποιον συνεργάτη του; Τον επιπλήττει ή τον βάζει στο ψυγείο;

ΑΠ.: Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Του μιλά ανοικτά για το πρόβλημα.

ΕΡ.: Πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επίσης θα σας ήθελαν περισσότερο μαχητικό. Ζητούν να εγκαταλείψετε τους χαμηλούς τόνους. Πιστεύετε ότι αν ανταποκριθείτε σ’ αυτό το αίτημα θα αλλάξετε το προφίλ σας; Δεν θα είστε εσείς;

ΑΠ.: Δεν πρέπει ποτέ να συγχέουμε τη μαχητικότητα με τις κραυγές. Άποψή μου είναι ότι πείθεις μόνον όταν ο λόγος σου έχει περιεχόμενο, όταν συνοδεύεται με στοιχεία. Όταν απέναντι στην πρόσκαιρη εντύπωση προτάσσεις την ουσία. Δουλειά μας είναι να πείσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.

ΕΡ.: Παρά τις επικρίσεις που δέχεστε, όλοι συμφωνούν ωστόσο ότι η παρουσία σας και μόνο δίπλα στον πρόεδρο προσθέτει στην εικόνα του κόμματος.

ΑΠ.: Κύριε Πολίτη, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά μην περιμένετε από εμένα να χαμογελάσω αυτάρεσκα.

ΕΡ.: Πριν μπείτε στην πολιτική, είχατε φίλους στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές οι φιλίες ενισχύθηκαν ή αποδυναμώθηκαν;

ΑΠ.: Συνέβησαν και τα δύο.

ΕΡ.: Στη δύσκολη εκ των πραγμάτων επικοινωνία του εκπροσώπου ενός μεγάλου κόμματος με τους δημοσιογράφους σάς βοηθά το γεγονός ότι προέρχεστε από τον χώρο τους ή αντίθετα σας δυσκολεύει;

ΑΠ.: Αναμφισβήτητα βοηθά, με την έννοια ότι γνωρίζουμε και οι δύο πλευρές τους κώδικες επικοινωνίας.

ΕΡ.: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας; Θέλετε να γίνετε βουλευτής Επικρατείας ή θα θέλατε να εκλεγείτε με σταυρό;

ΑΠ.: Είμαι από εκείνους που στη δουλειά που έκανα φρόντιζα να βαδίζω σιγά – σιγά και προσεκτικά. Μου αρέσει να προχωρώ με σταθερά βήματα. Φιλοδοξία μου είναι να ανταποκριθώ με επιτυχία στον ρόλο που μου εμπιστεύθηκε ο Κώστας Καραμανλής.

ΕΡ.: Η υψηλή δημοτικότητά σας δεν είναι κίνητρο να εκτεθείτε με σταυρό;

ΑΠ.: Ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

ΕΡ.: Υποθέτω πως αν το κόμμα σας γίνει κυβέρνηση, θα θέλατε να είστε υπουργός. Σε ποιο υπουργείο;

ΑΠ.: Όπως είπα πριν, φροντίζω να βαδίζω προσεκτικά. Μεγάλες σκέψεις είναι θεμιτό να υπάρχουν στο μυαλό ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική. Θεωρώ όμως ως μείζον την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Και η προτεραιότητα τώρα είναι η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές.

ΕΡ.: Δεν σας ενδιαφέρει το υπουργείο Τύπου;

ΑΠ.: Ας μείνουμε σε αυτά που είπαμε πριν.
” Δεν φοβόμαστε τον Κώστα Λαλιώτη ”

ΕΡ.: Αιφνιδιαστήκατε με την απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να ρίξει στη Θεσσαλονίκη τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και να μη δώσει έμφαση στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας;
ΑΠ.: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στη Θεσσαλονίκη με υπευθυνότητα και σαφήνεια έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, ιδιαίτερα μάλιστα υπό τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι στις διεθνείς σχέσεις διαμορφώνονται πλέον νέες ισορροπίες. Νέες συμμαχίες. Η διεθνής οικονομία περνά μια περίοδο ρευστότητας και ο κίνδυνος της ύφεσης είναι υπαρκτός. Είναι κρίμα που αυτή η σώφρων στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υιοθετήθηκε ως πολιτικό πρότυπο από την κυβέρνηση. Αντί άλλων λόγων, ο κ. Σημίτης στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» ότι είναι Πρωθυπουργός και επετέθη κατά θεσμών, του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

ΕΡ.: Υπάρχουν όμως κάποιοι στο κόμμα σας που λένε ότι η Ν.Δ. έχασε μια ευκαιρία να κερδίσει το έδαφος που είχε χάσει το τελευταίο διάστημα από τη συγκυρία της αμερικανικής τραγωδίας και τους χειρισμούς στο θέμα των ταυτοτήτων.

ΑΠ.: Να μου επιτρέψετε να μη συμφωνήσω με την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει έδαφος. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά. Οι πολίτες την εμπιστεύονται. Και είναι βέβαιο, όπως τόνισε και ο κ. Καραμανλής, το ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει.

ΕΡ.: Αλήθεια, η θέση σας για τις ταυτότητες ποια είναι; Συμφωνείτε με τον κ. Χριστόδουλο ή πιστεύετε ότι το «παράκανε», όπως λένε αρκετοί και στη Νέα Δημοκρατία;

Απ.: Το μείζον θέμα δεν είναι εάν εγώ προσωπικά συμφωνώ ή διαφωνώ. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία είναι αναγκαίος ο σεβασμός προς τους θεσμούς και βεβαίως προς τους πολίτες. Δεν θα ζυγίσω εγώ τις τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου. Το ζήτημα είναι εάν η κυβέρνηση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αν σέβεται τους θεσμούς, αν σέβεται τον διάλογο και τις ευαισθησίες των πολιτών.

ΕΡ.: Θα υπογράφατε στη λίστα της Εκκλησίας;

ΑΠ.: Είναι προσωπικό θέμα, που αφορά τη συνείδηση του καθενός.

ΕΡ.: Φοβάται η Νέα Δημοκρατία τον Κώστα Λαλιώτη στη Χαριλάου Τρικούπη;

ΑΠ.: Όχι δα!

ΕΡ.: Αν τελικά η κ. Ντόρα Μπακογιάνη αποφασίσει να μην είναι υποψήφια για τον δήμο της Αθήνας, θα προτιμήσετε να είναι υποψήφιος ένα κομματικό στέλεχος ή ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής;

ΑΠ.: Στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ανεξαρτήτως προσώπων, είναι όχι μόνο να διατηρήσει τους δήμους και τις νομαρχίες στις οποίες είχαν εκλεγεί υποψήφιοι που στηρίχτηκαν από αυτήν, αλλά να κερδίσει ακόμη περισσότερους. Σε ό,τι αφορά τους τρεις μεγάλους δήμους, την απόφαση θα την πάρει ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Άποψή μου πάντως είναι ότι στους τρεις μεγάλους δήμους η μάχη είναι πολιτική.

ΕΡ.: Το γεγονός ότι δεν προέρχεστε από τα σπλάγχνα της Νέας Δημοκρατίας σάς δυσκόλεψε στη συνεργασία σας με τα άλλα στελέχη του κόμματος;

ΑΠ.: Ο ιδρυτής της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα σε όλους τους Έλληνες, χωρίς να ζητήσει πιστοποιητικά «κομματικοφροσύνης». Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία επί 27 χρόνια παραμένει ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας το οφείλει στη συνεχή ανανέωσή της. Σε ό,τι με αφορά δεν εννοώ να απολογούμαι γιατί επί 20 χρόνια στη δημοσιογραφία επέλεξα να μην ενταχθώ σε κάποιο κόμμα. Το ότι αποδέχθηκα να βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση αποδεικνύει ποια είναι τα πιστεύω μου. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη συνεργασία μου με κανέναν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “